Pİ Analitik’te Tercih Maratonu Başladı ! Doğru Tercihin Püf Noktaları

Pİ Analitik’te Tercih Maratonu Başladı ! Doğru Tercihin Püf Noktaları
Pianalitik Dersanesi Rehber Öğretmeni Ferhan Demiröz’den tercih tüyoları…"Doğru Tercih yapmak sınava girmek kadar önemlidir."Sevgili öğrenciler, sınav ve tercih stresinin hakim olduğu şu günlerde sizlere yol göstermek...

Pianalitik Dersanesi Rehber Öğretmeni Ferhan Demiröz’den tercih tüyoları…

"Doğru Tercih yapmak sınava girmek kadar önemlidir."

Sevgili öğrenciler, sınav ve tercih stresinin hakim olduğu şu günlerde sizlere yol göstermek ve uzman görüşü alınmadan tercih yapmanın sağlıklı olmayacağını düşüncesindeyiz. Sağlıklı tercih yapmak adına bir dizi öneriler sunmaya çalışılacaktır. Tercih listesi hazırlama telaşı içinde olan gençlere ilk söyleyebileceğimiz hayat boyu mutlu olacaklarını düşündükleri ve yapmayı planladıkları bir mesleği seçmeleri temennisi ile başlamak doğru olacağını aşikardır.

Doğru Tercih, Mutlu Bir Gelecek Demek

“Tercihlerinizi yaparken çevrenizdeki uzman olmayan kişilerin etkisinde kalmayın”

İnsan yaşamındaki önemli dönüm noktalarından biri meslek seçimidir. Günümüzde çoğu insan yaptığı işle değil, düşlediği meslekle kendini bulabileceğini ve yaşamının bu sayede daha anlamlı olacağını düşünmektedir. Yıllarını bir mesleğe harcayan insanların yer yer mutlu olmadığını görebiliyoruz. Bu insanlar arasında emeklilik dönemine geldiklerinde farklı bir mesleğe geçiş yapmayı düşünenler de bulunmaktadır.

Üniversite adayları, yaptıkları tercihle, mezun olduklarında iş bulma ve meslek edinme sürecini belirliyor. Öğrenci böylece gelecekte mutlu olup olmayacağını kendisi oluşturuyor. Sevdiği bir bölümü tercih ederse, mutlu olacağı bir mesleğe sahip oluyor. Ancak doğru seçim yapmakta sanıldığı kadar kolay değil. Sınava giren ve barajı aşmayı başaran adayın önüne birbirinden farklı 531 tane yükseköğretim programı çıkıyor. Tercih yapma hakkını kazanan aday lisedeki alanına, almış olduğu puana, kendi kişisel özelliklerine ve yükseköğretim programlarının niteliklerine göre karar vermesi gerekmektedir.

TERCİH LİSTESİ OLUŞTURMADA 10 ALTIN KURAL!

“Her Tercih Kişiye Özgüdür”

Gerilimden uzak durun

Gitmeyeceğiniz, okumayacağınız bir üniversite/bölüm başarı sırası ne olursa olsun yazmayınız. Eğer o düşük başarı sıralı tercihinize yerleştirilirseniz ve gitmezseniz seneye sınava tekrar girmeniz durumunda okul puanınız (OBP) puanınız-sınavsız geçiş ve açık öğretim kontenjansız bölümlere yerleşen hariç- düşürülecektir. Ayrıca orayı isteyen ve puanı sizden daha düşük bir kardeşinizin oraya gitmesine de engel olmuş olursunuz. Yaptığınız bu listeyi duvarınıza asın ve birkaç gün düşünün.

Tamamsa sizin tercih listeniz hazır demektir. Uzmanların ve özellikle ailenizin görüşlerini almayı unutmayın.

YGS ve LYS sonuç belgenizdeki puanınızdan çok başarı sıranızı dikkate alın. En önemlisi mezun olduğunuz alana göre AOBP katsayınızın 0, 12’lik dilimdeki veya meslek liseliler için ek puanlı dilimdeki başarı sıranızdır. Eğer bölüm değil de en çok istediğiniz üniversiteyi seçmek istiyorsanız, başarı sıranıza göre yerleştiğinizde, yatay geçiş veya çift anadal, yandal seçeneklerini araştırın.

Tercih listenizi oluştururken kriterlerinize uygun bölümleri en çok istediğinizden başlayarak sıralayın. Tercih listenizde en fazla 30 bölüme yer verebileceğinizi unutmadan, sıralamanızı başarı sıranıza göre en düşükten en yükseğe göre oluşturun. Son 6 tercihinizde başarı sıranızın en az % 50 oranında altında olan bölümlere yer verip yerleşme şansınızı artırabilirsiniz.Son olarak Pianalitik Dersanesi Rehber Öğretmeni Ferhan Demiröz tercihin önemini şu kıssadan hisseyle özetledi.

Adamın biri Bilge bir kral olmakla ün salmış olan kralın yanına gider. Krala şunu sorar ´Efendim söyleyin bana hayatta özgürlük var mıdır? ´

Kral ´Elbette´ der, ´Kaç bacağın var senin? ´ Adam soruya şaşırarak ´İki efendim´ der.

Kral ´Pekâlâ, tek bacağının üstünde durabilir misin? ´

´Elbette´ diye cevap verir adam. Kral ´O halde hangi bacağın üstünde duracağına karar ver´.

Adam biraz düşünür ve sol bacağı üstünde durmaya karar verir.

´Tamam´ der kral ´şimdi de öteki bacağını kaldır.´ Adam şaşırır ´Bu imkânsız kralım´ der.

´Gördün mü? ´ der kral ´ Özgürlük budur. Sadece ilk kararı almakta özgürsün. Ondan sonrasında değil.´

Tiziano Terzani´nin ´Atlıkarıncada Bir Tur Daha´ adli kitabında Okuduğum bu küçük öykü yıllardır tartışılan özgürlük kavramı üzerinde bir kez daha düşünmeme yol açtı. Hayat gerçekten böyleydi. İlk kararı alıyordun ve gerisi o ilk tercihe bağlı olarak gerçekleşiyordu. Hayat hata kabul etmiyordu.

İlk tercihin-kararın doğruysa işler yolunda gidiyordu ama eğer yanlış bir karar aldıysan, her şey zincirleme yanlış gidiyordu.

Mesela mesleğini seçerken... Hasbelkader, iyi düşünmeden, yeteneklerinin farkında olmaksızın

bir meslek seçtiğinde ömür boyu işini zorla yapmaya mahkûm oluyordun.

İsinin başındayken başka bir is yapmayı özlüyordun. Ama biliyordun ki; özgürlüğünü kullanmış ilk kararı vermiştin ve Yeniden başlama cesaretin yoktu.

Bazı insanlar vardır hayatta... Onlar ise her şeyi ardlarında bırakıp yeniden başlayacak kadar

cesurlardı. Ama sen onlardan biri olamıyordun. Bunca emek bunca çalışmayı sanki çöpmüş gibi bir çırpıda atıveremiyordun. Oysa göz ardı ettiğin bir şey vardı. Hayat çok kısaydı Ve mutsuz olduğun islerle zaman öldürmek ayni zamanda ruhunu öldürmekle eş anlamlıydı.

Evlilik konusunda da iyi karar vermek gerekiyordu. Yanlış bir karar ayni evde yaşayan iki düşman yaratabilirdi. Aşk zorunluluğa dönüşebilir ve hayatini cehenneme çevirebilirdi.

İlk kararı alıyordun, bu konuda özgürdün ama devamında senin kararına bağlı olmayan pek çok şey gerçekleşiyordu.

Hayat kararlardan ibaretti ve kararlar birer kibritti. Doğru yerde ateşlediğinde seni ısıtacak ateş,

çorbanı kaynatacak ateş oluyordu, yanlış yerde ateşlediğin vakit ise içinde bulunduğun evle birlikte seni de yakıyordu.

Hayat öyle basite alınacak bir oyun değildi. Oyunun kurallarını bilmen ve ona göre oynaman gerekiyordu. Ama çoğu zaman oyunun kurallarını bilmek yetmiyordu. Çok daha önemli olan başka bir şey vardı.

Kendini bilmek... Ne istediğini, neyin seni mutlu edeceğini ve kim olduğunu, Neler yapabileceğini bilmek zorundaydın. Ancak o zaman doğru kararlar veriyor ve mutlu bir hayata sahip oluyordun.

Ya kendini yakıyordun ya da ısıtıyordun… Şunu unutmamalıyız ki!

Yanlış Tercih 1 Yıl

Yanlış Bölüm 4 Yıl

YANLIŞ MESLEK KOSKOCA ÖMÜR Demektir.