Taşeron İşçileri Birleşiyor
Kahramanmaraş Kamu Şirket Çalışanları Yardımlaşma Derneği (MARKAŞİD) Başkanı Bayram Akdere, farklı kurum ve firmalara bağlı olarak çalışan taşeron işçilerin sorunlarını gündeme getiren bir sunum gerçekleştirdi.
Necip Fazıl Kültür Merkezi’nde gerçekleşen sunuma, KAŞİÇ Derneği Genel Başkanı Halit Önük, KAŞİÇ Derneği Genel Başkan Yardımcısı Sezai Şimşek, Ceyhan Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürü Yakup Çelik ve Afşin Eshabı-Keyf Derneği Başkanı Hazan Kızılay katıldı.
MARKAŞİD Başkanı Bayram Akdere, yaptığı yazılı açıklamada; “Farklı kurum ve firmalara bağlı olarak çalışan taşeron işçilerin sorunlarına ortak olacaklarını ve işçileri hiçbir zaman yalnız bırakmayacaklarını belirtti. Akdere, “2012’de başlattığımız bu mücadeleyi ülkemizin 41 ilinde örgütleştirdik. 81 ilde örgütleşemememizin sebebi ise işçilerimizin bize destek vermemesiydi. Köleliğe karşı haksızlığa karşı başlattığımız bu direnişin haklı sebepleri zamanla daha da belirginleşmeye başladı. Hepinizin de bildiği gibi 2014’te büyük bir işçi kıyımı yapıldı. Büyük rakamlarda işçiler işten çıkarıldı. Haksız yere işten çıkarılmaların önüne geçmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.
İşçilerin köle gibi değil işçi gibi çalışması gerektiğini ifade eden Akdere, “Dört defa meydanlarda miting yaptık. Bugün gelinen nokta da sesimizi duyurduk. En büyük kazancımız da sosyal haklarımız oldu.10. işçi çalıştayına katıldık. Taşeron işçisinin hakkının yendiğini köle muamelesi gördüğünü her yerde ve her yerde söyledik. Bakanlarla toplantılarımızda bunları olduğu gibi dile getirdik. Bu durumu artık Türkiye’de ki genel ve yerel yönetim de ki idarecilerin hepsi biliyor. İşe girerken referans göstermeden girebilmek pek mümkün değil. Bunun için bu derneği kurduk. Bir problem yaşadığımızda bize kapıyı gösteren patronlarla defalarca karşılaştık. Bunun için meydanlara indik. Bunun için iş garantisi istedik” ifadelerini kullandı.
Akdere, “Biz taşeron işçilerin her türlü sıkıntılarını dile getirmek isteriz. Fakat bir problemi aşamıyoruz. Farklı kurumlarda çalışan üyelerimiz var. Biz bu arkadaşlara diyoruz ki ‘o kurumun temsilcisi sen ol. Orada ki arkadaşları bilgilendir. Gelsinler her türlü kanuni haklarını arayalım’ diyoruz. Adam ‘korkuyorum’ diyor. Yanında ki mesai arkadaşına söyleyemiyor. Bizi kim bu kadar korkuttu. Düşünün 50 yaşında bir işçi kardeşimiz, 5 yıl kalmış emekliliğine, deniyor ki ‘seninle işimiz bitti üniversite mezunu yeni genç arkadaşlarla çalışmak istiyoruz’ ne yapacak bu adam şimdi? Nasıl geçindirecek evini? Nasıl okutacak çocuğunu?
Sendikalaşmak zorundayız. Asgari ücretle iki işte çalışan yığınla işçi kardeşimi tanıyorum. Günde 16 saat çalışıyor bu adam. Eğer hakkımızı aramazsak bu kölelik devam edecek” açıklamasını yaptı.
KAŞİÇ Derneği Genel Başkanı Halit Önük ise, “Biz derneği ilk kurduğumuz yıllardı. Federasyon genel başkan yardımcısı olarak geldim. O zaman “Kahramanmaraş’ta yapacağınız faaliyetlerin tamamında ben varım” demiştim. Türkiye’nin pek çok yerinde toplantılar oluyor. Başkanlarımızın gayretlerini görüyoruz. Paramız olsun olmasın bir yerlerden bulup katılıyoruz. Fakat hepinizin şunu anlamasını istiyorum arkadaşlar, eğer biz davamıza gerçekten inanıyorsak, önceden plan yapıyorsak başarırız. Ben devlet memurluğuna başladığımda rahat edeceğimi düşünüyordum. Fakat baktım ki tam bir kölelik. Çalışma Bakanı bizi Ankara’ya davet etti. Gittik. Kendisi de aynı şeyleri söyledi, “bu resmen modern kölelik” dedi. Biz bu duruma sevindik. Sandık ki bakan bey böyle dediyse bize kadro verir ve bu sorun da çözülür. Fakat öyle olmadı. 14 maddelik bir anlaşma yapmıştık. Banka kredisinden tutun, iş garantisine kadar. Hem de üzerin de bilhassa durduğumuz iş garantisi meselesi mutlaka çözülmeliydi. Size söylemiş olduğum bu anlaşmayı biz 2012’de yapmıştık. Fakat 3 yıl geçmesine rağmen hala bu sorunlar çözülmedi” dedi. (MANŞET GAZETESİ: MÜCAHİT DALKARA)