Ortaöğretim Kurumları Arasında Nakil Ve Geçiş Kolaylaştı
MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Ortaöğretim kurumlar yönetmenliğinde nakil ve geçişler ile ilgili olarak 2013-2014 ders yılı ile sınırlı olmak üzere nakli olunacak okulun taban puanı taşımak şartıyla açık kontenjan aramaksızın ilgili yönetmenlik çerçevesinde nakil ve geçişleriyle ilgili başvuru , kabul ve onay işlemlerinin il millî eğitim müdürlükleri tarafından e-Okul sistemi üzerinde yapılmasının uygun olacağını belirtildi.
Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Mesut Alkan, düzenlediği basın toplantısıyla konuya ilişkin bilgiler verdi. Millî Eğitim Bakanlığından gönderilen yazıyla özel okullardan devlet okullarına geçmek isteyen öğrenciler için kontenjan sınırlamasının kaldırıldığını ifade eden Alkan, “Eğer bir öğrenci özel okuldan devletin bir okuluna geçmek istiyorsa kontenjan açığına bakılmaksızın öğrencimizin rahatlıkla bu geçişini sağlayacağız” dedi.Konunun öğrenci velileri tarafından sık sık gündeme getirildiğini ve bakanlığın konuya ilişkin yayımladığı genelgeyle açıklama getirdiğini dile getiren Alkan, şöyle devam etti:
“Biliyorsunuz orta öğretim okullarımızın bir kısmında öğrencilerimiz, seçme sınavı puan
üstünlüğüne göre ve kontenjan durumuna göre yerleşmekteler. Dolayısıyla bu öğrencilerimiz
hem yerleştirme puanı, hem de okulun açık kontenjanı olması durumunda okullar arasında nakil durumu söz konusuydu ancak gelen bu son yazıyla son günlerde özel öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere yönelik birtakım olumsuzluklardan dolayı bu okullardan ayrılmak durumunda veya çıkarılmak durumunda kalan öğrencilerin nasıl bir geçiş
yapacakları konusunda açıklama yapılmıştır. Ortaöğretim kurumları yönetmeliğimizin 37 ve
42. maddesi arasındaki maddelere göre öğrencilerimizin okullar arasında geçişleri izah
edilmekte. Burada 2 şartımız vardı, bunlardan bir tanesi puan üstünlüğü, ikincisi de gelmek
istediği okullardaki kontenjan açığıydı. Son gelen yazımızda puan üstünlüğü, puan şartı kalmakla birlikte sadece 2013-214 yılına mahsus olmak üzere tek şart bırakıldı ve kontenjan açığı ortadan kaldırıldı. Eğer bir öğrenci özel okuldan devletin bir okuluna geçmek istiyorsa kontenjan açığına bakılmaksızın öğrencimizi rahatlıkla bu geçişini sağlamış olacak. Bu konu da milli eğitim müdürlüğümüz tarafından e-okul üzerinden yapılacak.”
ÖZEL OKUL- DEVLET OKULU AYIRIMI ORTADAN KALKTI
Özel veya devlet okulları da bizim okullarımızdır diyen Alkan, ancak son dönemde devlet okullarındaki başarı grafiğinin de her geçen yıl katlandığını dile getirdi. Açıklanan YGS sonuçlarına göre ilk bin içerisinde Kahramanmaraşlı 13 devlet okulu öğrencisinin bulunduğunu kaydetti. Özel okullarda çocukları eğitim gören velilerin, öğrencilerini gönül rahatlığıyla devlet okuluna gönderebileceğini vurgulayan Alkan, sözlerini şöyle tamamladı: “YGS sonuçları da ilimizde bizi memnun eden bir başarıyla gerçekleşmiş oldu. Gerçekten ilimizde son dönemde başarı grafiğimiz giderek yükselmekte. Mesela şehrimizdeki ilk 10 içerisinde yer alan öğrencilerimizin 5 tanesi devletimizin bir okulundan çıkmakta. Bu da artık devlet okullarına güvensizliğin ortadan kalkmış olduğunu gösteriyor. Yine ilimizdeki fen lisemizin Türkiye’deki ilk 500 içerisinde 8 öğrencisi, ilk bin içerisinde 13 öğrencisi var. Ayrıca Anadolu İmam Hatip Lisesinden bir kız öğrencimiz ilk bin içerisinde. Yani kendi alanında kendi branşında değil, tüm liseler içerisinde bu şekilde oldu. Geçen sene LYS’ye giren öğrencilerimizin yüzde 42.41’i üniversiteye girmiş oldu. Bir önceki yıl yüzde 19’du, bir önceki yıl yüzde 23’tü. Dikkat ederseniz 23’ten 42’ye çıkan müthiş bir başarı var. Bu da Milli Eğitim camiası olarak bizi hem de kamuoyunu tatmin etmekte sevindirmekte. İnşallah başarımız artarak devam edecek.
Ailelerimiz gönül rahatlığıyla okullarımıza öğrencilerini gönderebilirler. Okullar arası geçişte bir kolaylık sağlanmıştır. Başarımız net bir şekilde ortaya konmuştur. Dolayısıyla hiçbir
güvensizliğimiz olmadan okullarımıza öğrencilerini gönderebilirler.”
İLİMİZ (TEOG) SINAVINDA DA BAŞARILI OLDU
Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Mesut Alkan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının ilkinin 28-29 Kasım 2013 tarihlerinde tüm 8. sınıf öğrencileri için yapıldığını, Kahramanmaraş’ın bu sınavda da güzel neticeler aldığını ister özel, ister devlet okulunda, şehir merkezi veya köy okulunda okuyan öğrencilerin müfredat doğrultusunda derslerine çalıştıkları takdirde başarıyı yakalayacaklarına, eğitimde eşitliğin söz konusu olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“ Biz bunun en güzel örneklerini kendi şehrimizde yaşadık. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavında İngilizce ve matematik dersinden bazı köy okullarımızın öne çıktığına ve büyük başarı yakaladığına şahit olduk. Demek ki kitaplar takip edilirse, derslere çalışılırsa köy-şehir, özel okul – devlet okulu ayırımı da ortadan kalkıyor.
İkinci(TEOG) sınavı 28-29 Nisan 2014 tarihlerinde yapılacak. Bu sınavda da en iyi neticeyi almak için önlemleri aldık. Eğitim Denetmenleri arkadaşlarımızı, yardımcılarımı ve şube müdürlerimi tüm ortaokullarımıza paylaştırdım. Onlar okul okul gezerek oradaki yönetici ve Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. inkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil dersleri öğretmenleri ile toplantılar düzenliyorlar,analiz ve değerlendirmeler yapıyorlar. Başarı adına neler yapılmış, ek olarak neler yapılmalı bunları araştırıp tüm imkanları ortaya koyuyoruz, inşallah daha güzel sonuçları alacağız.” dedi.