METEK Projesi Kalite Güvencesi Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı Kahramanmaraş’ta Gerçekleştirildi.

METEK Projesi Kalite Güvencesi Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı Kahramanmaraş’ta Gerçekleştirildi.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen "Türkiye´de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi (METEK)" projesi kapsamında Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü´nün ev sahipliğinde 03 Ocak...

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen "Türkiye´de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi (METEK)" projesi kapsamında Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü´nün ev sahipliğinde 03 Ocak 2014 tarihinde Saffron Hotel’de yapıldı.

Toplantıya Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Akküncü, Şube Müdürü Mustafa Zincirkıran,METEK Projeler Koordinatörü Osman Yalçın, METEK Projesi Kısa Dönem Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yücesu , Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektör Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Balcı , Kahramanmaraş İŞKUR, Ticaret ve Sanayi Odası, , Kahramanmaraş Meslek Yüksek Okulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu yöneticileri, öğretim elemanları, işçi ve işveren kuruluşların temsilcileri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Rehberlik Araştırma Merkezi,  Mesleki Eğitim Merkezi yöneticileri, Çok Programlı Liselerin yöneticileri, Meslek liselerinin yöneticileri, öğretmenleri, rehber öğretmenleri, öğrencileri, velileri/Okul Aile Birliği temsilcileri katıldı.

“Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi (METEK), mesleki ve teknik eğitime uygulanabilinir, ölçülebilir, sürdürülebilir bir ulusal kalite güvence sistemini getirmeyi hedefleyen bir proje olduğu malumunuzdur. 2012 Mayıs- 2014 Mayıs tarihleri arasında yürütülmekte olan proje iki yıl süreliydi ve sonuna gelmiş bulunuyoruz” diyerek açılış konuşmasına başlayan Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan daha sonra şu ifadelere yer verdi.

IMG_3511

“Malumunuz olduğunuz üzere proje, mesleki teknik eğitim sisteminin kalitesini güçlendirmeyi ve bu yönde bir izleme sisteminin kurulmasını öngörüyor.

METEK Projesi ile ilgili olarak ilimizde; Şehit İdare Ataşe Galip Özmen Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve Ticaret ve Sanayi Odası Ticaret ve Meslek Lisesi olmak üzere iki meslek lisesi ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Meslek Yüksek Okulunda pilot uygulama yapılmaktadır.

Farklı zaman ve illerde yapılan toplantıların yanı sıra ilimizde de toplantılar düzenlenmiştir. Bu toplantılarda pilot okulların yanı sıra il merkezindeki meslek liseleri, ilgili kamu kurumları ile sektör temsilcileri de iştirak ederek katkıda bulunmuşlardır. Bu toplantıların çoğunluğu çalıştay formatında yürütülmüş olduğu için katılımcılar tabii olarak belirlenen konuya odaklanmış ve katkılar sunulmuştur” dedi.

Alkan, daha sonra METEK Projesi ile ilgili olarak Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yaptığı çalışmaları anlatarak konuşmasını tamamladı.

“Kalite müşteri memnuniyeti demektir. Bir ülke için kaliteyi telaffuz etmek bir ayrıcalıktır. Ancak kalite sistemle uyumlu olduğu sürece amacına ulaşır” diyen Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektör Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Balcı Kalite konusunda geniş kapsamlı açıklamalarda bulundu.

Daha sonra  METEK Projesi Kısa Dönem Uzmanı Prof. Dr. Serdar YÜCESU tarafından Mesleki ve Teknik Eğitimde Kalite, Kalite Güvencesi, Öz Değerlendirme Kavramı ve Prensipleri, Öz Değerlendirme Uygulama Rehberi, Kalite Yönetim Standartları Değerlendirme, Rehberlik ve Referans Kılavuzu konusunda katılımcılara bilgi verildi, katılımcıların beklenti, görüş ve önerileri alındı

Mesleki ve Teknik Eğitim veren eğitim kurumları için “Öz Değerlendirme” ilkeleri özetle; “Sürekli gelişim sürecinde iyileştirmeye ve gelişime açık alanların tespitinde ilk adımdır. Planlamanın ve iyileştirmenin temelidir. Bir okulun yeterliklerini gösteren güçlü yönlerinin yanı sıra; iyileştirmeye ihtiyaç duyulan yönlerini de ortaya çıkarır. Okuldaki herkesi kapsayan bir süreçtir. Personeli sürece dâhil ederek görüşlerini almak amaçlanmaktadır. Ortakların ve paydaşların da katılabileceği bir süreçtir. Amaç değildir, sürekli gelişimi ve mükemmeli yakalamayı sağlayan bir araçtır”.  

IMG_3502 IMG_3503 IMG_3504 IMG_3505 IMG_3507  IMG_3519 IMG_3520 IMG_3528 IMG_3531 IMG_3537 IMG_3540

IMG_3539

IMG_3563 IMG_3567 IMG_3573 IMG_3578 IMG_3580 IMG_3585 IMG_3587 IMG_3594 IMG_3599 IMG_3605 IMG_3607 IMG_3611 IMG_3614 IMG_3615 IMG_3620 IMG_3624 IMG_3627 IMG_3628 IMG_3640 IMG_3649 IMG_3660 IMG_3675