Sınav Kalktı Dense de Siz İnanmayın
Milli Eğitim Bakanlığı, Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine ‘Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş’ (TEOG) isimli yeni bir sınav sistemi getirdi. Yeni sınav sistemiyle ilgili merak edilebilecek birçok hususu soru ve cevap çeklinde web sitesinde yayınladı.
MEB’in SBS’nin yerine getirdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemine ilişkin konu başlıkları özetle şöyle:
2013–2014 eğitim öğretim yılında sınavlar sadece 8. Sınıf öğrencilerine uygulanacak. FATİH projesi tüm bileşenleriyle hayata geçtiğinde gerekli güncellemeler yapılarak 6. ve 7. sınıflarda sınava girecek.
Sınavlar Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinden yapılacak.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almayan öğrenciler bu dersin sınavına girmeyecekler. Bu dersi almayan öğrenciler Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinden merkezi değerlendirmede muaf olacaklar. Bu öğrencilerin yerleştirmeye esas olacak puanı üzerinde 5 temel dersin etkisi olacak.
Sınavlar iki okul gününde yapılacak, ortak sınavlarda sınav gününe kadar işlenen konulardan soru sorulacak, merkezi sınavların süresi ise bir yazılı süresi kadar olacaktır.
Yeni sınav sisteminde yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecektir. Nedeni ise Öğrencilerin hâlihazırda okullarında girmekte oldukları yazılılarda yanlış cevaplar doğru cevapları olumsuz etkilememektedir.( Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı bu konuda değişiklik yapılabileceği yönünde bir açıklama yaptı.)
Yeni uygulamada Orta Öğretime Geçiş notunun %30’u ders başarı puanından, %70’i ise ortak sınavlardan elde edilecektir.
Birinci dönem merkezi sistem ortak sınavı 2013 yılı Kasım ayının son haftasında, ikinci dönem merkezi sistem ortak sınavı ise 2014 yılı Nisan ayının son haftasında yapılacaktır.
Kasım ayının son haftasında yapılacak olan 1. Merkezi sınavda soru çıkacak olan konular:
Türkçe Dersinde: Fiilimsiler ile ilişkili bilgi ve kuralları içeren Konulardan,
Fen ve Teknoloji Dersinde: Hücre Bölünmesi ve Kalıtım, Kuvvet ve Hareket Konularından,
Matematik Dersinde: Sayılar Üslü Sayılar, Köklü Sayılar, Geometri Örüntü ve Süslemeler, Dönüşüm Geometrisi, Olasılık ve İstatistik Tablo ve Grafik Konularından,
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersinde: Zekât, Hac ve Kurban İbadeti, Kaza ve Kader Konularından,
T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersinde: Bir kahraman doğuyor, Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler Konularından
İngilizce Dersinde: Frienship, Improving One’s Looks ,Road to Success Konularından sorular çıkacaktır.
8. Sınıfta okuyan sevgili öğrencilerimiz; Kasım ayının son haftası yapılacak olan sınavlara çok iyi hazırlanarak çok yüksek puanlar almalısınız.
Nisan ayında yapılacak olan sınavda sene başından itibaren işlenen konulardan sorumlu olacağınız için işiniz 1. Sınava göre biraz daha zor olacaktır.
Sınav kalktı diyenlere sakın ola inanmayınız. Sınav kalmamış aksine sayısal olarak daha da fazlalaşmıştır. Siz sevgili öğrencilere düşen görev; işi ciddiye almak ve sorumlu olduğunuz konuları eksiksiz olarak öğrenmektir. Yeni sistem herkes için hayırlı olsun…