Maraşta Haber
Maraşta Haber

Orucun Fazileti Ve Faydaları       

Beden ve ruh yönünden temizlenmenin bir yolu da oruçtur. Kur’an-ı Kerim’de: “Takva sahibi olmanız için, sizden evvelkiler gibi size de oruç tutmak farz kılınmıştır.” (Bakara-18) buyurulmuştur. “Allah katında en dğerli olanınız en çok takva sahibi olanınızdır. (Hucurat, 13) buyurulduğuna göre orucun gayesi kâmil faziletli insan tipini oluşturmaktır. Oruç, hem beden hemde ruh temizliğini temin eden […]

Orucun Fazileti Ve Faydaları       

04 Temmuz 2014 - 8:00A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Beden ve ruh yönünden temizlenmenin bir yolu da oruçtur. Kur’an-ı Kerim’de: “Takva sahibi olmanız için, sizden evvelkiler gibi size de oruç tutmak farz kılınmıştır.” (Bakara-18) buyurulmuştur.

“Allah katında en dğerli olanınız en çok takva sahibi olanınızdır. (Hucurat, 13) buyurulduğuna göre orucun gayesi kâmil faziletli insan tipini oluşturmaktır. Oruç, hem beden hemde ruh temizliğini temin eden bir ibadettir. Oruç tutan kimse sıhhat bulur. Sağlıklı olur. Vücudun sağlıklı kalmasında ve hastalıkların tedavisinde diyetin ve perhizin önemi aşikârdır. Hastalıkların çoğu yiyecek maddelerinden geçer ve mide ile ilgilidir. O’nun için: “Perhiz deva ve ilaçların başıdır” denilmiştir. Oruç ise alınan gıdaların az, öz, temiz olmasını ve dengeli beslenmeyi sağlar, insana yeme ve içme disiplini iştahına hâkim olma alışkanlığı kazandırır. Oburluğa ve netice itibarıyla hastalığa mani olur. Tokluk şişmanlığa, ağırlaşmaya, zihin tutukluğuna ve gönül darlığına sebep olur. Nitekim “Oburluk zekâyı izale eder” denilmiştir. Açlık ise bedeni rahatlatır, çevik ve atak olma yeteneği kazandırır, zihni açar, gönlü ferahlandırır. “Oruç tutunuz ki, sağlıklı olasınız (Acluni) hadisi; orucun bedenen, zihnen ve ruhen sağlıklı olmayı temin ettiğini ifade eder.

Oruç Allah’ın emridir ve peygamber efendimizin gösterdiği gibi ifa edilir. Bunda da yalnız mevlamızın sevgisi ve rızası ölçü tutulur.,

Bir ay olarak farz kılınan ve Ramazan ayına tahsis buyurulan oruç en ziyade ihlâsla yapılabilir bir ibadettir. Oruç kötülüklere karşı bir kalkandır ve onun gibisi yoktur.

 Oruç Ahlakımızı Güzelleştirir.

Oruç, bize daima Allah (c.c.)’ı hatırlatır, sorumluluk duygusunu geliştirir, Kalbimizi kötü duygu ve düşüncelerden temizler, başkalarına fenalık yapmaktan korur. Gözleri harama bakmaktan, dili yalan ve çirkin sözlerden, kulakları haram şeyleri dinlemekten, mideyi haram yemekten, elleri kötü iş yapmaktan, ayakları kötü yerlere gitmekten korur.

Orucun farz olmasındaki en temel hikmetlerden biri de kötülüklerden sakınmaktır. Çünkü oruç iradeyi güçlendirerek nefsin yersiz isteklerine gem vurdurur.

Oruç Merhamet ve Yardım Duygularını Geliştirir:

Oruç, Allah için meşakkatlere göğüs germe eğitiminden geçiren, eşitlik duygusunu mü’minlerin ruhlarına aşılayan, mahrumiyette birleştirdiği fertlere, toplum istikrarının müşterek refahla sağlanacağını öğreten bir ibadettir. Hayatında açlık nedir bilmeyen bir kimse, yoksulların çektiği sıkıntıyı gereği gibi anlayamaz. Fakat böyle bir kişi oruç tuttuğunda açlığın ne olduğunu anlar ve yoksulların sıkıntılarını yüreğinde daha iyi hisseder, onlara karşı şefkat ve merhamet duyguları uyanır. Bunun sonucu olarak da yoksullara yardım elini uzatır, sıkıntılarını gidermeye çalışır.

Oruç İnsana Nimetlerin kıymetini öğretir:

İnsan elinde olan nimetlerin değerini, ancak bunlar elinden çıktıktan sonra anlar, fakat iş işten geçtiği için bunun bir faydası yoktur. Oruç tutmakla bir süre nimetlerden uzak kalan insanın gözünde bu nimetlerin değeri daha iyi anlaşılır. Bu anlayış insana, onları daha iyi korumasını ve nimetleri kendisine veren Allah (c.c.)’a daha çok şükretmesini öğretir.

Oruç İnsana Sabırlı Olmayı Öğretir:

Oruç tutmakta, belirli bir zaman kendini yememeye, içmemeye alıştıran insan, hayatta karşısına çıkabilecek güçlüklere kolaylıkla sabreder. Acılara ve sıkıntılara dayanır. Hayatın sadece yemek, içmek ve zevkten ibaret olmadığının temrini oruçla yapılır ve böylece ruha kemal yolları açılır.

Oruç Tutmak İnsanı Sağlıklı Kılar:

Tıp ilerledikçe anlaşıldı ki oruç tıbbi bir mucizedir. Oruçla ilgili ayet-i Kerime’nin son cümlesi onun için: “Eğer siz gerçekleri anlıyorsanız” (yani gerçek vücut biyolojisini biliyorsanız) her güçlüğe rağmen oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır” mealindedir.

Doğumdan ölüme kadar durmadan çalışmak zorunluluğunda olan mide ve bağırsaklar oruç tutma zamanında günde uzunca bir süre mutlak istirahata geçer. Böylece devamlı çalışan fabrikada bazı bakımlar gerektiği gibi vücut da dinlenmek suretiyle yıpranan taraflarını bakım ve onarım imkânına kavuşur.

Çok miktarda ve çeşitli yemekle vücut yükünü artıranlar, bedenlerinde toplanan yağların bir nevi taşıyıcısıdırlar. Vücut kilosunun artırması, dolayısıyla yağlanması, organların çalışmasını güçleştirip, gittikçe vücut enerjisinin azalmasına sebep olacağından, oruçla, gıda alış verişi ve vücut yağ depoları ayarlanmış olur.

İnsanın en önemli uzuvlarından biri muhakkak ki hayat merkezi olan kalbidir. Oruç tutmakla; damar sertliği, sinir yorgunluğu ve midenin devamlı tazyiki en aza indirilir.

Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennemden azad ayı olan mübarek “Ramazan ayı” ve bu aya mahsus olan Ramazan orucunun, maddi ve manevi tekâmülümüze vesile olması temennisiyle Cenab-ı Allah’tan yardım dileriz. O ne güzel Mevla ve ne güzel yardımcıdır.

    İmran KILIÇ

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürümüz Yusuf Kahraman, 23 N...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğitimi” gerçekleştirdi. MEB AKUB “doğada ar...

Kısa adı MEB AKUB olan, Milli Eğitim Bakanlığı Kahramanmaraş...

Arı ve Değirmenci Ailesinin Mutlu Günü Arı ve Değirmenci Ailesin...

Döne ve İsmet Arı çiftinin hanımefendi ve güzel kızları Canr...

Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi Umut Sokağı Konteyner Ken...

Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğ...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ