Maraşta Haber
Maraşta Haber

Yeni SBS Sınav Sistemi Nasıl Olacak ? SBS Hakkında Bilgiler

8′inci sınıflara uygulanacak merkezi yazılılar 6 dersten yapılacak. İki yazılısı olan derslerden ilki, 3 yazılısı olanlardan da ikincisi merkezi olarak düzenlenecek. Sınavlar iki okul gününe yayılacak. O günlerde okullar tatil edilecek. Sorular çoktan seçmeli olacak. Yanlışlar doğru cevapları götürmeyecek. İleride sınavlar, açık uçlu soruları da içerecek halegetirilecek. Sınava giremeyen öğrencileri, telafisınavlarına belirlenen merkezlerde girecek. Liselere yerleştirmelerde 6, 7 ve 8′inci sınıf yıl sonu başarı puanlarınınortalamasının yüzde 30′u ile 8′inci sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınavpuanının yüzde 70′inin toplamı kullanılacak. Yıl sonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yıl […]

Yeni SBS Sınav Sistemi Nasıl Olacak ? SBS Hakkında Bilgiler

06 Eylül 2013 - 13:35A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

8′inci sınıflara uygulanacak merkezi yazılılar 6 dersten yapılacak. İki yazılısı olan derslerden ilki, 3 yazılısı olanlardan da ikincisi merkezi olarak düzenlenecek.

Sınavlar iki okul gününe yayılacak. O günlerde okullar tatil edilecek. Sorular çoktan seçmeli olacak. Yanlışlar doğru cevapları götürmeyecek. İleride sınavlar, açık uçlu soruları da içerecek halegetirilecek. Sınava giremeyen öğrencileri, telafisınavlarına belirlenen merkezlerde girecek.

Liselere yerleştirmelerde 6, 7 ve 8′inci sınıf yıl sonu başarı puanlarınınortalamasının yüzde 30′u ile 8′inci sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınavpuanının yüzde 70′inin toplamı kullanılacak.

Yıl sonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yıl sonu puanlarının o dersin haftalıkders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade edecek.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, temel eğitimden orta öğretime geçiş modeli hakkında açıklamalarda bulunuyor. İşte Avcı’nın açıklamaları;

Bugünlerde yaklaşık 1 milyon gencimiz yerleştikleri orta öğretim kurumlarına başlayacaklar. Bugünkübasın toplantımızın ana konusu 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren orta öğretime yerleştirme sistemine güncellemeyi tanıtmak.

Hükümet olarak iktidara geldiğimiz 2002′den bugüne kadar eğitim alt yapısını iyileştireceğimize okula alternatif eğitim kurumlarını okullara dönüştüreceğimizi sınav odaklı sistemimizi sınıf odaklı sisteme dönüştüreceğimizi beyan ettik. 16 ilde yapılan çalıştaylarla modelin son şekli verildi. Farklı fikirler alındı.

Bugün bu hedeflerden birini daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kısa vadede merkezi sistemi kaldırıyoruz. Okulu sınıfı okuldaki sınıftaki kazanımları ortaya çıkarıyoruz.

TEST SINAVLAR YERİNE AÇIK UÇLU KLASİK SINAVLAR

Test sınavlar yerine açık uçlu klasik sınavlar yapmayı. Tabletlerden yararlanmayı, yazılı sınavlarla yerleştirmeyi planlıyoruz.

Uzun vadede ise öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesinde onların sanatsal sportif etkinliklerinin değerlendirildiği bir yaklaşımı hayata geçirmeye çalışıyoruz.

Eklentilerinin zenginleştirildiği sistemin kendisini yeni koşullara uyarladığı süreç söz konusu. Sosyal sanatsal sportif etkinliklere vakit ayıracaksınız. Sevgili öğrenciler arkadaşlarınızla ailenizle daha çok vakit geçireceksiniz.

Ya sınava giremezsem stresinde olmayacaksınız. Bu uygulama uzun yıllardır üzerinde çalışılan bir uygulama.

Öğretmenlerimizin üzerindeki yük, velilerimizin çocuklarını okutma gayreti, öğrencilerimizin yetenek ve meraklarının sisteme dahil edilmesi göz önünde bulunduruldu. Eğitimin sadece görev değil ağır sorumluluk olduğunu hatırlatmak istiyorum.

İŞTE YENİ SİSTEM

8′inci sınıflara uygulanacak merkezi yazılılar 6 dersten yapılacak.

Ortaöğretime yerleştirmede, öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30′u ile 8.sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70′inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacak.

İki yazılısı olan derslerden ilki, 3 yazılısı olanlardan da ikincisi merkezi olarak düzenlenecek

Sınavlar iki okul gününe yayılacak. O günlerde okullar tatil edilecek

Sorular çoktan seçmeli olacak. 4 yanlış 1 doğruyu götürmeyecek

İleride sınavlar, açık uçlu soruları da içerecek hale getirilecek

Sınava giremeyen öğrencileri, telafi sınavlarına belirlenen merkezlerde girecek

Liselere yerleştirmelerde 6, 7 ve 8′inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının ortalamasının yüzde 30′u ile 8′inci sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70′inin toplamı kullanılacak

Yıl sonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yıl sonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade edecek.

Fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkilap tarihi ve Atatürkçülük dersleri, merkezi değerlendirme sistemi kapsamında olacak.

Merkezi değerlendirmeler iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere yapılacak.

Avcı, güncellenen sistemle çocukları rahatlatmayı hedeflediklerini belirterek, ”Yeni bir sınav getirmiyoruz, yeni hiçbir sınav getirmiyoruz. Sene içinde zaten yapılan yazılı sınavlardan her dönemde birer tanesini daha kontrollü yapacağız” dedi.

Nabi AVCI;

Bu tablolarda anlatılanlar bugüne SBS uygulanırken uygulanan hesaplama yönteminin güncelleştirilmiş hali. çok karışık gibi görülebilir. Anlatırken karmaşık gibi görülüyor ama basit ve bir güncelleme. Yapılmakta olan şudur çocuklarımızın orta öğretim geçişlerinde tek sınava ve ona bağlanmasını ortadan kaldırıyoruz. Bu düzenleme senede bir kez yapılan sınav yerine yeni sınav getirmiyoruz. Sene içresinde zaten yapılmakta olan yazılı sınavlar var. Bu yazılılardan birer tanesini kontrollü şekilde yapmak. Çocuklarınmız o yazılıya girecekler. Sorular derste gördükleri sorulardan sorulacak telefi mümkün olacak. Yazılı sınavları denetimli hale getiriyoruz. Yazılı sınavları kontrollü objektif çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin stressiz bir şekilde sınava girmesini sağlıyoruz. İddia edildiği gibi 36 sınav icat edildi gibi iddialar konuyu bilmeyenlerin sözleridir. Özü yapılmakta olan sınavları denetimli güvenli hale getiriyoruz. Çocuklarımızı tek sınav sisteminden kurtarmaya çalışıyoruz. Ece Ayhan’ın bir şiirini okumak istiyorum ‘Efendiler ne yani çocuklar hiç gülmeyecekler mi?’.

Basit güvenli gerilimsiz sınavlar. Bunlar yazılılar halinle yapılıyordu. SBS yapıldığı zaman 4 yıl boyunca çocuklar o dershaneden bu dershaneye gidiyordu. Çocuklarımız yarış atına döndü diyorduk. şimdi çocuklarımızj sınıfta öğrendiklerini yazılılarda ölçelim o notları da yerleştirmelerde kullanalım. Yeni bir şey icat etmiyoruz.

Kısa kısa notlar;

*Burada yaptığımız düzenleme öğretmen atamalarında da kontenjanların belirlenmesinde de bu düzenleme ile paralel yürüyen çalışma içresindeyiz. Türkiye genelini ilgilendiren bir düzenleme.

*Bu derslerin öğretmenlerini eksiksiz bırakmamaya çalışıyoruz. Bu derslerin öğretmenlerinin eksik olduğu illere öncelik vermeye çalışıyoruz.

*Bu sekizinci sınıflarda uygulanacak. Önümüzdeki yıllarda 7. ve 6. sınıflarda yapılacak. Notlar hormonlanmazsa çocuklarımız mezuniyet notları ile orta öğretime geçişi sağlayabilecekler.

*Eğitim yaz boz tahtasına döndü polemik konusu yapmak doğru değil. 3 yıl sonra çocuklarımızın eline tablet bilgisayarlar ulaştığı zaman yine güncelleme yapılacak. Her şey bununla bitmiyor. Önümüzdeki yıllarda yeni güncellemelerimiz olacak.

*Hesaplama yönteminde değişiklik yok. Daha önce nasıl hesaplanıyorsa aynı şekilde hesaplanıyor. Değişen senede bir kez yapılan ve telafi olmayan SBS kalkıyor. Sınıflarda yapılan yazılılardan bazıları denetimli haline getiriliyor.

*Zorunlu nedenlerle kış şartları gibi endenlerle sorun olan yerlerde telafi imkanını getiriyoruz. Biz soruları merkezden gönderilen yazılıları değil diğer yazılıları da denetim altına almayı planlıyoruz. Bizim merkezden gönderdiğimiz sınavlar diğer yazılıların kontrolü için ölçü kabul edilecek. O sınavlarda kontrollü olacak.

Kaynak:http://www.memurlar.net

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ