Maraşta Haber
Maraşta Haber

Yedi Güzel Adamı Bir Adama İndirgemek

Şair ve edebiyat şehri bu toprağın soluğu, ufkudur Mavera.  Ülkedeki edebi akımlar kadar tek başına akımlar barındırır bu şehir.  Büyük Doğu, Diriliş adı konulmamış Ekinözü- Karakoç ekolü ve Yedi güzel adamın şaheseri Mavera. Mavera’yı yedi güzel adamla özdeşleştirmekte haksızlık olur aslında. Çünkü kaç yedi güzellerin yürek teridir Mavera. Lakin yedi güzel adam ismini Cahit Zarifoğlu’nun […]

Yedi Güzel Adamı Bir Adama İndirgemek

21 Mayıs 2014 - 21:58A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Şair ve edebiyat şehri bu toprağın soluğu, ufkudur Mavera.  Ülkedeki edebi akımlar kadar tek başına akımlar barındırır bu şehir.  Büyük Doğu, Diriliş adı konulmamış Ekinözü- Karakoç ekolü ve Yedi güzel adamın şaheseri Mavera.

Mavera’yı yedi güzel adamla özdeşleştirmekte haksızlık olur aslında. Çünkü kaç yedi güzellerin yürek teridir Mavera. Lakin yedi güzel adam ismini Cahit Zarifoğlu’nun aynı başlığı taşıyan şiirinden alır.  Şiir ve edebiyat deyince kaç  yedi güzeller barındırır bu topraklar, bilen bilir.

Lakin her şeye rağmen “yedi güzel adam” dizisinin yapılmış ve çekimlerinin şehrimizde olmasını çok anlamlı ve takdire şayan buluyorum. Emeği geçenlere bir okur-yazar ve Kahramanmaraş’lı olarak müteşekkirim.  Hele o, hazır öğrencilerimizin ahlakını bozan, “hayat bilgisi”, pis yedili gibi “necis”  ve “ahlaksız” dizilerin aksine, şiiri, dostluğu, okumayı, yazmayı özendiren bir okul dizisi yönüyle çok başarılı. Yine de daha iyi adına, “yapıcı” eleştirilerimizi sıralamaz isek sorumluluk altında kalacağımızı düşürüm.

Önce anlamsız eleştirileri sıralayayım. Maraş ağzı şairlere yansımamış eleştirisine katılmıyorum. Çünkü filme konu olan kişilerde entelektüel yapısıyla zaten fazlaca Maraş ağzı göremezsiniz. Başka dizilerde bu tür yöresel ağız tam yapılamadığı taktirde absürt duruyor.

Bana göre yanlışlık,  her biri bir dev olan yedi güzel adam, bir adama indirgenmiş. Erdem Beyazıt nasıl muhteşem ise Rasim- Aleadiin Özdenören, Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, M.Akif İnan, Nuri Pakdil, Ali Kutlay, Ersin Gürdoğan,  Hasan Seyithanoğlu  öyle bir devdir.

“Bu insanlar dev midir

Yatak görmemiş gövde midir

bir yara açar boyunlarında

Kolkola durup bağırdıklarında

– Yar kurbanın olam

Dağlar önüme durmuş

Ki dağlanam

Çekip pırıl pırıl mavzerler çıkardılar oyluk etlerinden

Durdular ite çakala karşı yârin kapısında”

Bunlar “YÂR” bildikleri davalarına adanmış mavera adamı. Davaları kuru bir edebiyatçı olmak davası değil, İslam davasıdır. Yer yer yatak görmemiş gövdelerini, etlerinden eriterek elde ettikleri mavzer misali, kalemlerinin ucundan akıttıkları “aşkları”, arı duru dava, sade ve yalın “maveradır”. Mavera, bir ufuk ötesi bakış, ötelere hazırlıktır. Maverada yani bir yönüyle mahşer yerinde, güneşin yaklaştırıldığı, beyinlerin fokur fokur kaynadığı bir günde Livaül hamd Sancağı altında toplanmış Yedi sınıf insandan alır adını: Yedi Güzel Adam.

Dizideki daha büyük yanlışlık veya  eksiklik ise, Üstad  Necip Fazıl’ın ifadesiyle “beni bir sen anladın, sende yanlış anladın” desek belki sert olur. Ama ”adanmış” bir dava adamı olan bu güzel insanların dizisinde,  Başörtülü bir büyücü, bir de fazlaca ön planda kambur emine var mesela. Onlar da kötü karakterler.  İslam bu dizide bile bir kenar mahalle çocuğu gibi merkezde değil.

 

“Dünyanın ağırlığına eklesek yıldızları ayı güneşi

Gene de ağır basarsın ey kalbim ey kalbimin güneşi”  Sözündeki kalbin güneşini iyi anlamalı.

Fakat kravatını sarkıtan, eteğini kıvıran öğrenci yerine, artık Erdem Beyazıt’ın şiirini okuyan,  şiir yazan, fedakârlığı,  samimiyeti örnek alan öğrenciler görmek bir değişimin ve duruşun ayak sesleri denebilir.

Diğer yandan şehrin tanıtımı adına, bu şehri en farklı kılan güçlü coğrafyası ve tabiat güzelliği daha fazla filmde yer alabilir. Bir şiir veya sohbet için neden Başkonuş’a, savruk şelalesine, Çokran’a, Döngel’e, Ayşepınarı’na,  Ashab-ı  Kehf’e vb. güzel coğrafyalara gidilmez.  Sonra illa o yılları yansıtmak adına Ulu Camii, Kale, Sütçü İmam türbesi saklanır. Mesela, Sütçü imam’ın kabrinde hiç Fatiha okunmamış mıdır? Yazacak çok şey var, lakin kıvamında bırakmak “şimdilik” iyi olacak. Zira çapına bile arşın sallamayacağımız gayr-ı ahlakı dizilerin yanında hiç olmazsa “çaplı” bir dizi başladı. Kutluyorum.

 İsmail ÇELİK

19.05.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ş

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Şehit Ahmet Gülbahar Ortaokulu (ŞAGO) Matematik Yarışması Sonuçlandı Şehit Ahmet Gülbahar Orta...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Şehit Ahmet Gülbahar Ortaoku...

Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriy...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nis...

Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, 23 Nisa...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ