Türkiye Gıda Mühendislerinin 7. Toplantısı KSÜ’de Başladı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümü tarafından organize edilen ve Türkiye’nin birçok üniversitesinden Akademisyenlerin katıldığı 5-6 Haziran tarihleri arası sürecek olan ‘Gıda Mühendisleri Koordinasyon Kurulu 7. Toplantısı’ açılışı Ziraat Fakültesi Konferans salonunda yapıldı.
Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İsmail Bakan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Kaygısız ile birlikte bir çok Akademisyen ile Gıda Mühendisliği öğrencilerinin katıldığı toplantı Saygı duruşu ve İstiklal Marşının andından Prof.Dr. Durmuş Öztürk’ün ‘Slâytlarla Kahramanmaraş’ sunusu izlendi ve sunu sonunda Prof.Dr. Durmuş Öztürk’e, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İsmail Bakan tarafından bir teşekkür plaketi verildi.
Hemen ardından açılış konuşması için kürsüye gelen Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Özlem Turgay bu toplantıların 2010 yılında başladığını ve 7. Toplantının burada yapılacağını belirterek: “ Meslek alanımızı ilgilendiren her konuda başta üniversiteler olmak üzer tüm paydaşlar sağlıklı bir iletişim içerisinde olmalılar, çünkü bu son derece önemli. Daha önce Gıda Mühendisliği konusunda yaşanan bilgi kirliliği, risk iletişimi ve analizi, gıda mühendisliğinin eğitim sorunları gibi konu başlıklarında maalesef kayda değer bir gelişme olmadı. Halkımız hala gıda ile ilgili söylenen her şeye doğru yanlış demeden inanmakta ve ne yazık ki gıda işletmeleri de gıda güvenliğini riske atarak bu işlere devam etmekte, bunun sonucunda da gıda kaynaklı pek çok hastalık günümüzde yükselerek artmakta ve insanlar sağlık sorunları ile boğuşmakta. Tüm bu sorunlara rağmen bizler elimizden geleni yapmaya devam ettik, ediyoruz ve edeceğiz” dedi.
Türkiye Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yusuf Songül ise Gıda Mühendisleri odasının 10. Döneminde görev aldıklarını belirterek: “ Gıda mühendisliği eğitimi veren üniversiteler ile iletişim içinde olmayı, mesleğimiz ve sektörümüze yönelik sorunları birlikte değerlendirip çözüm bulmayı son derece önemsiyom. Meslek odaları meslek alanlarını ilgilendiren her konuda üniversiteler ile sağlıklı bir iletişim içinde olmalı diye düşünüyor, burada bize ev sahipliği yapan ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Toplantıda kısa bir konuşma yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Kaygısız ise Ziraat Fakültesinde böyle bir toplantı yapmaktan ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen misafirleri ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirterek: “ Konu gıda olunca gıda güvenliğinden bahsetmemek elbette düşünülemez, son yıllarda tüketici bilincinin artması ile gıda güvenliği konusunda da farkındalık düzeyinde önemli artışlar olmuştur. İnsan sağlığı ve sektörel açıdan son derece önemli bir paya sahip olan gıda sektörünün ülkelerin bağımsızlığı açısından da stratejik öneme sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Gıdaların güvenliğini artırmak için atılan her adım hepimizin sağlığını korumaya yönelik bir adımdır. Gıda güvenliğine ayrılmayan kaynaklar sağlık güvenliğine ayrılmak zorundadır” dedi.
Son olarak kürsüye gelen Rektör Yardımcısı İsmail Bakan ise katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür ederek: “ Bireysel anlamda ben Gıda Mühendisliği konusu ile ilgili son dönemlerde televizyonlara baktığımızda çok çeşitli meslek mensuplarının gıda konusunda yorumlar yaptığını görüyoruz, işitiyoruz ve gerçekten bizlerin kafası karışıyor. Hâlbuki biz biliyoruz ki gıda konusu, gıda mühendislerimizin görüş belirtip, fikir beyan ettiği bir konudur ve öyle olmalıdır. İşte bunun için bu tür toplantılar Gıda Mühendislerinin toplanıp, istişareler yaptığı, haklarını arama konuşunda kararlara vardığı önemli toplantılardır. Toplantının öncelikle sizlere, Kahramanmaraş’ımıza ve Ülkemize hayırlı sonuçlar getireceği temennisi ile hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından iki gün sürecek toplantının ilk bölümüne geçilerek ‘Türkiye’de kaç gıda mühendisi var?’sorusuna cevap arandı.