Ünal Ateş'ten 5 Haziran Çevre Günü Mesajı

Ünal Ateş'ten 5 Haziran Çevre Günü Mesajı
5 Haziran Dünya Çevre günü ve Çevre Haftası münasebetiyle bir basın açıklaması yapan İnşaat Mühendisi ve yerel seçimlerde CHP Büyükşehir belediye başkan adayı olan Ünal ATEŞ Şunları söyledi;Ülkesini Şehrini seven bir ...

5 Haziran Dünya Çevre günü ve Çevre Haftası münasebetiyle bir basın açıklaması yapan İnşaat Mühendisi ve yerel seçimlerde CHP Büyükşehir belediye başkan adayı olan Ünal ATEŞ Şunları söyledi;

Ülkesini Şehrini seven bir  mühendis olarak, çevre sorunlarının çözümünün öncelikli olması gerektiğini düşünüyorum Bu yüzden 5 Haziran  kutlama zamanı değil, ekolojik yıkımla mücadele zamanıdır. Dünya çevre günü şehrimiz ve ülkemiz için ne yazık ki, kutlamaların yapılabileceği bir gün değildir. Çözülmeyen ve gün geçtikçe  artan çevre sorunları, çevre mevzuatındaki tahribatlar, bu sorunlarının çözümünde aktif olması gereken meslek kuruluşlarının yok sayılması bizleri son derece üzmektedir.. Bizler bu ülkenin mühendisleri olarak, yaşanan çevre sorunlarını somut olarak görüyor ve çözüm üretmeye çalışıyoruz. Ama üzülerek görüyoruz ki  siyasi irade çevre sorunlarına çözüm üretmekten çevreyi koruymaktan çok, doğayı yapılaşmaya, ranta, talana teslim etmeyi tercih etmektedir. Modernleşme ve kalkınmayı  yapılaşma olarak algılayan bu anlayış, halkın huzurunu, sağlığını, sağlıklı çevrede yaşama hakkını hiçe saymakta, demokratik katılım kavramını ise tamamen kapsamın dışında tutmaktadır. Odaları ve konunun direkt muhataplarını ,işin içinde olması gerekleri sindirme ,bastırma ve itibarsızlaştırma hızla devam etmektedir.

Çevresel Etki Değerlendirme süreci birçok projede by-pass edilmektedir.

3.Havaalanı 3. Köprü gibi büyük projelerde halk için değil kredi kuruluşları için ÇED raporu hazırlanmasına neden olunmaktadır. Orman kanunu, bu kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmelikler, Milli Parklar Yönetmeliği, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği gibi birçok yönetmelikte değişiklik yapılarak doğal alanların yok edilmesinin önü açılmıştır. Doğa tahribatına, kent içerisindeki yaşam alanlarının yok edilmesine karşı alınan hukuk kararları uygulanmamaktadır

Ülkemizin cennet köşeleri HES inşaatları ile talan edilmekte,yol yapıyoruz diyerek orman katliamları sürmektedir.Havamız,suyumuz,toprağımız zehirlenmiş,insanlarımız bu zehirlerle yaşamaya  mecbur kılınmıştır. Nüfusumuzun yüzde 17'sine içme ve kullanma suyu hizmeti verilmemekte, yüzde 53'ümüzün kullandığı su arıtılmamaktadır. Toplam nüfusumuzun yüzde 42'sinin ürettiği atık su arıtılmamaktadır. Küresel ısınmaya dair ülkemizde somut adımlar atılmamaktadır. Çevre sorunlarına dair birçok yönetmelik halen uygulamaya alınmamaktadır. Kuraklık ülkemizin en önemli afet konusu olmakla birlikte, gerekli tedbirler alınmamaktadır.

Ülkemizde durum bu iken şehrimizde de durum bundan daha iyi değildir:

AKSU NEHRİ HALA SİMSİYAH AKIYOR.HALA ZEHİRLİ ATIKLAR DOGAL GÜZELLİĞİMİZ AKSU NEHRİNE AKITILIYOR.

Ve maalesef bu nehir havzalarında agır zehirli atık metallerin olduğu bu bölgede balık üretim çiftlikleri balık üretiyor.

Aksu nehri bir an önce temizlenmelidir.

ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜNE:

Siz  sayın çevre müdürü  Aksu nehrinin olduğu bölgeye hiç gittiniz mi?Bu nehrin temizlenmesi ile ilğili bir çalışmanız varmı?Bu nehri kim kirletyor?

Sadece 5 haziranda pankartlara çevreyi koruyacağız yazmakla çevre korunmuyor.

TEMA YA:

Kahramanmaraş Göksun yolunun geçen yıllarda yapılan duble yol bölümünde binlerce ağaç kesildi,şimdi yapılan yol iptal edilip güzergahı değiştirldi ve hala binlerce ağaç kesiliyor.İnanmak istemeyen Tekir Suçatı arasına bir gidip baksın.Mezarlık yapılacak diye binlerce agğaç kesildi,Menzelet baraj gölünün kıyısı çöplük halinde .Bu konuları size aktardık.Fakat ne hikmetse Teema nın sesi solugu çıkmıyor.Siz Tema olarak daha ne kadar susacaksınız.Tema nın işi sadece kutlama yapmak mı?Lütfen  olanlara karşı doğru tepkinizi koyunuz.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ:

1-Aksu nehri bir an evvel eski haline kavuşturtmalıdır,

2-Katı atık çöp depolama tesisi yetersizdir,çöpten bio gaz enerji üretim sistemi ile ilğili çalışalar başlatılmalıdır,

3-Baraj gölleri kıyıları acilen temizlenmelidir,

4-Mezarlık alanı için kesilen ağaçların yerine yenileri dikilmelidir,

5-Çöp toplama ile ilgili tasnifli toplama işi hayata geçirilmelidir,

6-Hava kirliliğinin önüne geçilmelidir,

7-Su havzalarının kirletilmesi önlenmelidir,

8-Sanayide ve tarımsal alanda yağmur suyunun kullanılması ile ilğili su  toplama havzaları oluşturtmalıdır,

9-Yol yapımı için ağaç kesilmesi önlenmeli,güzergahlar gözden geçirilmelidir.

10-Tema gibi çevreci örgütlerin daha aktif çalışması sağlanmalıdır.