Prof.Dr. Kaygısız; Gözde Meslek Ziraat Mühendisliği
Üniversite sınavlarının ardından başlayan tercih döneminde de heyecan katlanarak sürerken ve öğrenciler acaba nereleri tercih etsem diye düşünürken, çorbada tuzumuz bulunsun babında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Kaygısız’a uğradık ve ‘tüm zamanların en gözde mesleği’ olarak bilinen Ziraat Mühendisliğini konuştuk.
Sözlerine Ziraat Mühendisliği dalının yeterince tanıtılamadığını dile getirerek başlayan Dekan Ali Kaygısız; “ Bakın tarım yani gıda ve enerji üretimi günümüzün stratejik sektörleridir. Ancak, Gıda enerjiden çok daha önemlidir. Çünkü enerjiyi üretmek için insanların beslenmeye ihtiyacı var. O nedenle dünyanın en stratejik sektörü tarımdır. İnsan nüfusu artıyor. Tarım alanları daralıyor, gıdaya talep artıyor. Ziraat ve gıda mühendislikleri artık günümüzün gözde mesleklerindendir. Üniversite tercihlerinin yapıldığı şu günlerde genç meslektaşlarımızın bunu fark etmesi gerekiyor. Esasen Ziraat Mühendislerinin iş bulma imkânları çok geniştir, ancak bu mühendislik dalı yeterince tanıtılmamaktadır” dedi.
Ziraat Mühendislerinin daha düşük puanla atandığını ve yüksek maaş aldığını söyleyen Prof.Dr. Kaygısız: “ Mesela, KPSS-2013/4 yerleştirme sonuçlarına göre Ziraat Mühendislerinin atabilmek için minimum 76 puana ihtiyacı varken, sınıf öğretmenlerinin atabilmesi için 85 puan alması gerekiyor. Ayrıca Yirmi yıllık bir Ziraat Mühendisi, arazi tazminatları ve seyyar görevler hariç günümüz şartlarında 3 bin 400 lira maaş alırken yirmi yıllık bir Öğretmen ise ek dersler hariç 2 bin 400 lira maaş alıyor. Üstelik Ziraat Mühendisliğinin çalışma alanları çok fazladır, fakat sınava hazırlanan öğrenciler bu konuda dershaneler tarafından yeterli derecede bilgilendirilmemektedir. Birçok dershane kazandı listelerini asarken Ziraat Fakültelerini kazananları listenin ya en sonuna eklerler ya da hiç eklemezler. Bundan dolayı da Ziraat Mühendisliği unvanını topluma farklı lanse ediyorlar”
ZİRAAT MÜHENDİSLERİNE İŞ ÇOK
Her meslekte olduğu gibi tarım alanında da kalifiye elemana ihtiyaç olduğunu, kendini yetiştiren ve yeniliklere açık olan her ziraat mühendisinin muhakkak bir yerde iş bulduğunu vurgulayan Dekan Kaygısız: “Ziraat Mühendisleri iş bulmaz diye bir şey yok aksine ziraat mühendislerine iş çok” dedi. Ziraat Mühendisliğinin gerektirdiği özelliklere, çalışma alanlarına ve iş bulma imkânlarına da değinen Kaygısız: “ Ziraat Mühendisi olmak isteyenlerin; Ziraat ve orman bilimlerinin yanında, teknik bilimlere, fen bilimlerine ilgi duyan, Toprağı, bitkiyi, hayvanı seven, üretimlerine ilgi duyan, Çevreyi ve doğayı korumayı ilke edinen Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine, Mekanik yeteneğe sahip, Açık havada çalışmaktan hoşlanan, İnsan ilişkileri gelişmiş, İleri görüşlü ve girişimci kimseler olmaları gerekir. Ziraat mühendisleri hem kapalı (büro, laboratuar, fabrikalar, çiftlikler) ortamda, hem de açık arazide çalışırlar. Arazide çalışırken tozlu, çamurlu, soğuk veya sıcak bir ortamda bulunabilirler. Laboratuarda ise kimyasal çalışmalar yapacakları zaman kimyasal kokulara, gübre ile ilgili çalışmaları sırasında gübre kokularına maruz kalabilirler. Doğrudan hayvancılık işletmelerinde çalışanlar için çalışma ortamı kirli ve havasız olup kokusu rahatsız edicidir. Ziraat mühendisleri, çiftçiler, meslek odaları mensupları, meslektaşları ve ziraat teknisyenleriyle iletişim halinde çalışırlar. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Ziraat Mühendisliği” lisans diploması ve “Ziraat Mühendisi” unvanı verilir. Diplomada bölümü belirtilir. Mezunlar bitirdikleri alt programa göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı gibi kamu kuruluşlarında ve mantarcılık, fidancılık, tohumculuk, seracılık, tarım ilaçları ile ilgili firmalar, yem fabrikaları, hayvancılık işletmeleri, tarım alet ve makinaları üretim fabrikaları, su ürünleri yetiştirme tesisleri, süt fabrikaları gibi özel sektörde çalışabilirler. Ayrıca tarım alanında faaliyet gösteren proje, işletme, pazarlama ve ihracat-ithalat şirketlerinde danışmanlık ve yönetim hizmetleri verebilirler. Bunun yanında meslekte kendini iyi yetiştirmiş, girişimcilik ruhuna sahip olan kişiler kendi çiftliklerini kurmak suretiyle bağımsız olarak çalışma olanağına sahiptirler. Çalıştıkları yerler genel olarak açık araziler, köyler olduğu için işe eleman alınırken erkekler tercih edilmektedir. Üniversitede çalışmak isteyenler araştırma görevlisi olarak göreve başlarlar; akademik çalışmalarında başarılı oldukça yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesörlük gibi basamaklara yükselme olanağına sahiptirler. Başarılı olanlar işletmelerde yönetici olabilmektedirler” dedi.