Çok uzun yaşayan ve aşı ile çoğaltılması oldukça zor olan cevizler, ceviz bahçesi kurulmadan önce bölgenin çevreyle ilgili özelliklerinin iyi bilinmesi gerekir. Ceviz kışları çok aşırı ve sürekli soğuk havaların hakim olduğu bölgeler ve yazları çok aşırı olan yerlerde yetiştirilemez. CEVİZ FİDANLARIçok fazla derine inen ve güçlü bir kök sistemine sahip oldukları için toprak derinliğinin en az 2-2.5m olması gerekir. Ayrıca dikileceği yerin toprak yapısına da dikkat edilmelidir. Mesela, toprak katmanın geçirimsiz olmaması ve o bölgedeki toprağın fazla alkalilik ve tuzluluk tuzluluk sorunları da bulunmamalıdır. Cevizlerde ki erkek ve dişi çiçeklerin farklı zamanlarda olgun hale gelme durumu vardır. Bu durumda erkek ve dişi aynı zamanda olgunlaşan tip ve çeşitler yanında erkek çiçekleri önce olgunlaşan ceviz çeşitleri de bulunmaktadır. Bu yüzden de ceviz bahçesi kurmak istenildiğinde mutlaka ya erkek ve dişi çiçekleri aynı zamanda olgunlaşan bir çeşit ya da erkek ve dişi çiçeklerin olgunlaşması döneme gelen birden fazla çeşit ile karışık dikim tercih edilmesi çok daha iyi olacaktır.

Eğer ceviz bitkisi aşılanmadan konulursa ürün verimi 10-15 yıl gibi uzun bir süreden sonra başlayabilme ihtimali vardır. Kış aylarında toprağa dikilen çetin ceviz ilkbaharda topraktan fide olarak çıkar ve etkin bir bakımla temmuz ağustos aylarında aşıya getirilerek kaliteli adına uygun anaç ağaçlardan alınan kalemlerle aşılanır. Aşılanan bu fide bir kış üzerinden geçtikten sonra ilkbaharda tomurcuklanır ve aşı noktasından büyümeye başlar. İşte bu fide kasım aralık ayına doğru çeşidine göre 120-160 cm kadar bilme ihtimalide bulunmaktadır. Büyüyen aşılı fide toprağa ilk dikildikten iki üç yıl sonra artık yerinden sökülüp daha uygun bir yere dikile ihtimali bulunabiliyor. AŞILI CEVİZ FİDANI dikildikten sonra bir-iki yılda hemen hepsi meyvesini gösterir. Meyveleri fidanın türüne göre iri seyrek ya da daha ufak boylu ama üzüm salkımı gibi sık olarak yetişebilmektedir. Daha çok ticari amaçla bahçe kurmak isteyenler için bahçenin kurulacağı yerin iklim koşulları ve bitki örtüsü göz önüne alınarak en uygun türler seçilip ona göre bu işi yapılmaya başlanmalıdır.

Ayrıca aşısız dikilen fidanın ne tür bir meyvesi olacağı önceden kestirilemez.Buna ek olarak da devlet ceviz üretimini arttırmak için 10 dönüm ve üzeri olmak kaydıyla SERTİVİKALI CEVİZ FİDANI diken kişi veya kişilere dönüm başına 100 TL geri ödemesiz teşvik desteği sunuyor. Ceviz, toprakta çok aşırı derecede bir sorun yoksa gübreleme bakımından çok fazla duyarlı bir bitki özelliği taşımıyor. Bununla birlikte yapısından dolayı, en önemli bitki gereksiniz maddesi azot olabilir. Toprak analizleri çok titiz bir şekilde yapıldıktan sonra, analiz sonuçlarına göre toprak eksik olan besin maddeleri belirli bir program içinde toprağa verilmelidir.