Sır Barajı Zeytin Havzası Oluyor Çiftçinin Yüzü Gülüyor
Zeytin tarımında modern tarım sistemlerinin kullanımının yaygınlaştırılması için çalışmalar devam ediyor
Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen Sır Barajı Zeytin Havzası Projesi kapsamında, çiftçilerimizin zeytin tarımında modern tarım sistemlerini kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile zeytinde makineli hasat etkinliği gerçekleştirildi.
Yapılan etkinlikte bir ağaçta elle hasat yapılırken diğerinde ise makine ile hasat yapılarak iki hasat şekli arasındaki fark zeytin üreticilerine gösterildi.
Etkinlikte konuşan İl Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU ‘ Kahramanmaraş ta son yıllarda artan zeytin potansiyeline dikkat çekerek Bu gün itibari ile Sır Barajı Zeytin Havzasındaki zeytin ağacı varlığının 600.000 civarında olduğu tahmin edilmekte olup önümüzdeki 5 yıllık süreç içerisinde Bakanlığımızın ve Valiliğimizin destekleri ile en az 1.000.000 zeytin ağacı varlığı ve 35.000 dekar üretim alanı ile fiilen Sır Barajı Zeytin havzasının oluşmasını hedeflemekteyiz. Zeytin havzası oluşturulması çalışmalarının yanı sıra, modern tarım sistemlerinin kullanımın yaygınlaştırılmasını da hedeflerimiz arasında. Bu nedenle hasat mekanizasyonu konusunda çiftçilerimizin bilgilendirilmesi ve tecrübe edinmelerini sağlamak üzere böyle bir hasat günü etkinliği düzenleme ihtiyacı duyduk dedi. Makineli hasadın önemine de vurgu yapan EMİRALİOĞLU ‘Makineli hasad ile, elle hasada göre en az 4-5 kat daha hızlı hasat yapılabilir, hasat edilen ürün daha kaliteli olup daha az zedelenir, ağaçlara zarar vermediği için bir yıl sonraki ürün miktarının artmasına önemli ölçüde yarar sağlamaktadır diyerek, Kahramanmaraş ı Ülkemizin önemli zeytin havzalarından birisi yapana kadar çalışmalarımız devam edecektir, dedi...
Zeytin üreticilerinin ilgi ve beğeni ile izlediği hasat etkinliğine çok sayıda çiftçi ve davetli katıldı.
KAHRAMANMARAŞTA ZEYTİN ÜRETİMİ
Kahramanmaraş İl genelinde, Merkez İlçe başta olmak üzere Türkoğlu, Pazarcık ve Andırın İlçelerinde zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır.
İlimizde ağırlıklı olarak yetiştirilen çeşitler: Yağlık Sarı Zeytin, Yağlık Siyah Zeytin, Kilis Yağlık, Nizip Yağlık, Memecik, Yağ Çelebi ve Halhalıdır.
Son 10-15 yıldır ise oluşturulan zeytinliklerin %90’ Gemlik çeşidi ile kurulmaktadır. Gemlik çeşidi sofralık ve yağlık olarak değerlendirilmekte olup İlimiz ekolojisinde uygulanan kültürel işlemlere bağlı olarak yağ randımanı % 16 ila 30 arasında değişmektedir.
İlimiz zeytin yetiştiriciliğinin son 10 yıllık süreç içerisindeki değişimine baktığımızda;
TÜİK VERİLERİNE GÖRE ( Yağlık +Sofralık)
2002 yılında 36.070 dekar olan üretim alanı 2012 yılında 71.384 da olmuştur. (artış oranı % 98)
2002 yılında 1.749 ton olan zeytin üretimi 2012 yılında 4.669 ton zeytin üretim gerçekleşmiştir. (artış %167)
2002 yılında 659.110 adet olan ağaç sayımız, 2012 yılında 1.605.774 adet olmuştur. Ağaç varlığı olarak son 10 yıllık süreçte % 144 oranında bir artış olduğunu görmekteyiz.
1.605.774 adet zeytin ağacı varlığının 876.824 adet meyve veren, 728.950 adet ise henüz meyve vermeyen yaştaki ağaçlardan oluşmaktadır.
876 bin verimdeki ağaç sayısına karşılık, 729 bin verimde olmayan ağaç varlığı dikkat çekicidir
2012 Yılında Müdürlüğümüzce Bitkisel üretimi geliştirme projesi kapsamında Bakanlığımız ve Valiliğimizce % 50 il özel idaresi destekli olarak 88.500 adet zeytin fidanı temin edilerek yaklaşık 3.000 dekar yeni zeytin bahçesi tesis ettirilmiştir.
2013 Yılında ise İl Özel İdaresi desteği ile aynı proje kapsamında 69.600 adet zeytin fidanı temin edilerek yaklaşık 2.350 dekar yeni zeytinlik tesis ettirilmiş olup son iki yılda Valiliğimizin % 50 hibe desteği ile yaklaşık 5.350 dekarlık yeni bahçe tesisi yapılmıştır.
Ayrıca İl Müdürlüğümüzce 2010 yılında İlimizde zeytin yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve çeşit seçimindeki kargaşaya son vermek üzere İlimiz ekolojisine uygun olacağı düşünülen 5 zeytin çeşidi ( Gemlik, Ayvalık, Kilis yağlık, Nizip yağlık ve Saurani) ile 10 ayrı lokasyonda demonstrasyon alanı oluşturulmuştur.
İlimizde zeytin yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için 2012 yılında Merkez İlçede Sır barajının karşılıklı iki yakasındaki alanlar “ Sır Barajı Zeytin Havzası “ olarak ilan edilmiş olup, hava oransal neminin diğer yetiştiricilik yapılan alanlara kıyasla daha yüksek olduğu Kale, Önsen, Zeytindere, Fatmalı, Kürtül, Döngele, Yenicekale v.b. gibi benzer ekolojiye sahip yaklaşık 30 köyümüz bu havza kapsamına dâhil edilmiştir.
2012 ve 2013 yılında bu sır barajı zeytin havzasına toplam 2.500 dekar kapama zeytin bahçesi ilave edilmiş oldu.