Maraşta Haber
Maraşta Haber

Tarihi Zabun Konağı Restorasyon Çalışmasıyla Turizme Kazandırıldı

13 bin yıllık tarihe sahip Kahramanmaraş’ın tarihi eserlerinin korunarak turizme kazandırılması ve şehrin turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi amacıyla, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından mali destek sağlanan “Zabun Konağının (Eski Postane) Turizme Kazandırılması Projesi” kapsamında restorasyon işleri tamamlandı. Tarihi kaynaklara göre, eski Postahane Binası olarak uzun yıllar kamuya hizmet eden Zabun Konağı, geleneksel konut mimarisi içerisinde […]

Tarihi Zabun Konağı Restorasyon Çalışmasıyla Turizme Kazandırıldı

03 Haziran 2014 - 23:22A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

13 bin yıllık tarihe sahip Kahramanmaraş’ın tarihi eserlerinin korunarak turizme kazandırılması ve şehrin turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi amacıyla, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından mali destek sağlanan “Zabun Konağının (Eski Postane) Turizme Kazandırılması Projesi” kapsamında restorasyon işleri tamamlandı.

Tarihi kaynaklara göre, eski Postahane Binası olarak uzun yıllar kamuya hizmet eden Zabun Konağı, geleneksel konut mimarisi içerisinde değerlendirildiğinde, eserin; rölöve, analitik rölöve, restorasyon projeleri hazırlanırken sanat tarihçisi Selda Uygun tarafından yapılan çalışmalar neticesinde tarihsel olarak dört döneme ayrılıyor.

Bu amaçla en sağlıklı bilgiye ulaşabilmek adına yapılan, rölöve, analitik rölöve, restorasyon projeleri hazırlanırken analitik raspa ölçümleri alınarak yerinde incelemeler yapıldı. Dönemsel müdahalelere maruz kalan eser, bütün bu veriler ışığında değerlendirilmeye çalışıldı. Tarihlendirmeyi yaparken yapılan plan özellikleri, eklemeleri, kullanılan malzeme ve tekniği göz önüne alındı.

1. Dönemde; 1905 ve öncesinde zemin kat, ermeni iki kardeş (doktor ve diş hekimi) tarafından işyeri,

2. Dönemde; 1905 sonrası 1.ve 2. Katlar yapılarak Kurtuluş Savaşı’na kadar konut,

3. Dönemde; 1915-1959 arası Kurtuluş savaşı sonrasında ermeni kardeşlerin şehri terk etmesiyle boşalan bina Postane,

4. Dönemde; 1959 sonrası postane taşınarak zemin kat muayenehane ve kuyumcu atölyesi, üst katlar konut olarak 2000 yıllarına kadar kullanılmış bulunuyor.

Günümüze geldiğimizde ise boş olarak bulunan yapı restore edilerek kültür ve turizme kazandırılmak üzere Zabun Ailesinden Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’na geçmiş durumda.

2011 yılında hazırladığı restorasyon ve tefrişat işlerinden oluşan Zabun Konağı’nın Turizme Kazandırılması Projesi kapsamında Ticaret ve Sanayi Odası, bugüne kadar turizm konusunda yeterince yatırım yapmamış ve sektörden istenen ölçüde pay alamamış olan Kahramanmaraş’ın turizm potansiyelini harekete geçirmeyi hedefliyor.

İlk etapta restorasyon ihalesi yapılan Konağın restorasyon işleri 2013’ün Mart ayında başlayarak bir yıllık süreçte adeta yeniden hayat bulmuş görünüyor.  Temizlik, söküm ve imalat aşamalarından geçen Konak, bugün tarihin derinliklerindeki ruhuna, modern dünyanın teknolojisi sayesinde geri dönüyor.

Yenilenen ve sağlamlaştırılan ahşap zeminler, bağdadi üzerine horasan sıva duvar yapıları, K.Maraş Kalesini gören rustik karolarla döşeli terasları, nişlerle süslenmiş yemek salonları, tonozlarla bezenmiş tavanları, alaturka kiremitle kaplanan çatısı,  aslına uygun formda yeniden yapılan merdiven ve korkulukları konağın ilk günkü kokusunu günümüze taşıyor.

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, projeden bahsederken şunları söylüyor: Kahramanmaraş öyle şehir ki, bugün 13 bininci yaşını kutluyor. Öyle bir tarihi var ki hem Germanicia Antik Kenti hem de Ashab-ı Kehf Külliyesi gibi insanlık adına çok önemli değerlere ev sahipliği yapıyor. Öyle bir kültür ki Necip Fazıl’ı, Aşık Mahzuni’yi yetiştiriyor, şiirin başkenti olarak anılıyor. Zabun Konağı, Cumhuriyet öncesi tarihi ile ülkemizin tarihine ışık tutan önemli eserlerden birisi. Bütün bu eserlere rağmen, gelen turistler kısa süreli olarak kente giriş yapıp çıkıyor ve şehirde önemli tarihi ve kültürel alanları görmeden ayrılıyor. Bizim bu proje ile hedefimiz,  Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu profesyonel bir sunuşla ön plana çıkarmak. Konak konumu itibariyle tarihi Kapalı Çarşı, Ulu Cami, Taş Medrese ve K.Maraş Kalesine yakınlığı ile buraya gelen ziyaretçilerin kolaylıkla bu eserleri de görmelerine, tarihi ve kültürel bilinirliğin artmasına ciddi şekilde destek olacaktır”.

Proje kapsamında restorasyon işlerinin tamamlanmasıyla birlikte sırasıyla tefrişat, kurumsal yapılanma, eğitim ve tanıtım aşamalarına geçilmesi öngörülüyor.

Kamuoyuna saygıyla arz olunur.

 

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

Saçaklızade İlkokulu’nun “We Grow With Love”isimli etwinning projesi Saçaklızade İlkokulu̵...

Kahramanmaraş Onikişubat Saçaklızade İlkokulu 4.sınıf öğretm...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ