Maraşta Haber
Maraşta Haber

Öğrencilerin Okul Yolundaki Dramı Bitmiyor

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı Yumaklıcerit mahallesinde yaşayan aileler yaklaşan kış aylarında çocuklarının okul yolunda çektiği sıkıntılardan dolayı şimdiden kara kara düşünmeye başladı. Özellikle kış aylarında Mahallenin doğu tarafında yerleşim yerinin en dışına yapılan okula gitmek çocuklar için kabusa dönüşüyor. Yaklaşık 2 kilometre yolu sırtında çantasıyla soğuk ve karlı havalarda yürümek zorunda kalan anaokulu ve ilkokul […]

Öğrencilerin Okul Yolundaki Dramı Bitmiyor

15 Ekim 2014 - 22:52A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı Yumaklıcerit mahallesinde yaşayan aileler yaklaşan kış aylarında çocuklarının okul yolunda çektiği sıkıntılardan dolayı şimdiden kara kara düşünmeye başladı.

Özellikle kış aylarında Mahallenin doğu tarafında yerleşim yerinin en dışına yapılan okula gitmek çocuklar için kabusa dönüşüyor. Yaklaşık 2 kilometre yolu sırtında çantasıyla soğuk ve karlı havalarda yürümek zorunda kalan anaokulu ve ilkokul öğrencileri kış aylarında adeta talim yaparak eğitim-öğretim almaya gidiyor. İklim özellikleri ve mevsim şartlarından dolayı don olaylarının şiddetli bir şekilde yaşandığı mahallede bu uzun yolu yürümek zorunda kalan minikler kışın zorluklarını iliklerine kadar yaşamak zorunda kalıyor.

Aileler akşam eve gelen çocuklarının perişan halini gördüklerinde yüreklerinin yandığını ifade ederek ellerinden bir şey gelmediği için kahrolduklarından dert yanıyor. Evleri mahallenin dışında olan aileler ise sabah ve akşam çocuklarını okula kendileri götürmek zorunda kalıyor. Kar yağışının şiddetli olduğu günlerde ise bu durum hem çocukları hem de ailelerini perişan ediyor.

Geleceğin mimarı olacak çocukların zor koşullarda okuduğunu anlatan aileler, ülkenin birçok yerinde öğrencilerin kilometrelerce yolu yürümek zorunda kaldığı için kendi hallerine şükretse de çocuklarını o halde gördükleri zaman yüreklerinin parçalandığını söylüyor.

Yaşanan bu sorunların çözümsüz olmadığına dikkat çeken muhtar Mahmut Tilki, mahallenin ortası sayılabilecek bir yerde eski okul arsasının bulunduğunu ve buraya yapılacak ek bina ile sıkıntının ortadan kaldırılacağını söyledi.

10580393_4630879506456_1330645173_n copy

Yaşları küçük olan ve yaşadıkları zor şartları kaldıramayacak durumda olan minik öğrenciler ve aileleri bu konuda kendilerine uzanacak devletin şefkatli elini bekliyor.

Öğrencilerin yaşadıkları sıkıntıları anlatan ve konu hakkında bilgi veren Yumaklıcerit Mahallesi Muhtarı Mahmut Tilki şunları dile getirdi: “Mahallemizde çocuklarımız için şu andaki en büyük sorun okul, özellikle ana sınıfı ve ilkokul 4’e kadar olan sınıflardaki çocuklarımız için daha büyük bir sıkıntı. Çünkü burada mahallenin iki tarafını düşündüğümüz zaman aradaki uzaklık yaklaşık 2 kilometre kadar. Okulda mahallemizin dışında olduğu için çocuklar büyük sıkıntı yaşıyor. Öğrencilerin bu sıkıntıları yaşamamaları için eskiden kalan bir eğitim binamız var, ana sınıfından itibaren 4. sınıfa kadar olanlar için ek derslik yapılırsa hem çocuklar sıkıntıdan kurtulur hem de aileler rahat eder. Kış şartları malum, soğuk ve karda öğrenciler için okula gitmek daha zor oluyor. Çocukların yaşları küçük olduğu için çantalarını omuzlarına aldıklarında yere değiyor zaten. Birçoğunu annesi babası okula götürüyor, karda, kışta bu öğrencilerin durumu daha zor olacak. Annesi babası, kardeşleri olmasa çocuklar bu durumda okula bile gidemez. Kış aylarında öğrenciler akşam 18:00’da okuldan çıktığı zaman hem karanlık hem de soğuktan daha çok perişan olacak. Şu anda boş duran yere yeni bir bina yapıldığı zaman aşağı yukarı mahallenin ortasına denk gelecek ve mesafeyi de kısaltacak.”

1950’li yıllarda yapılan eski binanın şu anda atıl durumda bulunduğunu ve arsasının geniş olduğunu ifade eden Tilki, şunları söyledi: “Eski binanın arsası epey geniş bu bizim sıkıntımızı giderir. Şu anda kullanılmayan bir bina var ancak orada eğitim-öğretim verilmesi imkansız, yeniden bir bina yapılması gerekiyor. Burada müsait bir arsa var, bizim istediğimiz buraya bu çocuklarımızı zor durumda bırakmayacak bir okulun yapılması.”

Eğitim konusunda son yıllarda ailelerde büyük bir değişim olduğunu ve şimdi birçok gencin ODTÜ, Ankara Üniversitesi, Hacattepe, İstanbul Üniversitesi ve Gazi gibi ülkenin seçkin Üniversitelerinde lisans eğitimi aldığını belirten Tilki, mahallenin bir de liseye ihtiyacı olduğunu kaydetti.

10581826_4630881066495_108492766_n copy

Şu anda yaklaşık 70 öğrencinin ilçede veya farklı yerlerde liseye gittiğini söyleyen Muhtar Mahmut Tilki, daha önce karakol olarak yapılan binanın atıl durumda olduğunu ve söz konusu yerin lise olarak kullanılabileceğini aktardı. Aynı zamanda lojmanları da bulunan binanın gelecek öğretmenler için de avantajlı olduğunu ifade etti.

Mahallede lise olduğu zaman öğrencilerin başarılarının artacağını ve daha çok gencin Üniversiteye gitme imkanı bulacağını vurgulayan Tilki şu şekilde konuştu: “Aynı zamanda bizim burada bir de lise sorunumuz var, şu anda kullanılmayan bir karakol binamız var, okul için uygun olduğunu düşünüyoruz. Burada şimdi taşımalı sistem var, taşımalı sistem ile de çocuklar her gün kalkıp Pazarcık’a gidip geliyor bu şartlarda ne kadar ders çalışabilecek? Bu durum hem devlet ekonomisine zarar hem de çocuklar hiçbir şey anlamadan sabah gidiyor okula akşam geliyor yorgun. Şu anda yaklaşık 70 öğrenci dışarıda okuyor. Bu koşullarda bir öğrenci ne yapabilir? Şu anda boş duran eski karakol binası bize bakıyor biz binaya bakıyoruz! Vicdanımız kabul etmiyor, bina kendiliğinden çürüyüp gidiyor. Bu kadar yatırım yapılıp daha sonra onun çürümeye bırakılması gerçekten insana vicdan azabı çektiriyor.  Biz olsak dahi aynı durumda oluruz, geliriz yatarız başka bir şey yapamayız. Yetkililerden bizim istediğimiz, bunu yapamayacağımız için, bir yardım bekliyoruz. Bizim için en önemlisi ilköğretimi faaliyete geçirirsek çok güzel olur.” (Haber: M. Serhat TOPALCA)

10717885_4630879066445_1328965278_n copy 10720943_4630880826489_288253763_n copy 10721299_4630884466580_1020355775_n copy 10726770_4630882386528_1394966161_n copy 10729080_4630884386578_1660569057_n copy 10735716_4630879706461_1580824208_n copy mms_20141014 copy  muhtar mahmut tilki copy

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriy...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nis...

Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, 23 Nisa...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğitimi” gerçekleştirdi. MEB AKUB “doğada ar...

Kısa adı MEB AKUB olan, Milli Eğitim Bakanlığı Kahramanmaraş...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ