TKDK'dan Kahramanmaraş‘ta Kurulan Tavuk Tesisine Destek
Kahramanmaraş’ta Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından desteklenen ilk Tavuk Üretim Tesisi olan Cömert Et Tavuğu (Broiler) Üretim Tesisi tamamlandı. Tesis 50.000 tavuk üretim kapasitesine sahip olacak şekilde Kahramanmaraş’ın Türkoğlu İlçesi’nde kuruldu.
TKDK: Sözleşme imzalandıktan sonra 3 ayda kurulması planlanan tesis, Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü uzmanları ve yatırımcının üstün gayreti ile zoru başararak 2 ay gibi çok kısa bir sürede tamamlanarak faaliyetine başladı.
TKDK projede uygun harcama kalemi olan tüm harcama kalemlerine yani inşaat, makine ekipman ve görünürlük harcamalarına %65 oranında hibe desteği veriyor. TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu ; TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü olarak ilk defa bir tavuk üretim tesisine hibe verdiklerini belirterek, diğer bir tesisin de Pazarcık İlçesinde tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. USLU “Kahramanmaraş genelinde daha fazla son sistem tavuk et üretim (broiler) tesisinin yapılması için büyük bir gayret sarfediyoruz. İlimizin önemli tarımsal potansiyelleri olduğunun farkındayız.
Uslu : Tavukçuluk açısından Kahramanmaraş’ın birçok avantaja sahip olduğu görülmektedir. İklim hem kış hem de yaz tavukçuluğu için son derece uygundur. Yaz aylarının biraz sıcak olduğu düşünülse de rutubetin düşük olması soğutmayı kolayca yapılır hale getirmektedir. Kış aylarında ise sert soğukların olmaması ısıtma maliyetleri bakımından çok avantajlıdır. Sonuç olarak İlimizin iklim bakımından ideal bir yer olduğu bir gerçektir. Kanatlı hastalıkları bakımından Kahramanmaraş çok ari, temiz bir bölgedir. Ayrıca rüzgârlı bir bölge olması hem havalandırma hem de hastalıkların önlenmesi bakımından önemlidir.
Uslu : İhracat açısından bakıldığında K.Maraş ve çevresi önemli bir konuma sahiptir. İlimizde mısır üretimi yapılmaktadır. Ayrıca mısıra alternatif olan olarak sorgum bu bölgede geniş bir alanda üretilebilir. İthal yem hammaddelerinin yakın mesafedeki limanlardan taşınması mümkündür. Sektörün çok hızlı büyümekte olduğu açık bir gerçektir. Ancak doğru bölgelerde büyümesi, hem ülkemiz hem de yatırımcılar açısından önem arz etmektedir.
Ömer Suha Uslu : Kurum olarak hibe verdiğimiz ve vereceğimiz üretim tesisleri bölgenin ihtiyacının karşılanması için önemli fayda sağlayacaktır. Daha önce Türkoğlu İlçemizde 2 firmanın tavuk üretim tesisinin faaliyette olduğunu biliyoruz. Verdiğimiz desteklerle Türkoğlu İlçelerimizdeki tesis çalışmalarına başlamıştır. Pazarcık İlçemizde desteklediğimiz tesis ise çok yakın zamanda çalışmaya başlayacaktır. Sayısı artan broiler tesisleri sayesinde ilk fırsatta İlimizde modern bir tavuk kesimhanesi de kurdurmak istiyoruz” dedi. TKDK’nın desteklediği ve Türkoğlu İlçesinde tamamlanan ilk tavukçuluk tesisinin toplam yatırım tutarı 1.250.750 TL oldu. Yatırımcı bu tutarın %65’ini hibe olarak TKDK’dan geri alacak. Yatırım KDV’den ve verilen hibeler ise gelir vergisinden muaf tutulacak.
Yatırımlar KDV ve gelir vergisinden muaf tutuluyor
Uslu : TKDK IPARD programı kapsamında Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım, Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım, Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi, Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi, Kırsal Turizm, Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi alanlarında %50-65 arasında hibe veriyor. Verilecek olan hibeler gelir vergisinden ve KDV den muaf tutuluyor.