Mesut Dedeoğlu, Adliye Personelinin Sorunlarının Çözülmesini İstedi
Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, adliyelerde çalışan personelin iş yükünün her geçen gün arttığını belirterek, “her adliyede olduğu gibi bu sorunların Kahramanmaraş Adliyesinde de yaşandığını söyledi. Dedeoğlu, bu sorunların bir an önce çözülmesini istedi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, TBMM’de yapmış olduğu konuşmada, adliyelerde çalışan personelin sorunlarını dile getirdi. Hükûmetin, 17 Aralıkta yaşanan olaylardan sonra milleti neredeyse unutmuş ve kendi derdine düşmüş bir halde olduğunu iddia eden MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, HSYK Yasası'yla yargı bağımsızlığını ortadan kaldıran hükûmet, terörle mücadele ve suç işlemek amacıyla örgüt kurma konusunda da çok tartışmalı düzenlemeler yaptığını vurguladı.
İş Yükü Artıyor
Yapılan düzenlemelerle adliye personelinin mevcut sorunlarına hâkim ve savcıların sorunlarının da eklenmek istediğine dikkat çeken MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, “Adliye personeli ülkemizde çok ağır şartlar altında çalışmaktadırlar. Bu personelin iş yükü sürekli olarak artmaktadır. Adliye personeli iş yoğunluğu nedeniyle zaman zaman gün içinde, akşamları da mesai yapmaktadırlar. Bu personel bazen hafta sonları da mesaiye kalmaktadır. Hükûmet tarafından verilen sözler tutularak bu personelin fazla mesaisi mutlaka ödenmelidir.” dedi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, zabıt kâtiplerinin sorunlarının da çözüm beklediğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Zabıt Kâtipleri
“UYAP sistemiyle birlikte zabıt kâtipleri, veri girişi yapmaya başlamıştır. Bu nedenle bu personel artık veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosuna geçmek istemektedirler. Zabıt kâtipleri bu kadroyla az da olsa maaş artışı yaşayacaklardır.
Adalet Bakanlığı bünyesinde müdür olarak çalışan personel 2200 ek göstergenin üzerine çıkamamaktadır. Hâlbuki ülkemizde başka kurumlarda emsal görevlerde bulunan kişiler 3600 ek gösterge üzerinden emekli olabilmektedirler.
Hizmet Sınıfları
Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapan müdürlere de 3600 ek gösterge mutlaka verilmelidir. Adliyelerde yardımcı hizmetler sınıfında çalışan mübaşirler de genel idare hizmetleri sınıfına mutlaka alınmalıdır.
Adliye personelleri dışında tüm memurların yargılanma şekli izne tabi tutulurken adliye personeli bu kapsamın dışında tutulmaktadır. Ülkemizde, pek çok kamu kurum ve kuruluşlarında görevli memurlara yeşil pasaport verilmektedir.
Zabıt kâtipleri, mübaşirler ve diğer adliye personellerine de mutlaka yeşil pasaportu vermeliyiz. Keşfe giden personele, keşif harçlarının çok az miktarı verilmektedir. Bu personele ödenen harç ücretleri de mutlaka artırılmalıdır.
Kahramanmaraş Adliyesi
Her adliyede olduğu gibi bu sorunlar Kahramanmaraş Adliyesinde de yaşanmaktadır. Bu sorunların bir an önce çözülmesini mutlaka bekliyoruz.
Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesinde 11 hizmet sınıfıyla ilgili düzenlemeye gidilmiştir. Yargı hizmetlerine bu düzenlemede yer verilmemiştir. Yargı hizmetleri sınıfı da 11 hizmet sınıfının arasına mutlaka eklenmelidir.
Türkiye'de pek çok kamu kurum, kuruluşlarının tesisleri bulunmaktadır. Yargı çalışanlarının ise Ankara Adalet Evi dışında başka hiçbir ilde sosyal tesisi bulunmamaktadır. Tesis konusunda personel talepleri her geçen gün artmaktadır.
Adliye personeli, lojman konusunda da sıkıntı yaşamaktadır. Bu sorunlar da Hükûmet tarafından mutlaka ortadan kaldırılmalıdır. İş yoğunluğu nedeniyle çoğu birimlerde sıkıntı yaşanmaktadır.
Personel ihtiyacı karşılanarak birimlerde iş yükünün azaltılması yerinde olacaktır. Hükûmetin bütün bu sorunların çözümüne yönelik bir çalışma yapmasını bekliyoruz.”