Maraşta Haber
Maraşta Haber

  Mübarek Ramazan Ve Oruç  

 İslam kameri yılın dokuzuncu ayı olan Ramazan’da oruç tutmayı emreder. Bu ayın tamamında Müslümanlar fecir vaktinden akşama kadar yemekten, içmekten ve nefsanî ilişkilerden uzak durur. Yarının orucunu tutacağına dair kendisini daha akşamdan ciddi olarak hazırlar. Sahurla ve imsakla başlayan oruç güneşin batışında açılır; iftar, bütün aile ve bazen de komşular için bir davete dönüşerek Müslümanlar […]

   Mübarek Ramazan Ve Oruç  

30 Haziran 2014 - 16:44A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

 İslam kameri yılın dokuzuncu ayı olan Ramazan’da oruç tutmayı emreder. Bu ayın tamamında Müslümanlar fecir vaktinden akşama kadar yemekten, içmekten ve nefsanî ilişkilerden uzak durur. Yarının orucunu tutacağına dair kendisini daha akşamdan ciddi olarak hazırlar. Sahurla ve imsakla başlayan oruç güneşin batışında açılır; iftar, bütün aile ve bazen de komşular için bir davete dönüşerek Müslümanlar gün boyuca kazandıkları zaferi kutlarlar. Oruç insan faaliyetleri açısından günlük hayatın ritmini değiştirir. Yerleşim birimlerinde, şafağın yaklaşması ve güneşin batması davul çalınarak, ilahi söylenerek ve ezan’la ya da büyük kasaba, ilçe ve illerde, bütün bunlarla ve merkezi alanlarda top ateşlenerek duyurulur. Gazeteler, radyolar, dergiler, televizyonlar özel iftar ve sahur programları yaparlar. Mahyalar, minarelerin ışıklandırılması, iftar çadırları ve oradaki organize programlar halkın bilgilenmesine ve duygulanmasına vesile olur.

Ramazan gecelerinde, yatsı namazından sonra teravih namazı cemaat halinde kılınır. Bu namazda çoğu defa Kur’an-ı Kerim’in, cüz, cüz Ramazan boyunca okunarak, hatim indirildiğine şahit olunur. Ramazan’ın sonuna doğru Kur’an’ın Leyletü’l-Kadr (Kadir Gecesi) olarak adlandırıldığı ilk ayetlerin vahyolunmaya başladığı bir geceyi Müslümanlar Allah’a dua ve ibadet içinde geçirirler; hayatlarını O’na kulluğa ve itaate adadıklarını hulüs-i kalp ve azimle tekrar ederler. Ramazan’ın her gününde ihtiyacı olanlara yardım severlik ve misafirperverliklerini gösterir sadaka verir ve Salih ameller işlerler. Ayın sonu gelmeden, fakirlere ev halkının tümü yahut bakmakla yükümlü olduğu her kişi adına, yetişkin bir insanın bir günlük beslenmesini sağlayacak bir miktarı sadaka-i Fıtr (Fitre) olarak dağıtırlar.

Müslümanlar Ramazan’ı mübarek bir ay, rahmet ve merhamet ayı olarak adlandırırlar. Bu ay bütünüyle, kendini tezkiye ve itaat için ahdini yenileme ayıdır. Mazlum, mağdur, mahrum ve muhtaç insanlığı hatırlama, acıma ve teselli verme ayıdır. Hepsinin üstünde, nefsin birçok ihtiras ve arzularının bastırılmasıyla kendini idare etme ve disiplin ayıdır. Sahur ve iftar arası bir düzen ve disiplin tekerrürüdür.

Ramazan ayında İslam aleminin yaşadığı iktisadi iklim, İslamiyetin iktisat anlayışının mahyalaşmış önemli yansımasıdır. Tüketimin kanaatle dizgin altına alındığı, üretimin en verimli şekilde tüketildiği bir ekonomi modelinin oluştuğu ramazanda, işin ilginci servet dolaşımı artar. Zekat ve sadakalar sosyal güvenliğe sigorta olur. Fertlerin her birinin bu işi yüklenmesiyle bu müessese verimli ve güvenli bir şekilde çalışır. Suistimal olmaz. Darlık önlenir. Manevi ortak kazanç artar.

Ramazan Müslümanlar için kendini hesaba çekme ayıdır, ahlaki ve ruhi değer ve sorumlulukların birikimini temin eden tek aydır. Oruçlu bir günün iftar ile son bulması gibi Ramazan’da o manada bayramla (ıyd) nihayet bulur. Bu bitiş, Müslümanların hep beraber cemaat halinde kıldıkları iki rekâtlık Bayram namazı (Selatü’ül ıyd)la kutlanır. Müslümanlar o gün temiz ve en güzel elbiselerini giyerler, coşku içinde tebriklerle namazlarını eda ederler.

Bayram namazından sonra Müslümanlar birbirlerini tebrik ederler, iyi dilek ve temennilerini ifadeyle hayırhahlık dilerler. Aynı niyet ve hislerle çocuklara ve fakirlere hediyeler dağıtırlar ve birbirlerine çok ihtimamlı davranırlar. Ramazan içinde verilen zekâtlar da, bayramı idrak eden fakir ve yoksulların yardımına yetişir, günlük sıkıntılarına bir ferahlama getirir.

 

            İnsanların bu ayda üç tavır içinde olduklarını görüyoruz:

1-      Mü’minler ramazanda, maddeten ve manen neşe alırlar. Mazeretleri sebebiyle oruç tutamayanlar da bu neşeye dahildir.

2-      Yahya Kemal’in dediği gibi (madem ki böyle duygularım kalmış, çok şükür) diyen, bu neşeyi kıskanmayan, ona imrenen ve gıbta edenler.

3-      Bir kısmı da bu neşeden rahatsız olurlar ve mü’minlerin neşelerini bozmak için uğraşırlar. Bir kısım marjinal konuları gündeme taşırlar. Böylece rahatladıklarını sanırlar.

Tevfik Allah’tandır. O, ne güzel Mevlâ ve ne güzel yardımcıdır.

İmran KILIÇ

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ