Kılıçdaroğlu: Gelecek Kuşaklara Anlatmak İçin Demokrasi Müzesi Kurulmalı
20 yıl önce uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden gazeteci Uğur Mumcu, saldırıya uğradığı evinin önünde düzenlenen törenle anıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na "Bizim bir demokrasi müzesine ihtiyacımız var. Çocuklarımıza, gelecek kuşaklara demokrasiyi nasıl koruduğumuzu, demokrasi için nasıl mücadele ettiğimizi, nasıl bedeller ödediğimizi göstermeliyiz." çağrısında bulundu.
Törene katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önce Uğur Mumcu'nun evini ziyaret etti. Ardından Kılıçdaroğlu, Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu, kızı Özge ve oğlu Özgür ile Uğur Mumcu Parkı'ndaki anıta çelenk koydu. Kılıçdaroğlu, Mumcu'nun öldürüldüğü yere de karanfil bırakarak mum yaktı.
Uğur Mumcu'nun evinin önündeki törene CHP milletvekilleri, CHP bazı ilçe ve gençlik teşkilatı üyeleri, İşçi Partisi, sivil toplum kuruluşları, Türk Gençlik Birliği, Eğitim-İş ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören alanına kurulan ekranda Uğur Mumcu'nun konuşmaları gösterilirken, kurulan sahnede de şarkılar ve şiirler söylendi. Mumcu'nun kaleme aldığı bazı yazılardan parçalar okundu.
Törende "Mumcu ölmez, Atatürk yenilmez" gibi sloganlar atılırken, Diyarbakır'da öldürülen eski Emniyet Müdürü Gaffar Okan'ın da yer aldığı bazı pankartlar taşındı. Mumcu ve Okan'ın yan yana resimlerinin olduğu pankartta "Katiller aynı, hesap soracağız" ifadesi yer aldı. Ayrıca "Failleri biliyoruz, zaman aşımına direniyoruz" pankartı açılırken, Mumcu'nun evine de "20 yıldır Uğur yok, adalet yok" yazılı pankart asıldı.
Karanfil bıraktıktan sonra gazetecilere konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Uğur Mumcu'nun katledilişinin 20. yılı. Devletin 'bu cinayeti aydınlatacağız' diye bir sözü vardı. 20 yıl geçti, tetikçilerin bir kısmı ortaya çıktı ama asıl failler belli değil. Eğer bu ülkede demokrasi olacaksa hukukun üstülüğüne inanacaksak, bu ülkede özgür bireyin hakları varsa Uğur Mumcu'yu katledenlerin mutlaka açığa çıkarılması lazım. Uğur Mumcu, araştırmacı gazeteciliği örnek gösterilen yürekli bir insandı, ülkesini severdi, insanının severdi, haksızlıklara, yolsuzluklara karşı mücadele ederdi, bir mücadele adamıydı, direnişin adıydı, direnişin simgesiydi. 20 yıl geçmesine karşın bugün insanlarımız onu anıyorlar. Benim için halen bir yükümlülüğü ve borcu var. Uğur Mumcu'nun katilleri mutlaka ortaya çıkarılmalıdır. Eğer katiller ortaya çıkarılamazsa bu dava devam edecektir. Halkın vicdanında bu dava devam edecektir" ifadelerini kullandı.
Uğur Mumcu'nun aracının ailesine iade edilmesine ilişkin bir soruya cevap veren Kılıçdaroğlu, "Enkazın aileye iade edilmesi elbette güzel bir şey. Sonuçta bunun bir yerde sergilenmesi lazım. Basın kuruluşlarının bu konuyla ilgilenmesi lazım. Aslında bir demokrasi müzesi kurmamız gerekiyor. Demokrasi şehitlerimiz var bizim. Uğur Mumcu'nun arabası da o müzede sergilenebilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bu konuda büyük görevler düşüyor. Buradan da CHP Genel Başkanı olarak bir çağrıda bulunuyorum. Bizim bir demokrasi müzesine ihtiyacımız var. Gereksiz yere asılan siyasetçilerimiz var. Onları zaman zaman anıyoruz. Onların isimlerin havaalanlarına, üniversitelere veriyoruz ama bir demokrasi müzesi kurarak, çocuklarımıza, gelecek kuşaklara demokrasiyi nasıl koruduğumuzu, demokrasi için nasıl mücadele ettiğimiz, nasıl bedeller ödediğimizi göstermeliyiz. Uğur Mumcu bir demokrasi şehididir, onun arabasına bomba konuldu, susturuldu. Ama bugün yüzlerce, binlerce Uğur Mumcu var. Onun davasını sürdürüyorlar, onun mücadelesini sürdürüyorlar. Aynı kararlılıkla, yüreklilikle sürdürüyorlar. Bize düşen görev onun mücadelesine katkı vermektir. Biz CHP olarak, bu konuda elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993'te Ankara'da evinin önünde, aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmişti.