Maraşta Haber
Maraşta Haber

Organ bağışı hayat bağışıdır!

İlimizde organ bağışı hakkında farkındalık oluşturmak, konunun önemine vurgu yapmak ve bu sayede  organ bağışı yapan vatandaşlarımızın sayısını arttırmak amacı ile Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Piazza Alış Veriş Merkezi’nde kurulan ve üç gün süre ile halkımıza hizmet verecek olan “Organ Bağış Standı; Kahramanmaraş Valisi Sayın Şükrü Kocatepe, İl Sağlık Müdürü Dr.M.İlker Çitil, Halk Sağlığı […]

Organ bağışı hayat bağışıdır!

12 Şubat 2014 - 11:05A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

İlimizde organ bağışı hakkında farkındalık oluşturmak, konunun önemine vurgu yapmak ve bu sayede  organ bağışı yapan vatandaşlarımızın sayısını arttırmak amacı ile Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Piazza Alış Veriş Merkezi’nde kurulan ve üç gün süre ile halkımıza hizmet verecek olan “Organ Bağış Standı; Kahramanmaraş Valisi Sayın Şükrü Kocatepe, İl Sağlık Müdürü Dr.M.İlker Çitil, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, İl Müftüsü Muhammet Gevher, Necip Fazıl Şehir Hastanesi Koordinatörlerimizden Dr. Mehmet Ali Düzkale, Mülki Amirler, Sağlık Müdürlüğü çalışanları ve birçok katılımcıyla saat 11:00’e açıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Vali Şükrü Kocatepe; “Allah’ın verdiği canı ne zaman alacağı bilinmez. Ben Kütahya Valisi iken organlarımı bağışladım. İnsanların maddi ihtiyaçlarını bir süreliğine karşılarsınız ama bir kişiye organ ya da doku bağışlarsanız hayatını devam ettirdiği sürece organ bağışlayan kişiye teşekkür eder. Organ bağışı yardımlaşma ve birlikteliği güçlendirir.” diyerek organ ve doku bağışının önemine değindi.

İl Müftüsü Muhammet Gevher’de konuşmasında; “organ bağışı konusunda hala günah mı değil mi tereddüdü yaşandığını; bir insanın kurtuluşuna vesile olmanın bütün insanlığın kurtuluşuna vesile olmakla eş değer olduğunu” söyleyerek organ ve doku bağışının dini boyutuna dikkat çekti.

Daha sonra kürsüye gelen İl Sağlık Müdürü Dr. M. İlker Çitil Sayın Valinin ve Müftünün katılımlarından dolayı teşekkürlerini ilettikten sonra şöyle konuştu:

“Bilindiği üzere organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, son dönemde organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması Sağlık Bakanlığımızın öncelikli hedeflerindendir.

Ülkemizde her geçen gün organ nakli hizmetlerinde gelişmeler kaydedilmekle birlikte nakil seviyelerinde henüz hedeflenen seviyeye ulaşılamamıştır. Bunun en önemli nedenlerinden birisi organ ve doku bağışının yetersiz oluşudur. Ülkemizde, 06.02.2014 tarihi itibari ile 56.358, ilimizde ise 688 Kronik Böbrek Yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Kalp ve Karaciğer nakli bekleyen hastalar, böbrek hastaları kadar şanslı değillerdir; uygun organ bulunmadığı takdirde kısa bir süre içinde yaşamlarını kaybetmektedirler” diyen Çitil şöyle devam etti.

“2238 sayılı yasaya göre;18 yaşını dolduran ve akli dengesi yerinde olan kişiler yaşamlarını yitirdikten sonra, kullanılmak üzere organ ve dokularını bağışlamak istediklerinde, bu konu ile yetkilendirilmiş kurumlara başvuruda bulunarak, organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamaları yeterlidir. Organ bağışına olumlu yaklaşan kişilerin bu durumu önceden aile içinde konuşmaları oldukça faydalıdır. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Organ bağışında bulunan kişilere ait bilgiler elektronik ortamda  “Türkiye Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemine” aktarılmaktadır.  Organ bağışından vazgeçen kişinin  bağış işlemlerinin yapıldığı kuruma veya İl Sağlık Müdürlüğüne  başvuruda bulunarak bağış işleminin iptal edilmesini istemesi yeterlidir.

Beyin ölümü gerçekleştikten sonra işlevleri hızla bozulduğu için kadavra donör organlarının en kısa sürede alınarak bekleyen hastalara nakledilmesi gereklidir.   Ülkemizde organlar, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulmuş olan Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi içerisinde dağıtılmaktadır. Sistemin amacı; ülke genelinde organ ve doku nakli hizmetleri alanında çalışan kurum ve kuruluşlar arasına gerekli koordinasyonu sağlamak, sınırlı sayıda temin edilebilen organ ve dokuları, bilimsel kurallara, tıbbi etik anlayışına uygun olarak adaletli bir biçimde en uygun hastalara, en kısa süre içerisinde naklini sağlamaktır.

Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımızın; İl Sağlık Müdürlüğüne, Devlet Hastanelerine, Özel Hastanelere, Üniversite Hastanesine, Toplum Sağlığı Merkezlerine ve Aile Sağlığı Merkezlerine  başvuruda bulunmaları yeterlidir.

Tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyorum. Bırakacağınız en güzel miras; hayatta iken yapacağınız Organ Bağışıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.

Y2117248 Y2117272 Y2117290

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ