Minik hasta taşlardan kapalı yöntemle kurtuldu

Minik hasta taşlardan kapalı yöntemle kurtuldu
Üroloji alanında Kahramanmaraş’ın en iyi doktorlarından Opr.Dr. Mustafa Eren yine başarılı bir ameliyata imza attı. Devlet Hastanesindeki başarısını Özel Devakent Hastanesinde de sürdüren Eren 5 yaşında bir hastanın böbreğindeki...

Üroloji alanında Kahramanmaraş’ın en iyi doktorlarından Opr.Dr. Mustafa Eren yine başarılı bir ameliyata imza attı. Devlet Hastanesindeki başarısını Özel Devakent Hastanesinde de sürdüren Eren 5 yaşında bir hastanın böbreğindeki taşı kapalı yöntemle alarak bir ilki gerçekleştirdi.

Dünyada yaygın olarak görülen ve Kahramanmaraş’ta da daha sık görülen Üriner sistem taş hastalığına yakalanan 5 yaşındaki bir hasta, Kahramanmaraş’ta sık uygulanmayan Perkutan Nefrolitotomi (Kapalı) yöntemle sağlığına kavuşturuldu. Operasyonu yöneten Üroloji Uzmanı Dr. Mustafa Eren; “Hastanemizde teknik donanım yeterli. Bu yaş gurubundaki hastalar için bu yöntem sık kullanılmıyor. Biz ise hastanın sağlığını düşünerek bu yöntemi başarılı bir şekilde uyguladık ve ertesi gün hastamızı taburcu ettik dedi.

Üriner sistem taş hastalığının böbrek yetmezliğinin en temel faktörlerinden biri olduğuna dikkat çeken Dr, Eren erken tanı sayesinde hastanın bu tehditten kurtarıldığını belirtti.

Üriner sistem taş hastalığı yönünden Kahramanmaraş’ı endemik bir bölge olarak nitelendiren Eren hastalıkla ilgili şöyle konuştu; “Üriner sistem taş hastalığı dünya da yaygın olarak görülmekte olup Kahramanmaraş üriner sistem taş hastalığı için endemik bir bölge olduğu için daha sık olarak görülmektedir. Gelişmiş ülkeler de böbrek yetmezliğinin en sık nedeni Diyabet iken gelişmemiş ülkelerde en sık neden üriner sistem taşları olduğu için erken tanı ve tedavi böbrek yetmezliğine karşı korunma için oldukça önem arz etmektedir. Geçen yüzyılda üriner sistem taş hastalığının tedavisinde açık cerrahi teknikleri uygulanmakta iken günümüzde geliştirilmiş olan endoskopik cerrahi tedavi modaliteleri uygulanmaya başlanmıştır. Endoskopik yöntemler açık cerrahi teknikler ile karşılaştırıldığında hastalar için daha konforlu ve daha estetik görünüm sağlamakta aynı zaman da hastanın hastanede kalış süresini kısalttığı için daha az maliyet oluşturduğu gibi erken dönemde normal hayatına dönmeyi sağladığı için daha az iş gücü kaybının gelişmesini önlemektedir. Böbrek taşlarının tedavisinde en son Perkutan Nefrolitotomi tekniği uygulanmaktadır. Kliniğimize sol yan ağrısı ile müracaat eden 5 yaşında ki hastamızin yapılan tetkiklerinde sol böbrekte 1,5 cm’lik taş tesbit edilmesi üzerine Perkutan Nefrolitotomi operasyonu planlandı. Bölgemizde çocuk yaş grubu için Perkutan Nefrolitotomi operasyonu yaygın olarak uygulanmamakta olup hastanemiz bünyesinde hasta operasyona alınıp başarılı bir operasyon ile hastamız böbrek taşında kurtarıldı ve takipleri normal olan hasta şifa ile taburcu edildi. Bu bağlamda bu imkanları sağlayan hastane yönetimimize ve çalışma arkadaşlarıma ( Anestezi Uzmanı Uzm.Dr.Kürşat Aköz’e , Cuma Polat’a Hemşirelerime, Anestezi Teknisyenlerime) şükranlarımı sunuyorum çünkü bu bir ekip çalışması olarak değerlendirilmelidir. Ayrıca Kahramanmaraş’ta böyle bir tedavi protokolünü uygulama başlamamızın gururunu yaşıyoruz.”

2