Rosetta'nın Philae Modülünden Kuyruklu Yıldıza Ait İlk Görüntüler ve Bilgiler !
Rosetta" Uzay Aracının, kuyruklu yıldıza sondası "Philae"yı indirmesiyle, bugün insanlık için tarihi bir gün yaşanacak. Rosetta bir kuyruklu yıldızdan ilk bilgileri iletecek. Rosetta'nın Dünya'dan yüz milyonlarca kilometre uzaklıktaki bu cisme ulaşması 10 yıldan fazla bir süre ve 7 milyar kilometreden daha uzun süren bir yolculuk gerektirdi.
Hürriyet’te yer alan habere göre, Rosetta uzay aracı, '67P/Çuryumov-Gerasimenko adlı kuyrukluyıldızdan yayılan ilginç bir sesi keşfetti. ABC Science’dan Ian O'Neill’ın haberine göre ‘Kuyrukluyıldızın Şarkısı’ denilen ses, 40-45 milihertz frekansında yayılıyor. Bu da insanların duyabileceğinden çok daha düşük bir ses frekansına denk geliyor.
Philea'nın kuyruklu yıldıza inmesinden sonra ESA'da büyük bir sevinç patlaması yaşandı. İlk yapılan açıklamada "Burada muhteşem bir iş başardık. Şu anda kuyruklu yıldızdayız" ifadesi kullanıldı.
Philae adı verilen modül, bugün TSİ (Türkiye saati ile) 18:30 civarında yüzeye inmesi bekleniyor. Rosetta'yla Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreyi aştığından, sinyallerin kuyruklu yıldızdan bize ulaşması 28 dakika 20 saniyeyi buluyor. Bu yüzden inişten, ancak saat 19:00 civarlarında haberdar olabileceğiz.
Projenin başarılı olması halinde bilim adamları, ilk kez bir kuyruklu yıldızı çok yakından analiz etme şansı bulacaklar.
Rossetta'nın Dünya'dan yüz milyonlarca kilometre uzaklıktaki bu cisme ulaşması 10 yıldan fazla bir süre ve 7 milyar kilometreden daha uzun süren bir yolculuk gerektirdi. Yarın akşam, Rossetta Philae kondusunu 67P/Churyumov-Gerasimenko üzerine indirdiğinde insanlık ilk kez bizden bu kadar uzaklıktaki bir uzay görevini başarıya ulaştırmış olacak.