Maraşta Haber
Maraşta Haber

Yüksek Verim Narenciye Üreticisine Bayram Ettirdi

Narenciyedeki verimi, emsallerine oranla yüzde 10-30 arttıran Hekagro firmasının ithal ettiği patentli sıvı gübreler ile bahçelerde bayram yaşandı. Erdemli’nin Tömük Beldesi’ndeki mandarin bahçesinde düzenlenen Okitsu (mandarin) Hasat Şenliği’nde 10 yaşındaki ağaçlardan 420 kiloya kadar verim alınması, tüm narenciye üreticilerinin geleceğe yönelik umutlarını arttırdı. Hasat şenliğine, Mersin’in yanı sıra Antalya, İzmir, Adana ve Hatay’dan, aralarında üreticiler, bayiler, ziraatla […]

Yüksek Verim Narenciye Üreticisine Bayram Ettirdi

11 Ekim 2014 - 20:08A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Narenciyedeki verimi, emsallerine oranla yüzde 10-30 arttıran Hekagro firmasının ithal ettiği patentli sıvı gübreler ile bahçelerde bayram yaşandı.

Erdemli’nin Tömük Beldesi’ndeki mandarin bahçesinde düzenlenen Okitsu (mandarin) Hasat Şenliği’nde 10 yaşındaki ağaçlardan 420 kiloya kadar verim alınması, tüm narenciye üreticilerinin geleceğe yönelik umutlarını arttırdı. Hasat şenliğine, Mersin’in yanı sıra Antalya, İzmir, Adana ve Hatay’dan, aralarında üreticiler, bayiler, ziraatla ilgili resmi ve özel kurum ve kuruluşların temsilcilerinin bulunduğu 600 kişi katıldı.

12 yıldır çalışıyorlar

Narenciye üreticisinin verim ve kalite ihtiyaçlarını karşılamak için patentli organik asit teknolojisiyle hazırlanmış çevre dostu ürünleri piyasaya sunan Hekagro Firması, dikimden itibaren 10 yıldır bakımını yaptığı Burak İmer’in narenciye bahçesinde hasat şenliği gerçekleştirdi.  Tömük beldesinde 5’incisi düzenlenen Okitsu(mandarin) Hasat Şenliği’nde, her yıl değişen şartlarda büyüyen ağaçların artan verim ve kalitesi, Hekagro ürünlerinin başarısını bir kez daha kanıtladı.

Toprakta ve meyvede insan ve çevre sağlığına zararlı olabilecek kalıntılar bırakmayan, bitkilere yakıcı olmayan ürünleri tanıtan Hekagro Yönetim Kurulu Başkanı Enis Hekimoğlu, 12 yıldır Türkiye’de tüm meyveler üzerinde arazi çalışmaları yaptıklarını kaydetti.

Kaliteyi ispatladık

Çukurova’da arazide teknik destekle, analizler yaparak  danışmanlık yapan tek firma olduklarını ve ABD ile birlikte Türkiye’de 55 ilde çalıştıklarını belirten Hekimoğlu, “15 kişilik ziraat mühendisi kadromuz ile 12 yıldır Türkiye’de, meyveler üzerinde ticari ve ticari olmayan arazi çalışmaları yaparak  Elimizdeki bilimsel sonuçları görsel olarak çiftçilere aktarmaya çalışıyoruz. Okitsu(mandarin) Hasat Şenliği’nde, 10 yaşındaki ağaçların artan verim ve kalitesini bir kez daha ispatlayarak gösterdik.”dedi.

Çevre dostu ürünler

Enis Hekimoğlu,  çalışmalarını toprak ve yaprak analizlerine göre şekillendirdiklerini belirterek “Daha sonrasında dönemsel ihtiyaçlar da göz önünde bulundurularak damla sulama ve yaprak uygulamaları ile müdahil oluyoruz. Aynı boy ve kalitedeki meyvelerin nasıl alınabileceğini teknolojik ürünlerle göstermeye çalışıyoruz. Amerika’dan getirdiğimiz bu ürünler çevreye zarar vermeyen ve yer altı sularını kirletmeyen dünyadaki en düşük tuz indeksine  sahip ve klor , ağır metal , nitrat içermeyen  gübrelerdir. Her yıl bu dönemlerde meyve sayımı yapmakta ve besleme programımızı bu donelere göre şekillendirmekteyiz” diye konuştu.

Üretici ne kadar verim alabileceğini görüyor

HEKAGRO’nun hasat şenliği Mersin’de çiftçi kuruluşlarının temsilcilerini de bir araya getirdi. Hasat bahçesinde inceleme yapan  Mersin Tarım Hayvancılık İl Müdürü Kadir Çiftepala, Mersin’in narenciye kenti olarak anıldığını belirtti. Çiftepala,  şöyle dedi:

“Narenciyenin tamamını değerlendirdiğimizde Mersin Türkiye birincisi. Hasat günlerinin düzenlenmesi iyi bir artı oluşturuyor. Üreticimiz rahatlıkla buraya gelip bir ağaçtan 300-400 kilo verim alınabileceğini görüyor. Bu da üretici boyutunda iyi bir seviyeye ulaşılabileceğinin göstergesi”

Narenciye en önemli yaş meyve grubunu oluşturuyor

Narenciyenin ülke açısından büyük bir katma değer olduğunu ifade eden Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz ise,  “Türkiye’de narenciye, en önemli yaş meyve grubunu oluşturuyor. Yaş meyve ihracat hedefimiz 10 milyar dolar. Bu hedefin 3 milyar dolarını narenciye oluşturuyor. Ülkemizde bu ihracatı gerçekleştirmek için bol ve kaliteli üretim var” dedi.

420 kilo ürün, büyük başarı

Mersin Turunçgil Üreticileri Başkanı Ahmet Dursun Şahin ise Hasat Şenliği’yle ilgili görüşlerini “Bu tür etkinliklerin toplumun daha çok bilinçlenmesi adına iyi olacağına inanıyorum. Burada ne yapıldığı, bu ürünlerin nasıl ve ne duruma geldiği herkes tarafından görülüyor. Ağaç başı 420 kilo ürün alındı. Bu çok güzel bir başarı.” diye aktardı.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriy...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nis...

Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, 23 Nisa...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğitimi” gerçekleştirdi. MEB AKUB “doğada ar...

Kısa adı MEB AKUB olan, Milli Eğitim Bakanlığı Kahramanmaraş...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ