Özel ve üniversite hastanelerinde tedavi olan hastalardan iki katı fark ücreti alınmasının yolu açılıyor. Meclis’e sunulan torba tasarıda 18 yaşını doldurmayan çocuklar da genel sağlık sigortası kapsamına alınıyor.

İLAVE ÜCRET İKİ KATINA ÇIKIYOR

Tasarıda özel ve üniversite hastanelerinde tedavide büyük tartışma yaratacak düzenlemeler de bulunuyor. Buna göre vakıf üniversiteleriyle sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından 9 kişilik Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen hizmet bedellerine ek olarak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden tahsil edilecek ilave ücret tavanı bir katından iki katına çıkarılacak. İlave ücretin tavanını belirleme yetkisi de Bakanlar Kurulu’na veriliyor.

Tasarıda özel hastanelerin alabileceği fark ücretleri yeniden düzenleniyor. Bu maddeye göre, özel hastanelere zam yapılması yakın. Şu anda, vakıf üniversiteleri ve özel hastaneler; Sağlık Hizmeteri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen fiyatların bir katına kadar ilave ücret alabiliyor. Bir katına kadar alınacak ilave ücretin tavanını ise bakanlar kurulu belirliyor. Bakanlar kurulu bu yetki çerçevesinde daha önce yüzde 70 olan fark ücretini, yüzde 90’a çıkardı ve kriterleri karşılayan özel hastaneler yüzde 90 fark ücreti almaya başladı. Torba kanunda yapılacak değişiklik ise, bu maddede ‘bir kat’ ifadesinin ‘iki kat’ olarak düzenlenmesini öngörüyor. Bu durumda, bakanlar kurulu özel hastanelerin yüzde 200 fark ücreti almasına karar verebilecek.