Kurbanlık Hayvanların Nakillerinde Uyulması Gereken Kurallar

Kurbanlık Hayvanların Nakillerinde Uyulması Gereken Kurallar
Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle, ilimizde ve diğer illerde hayvan sevklerinde önemli miktarlarda artış meydana gelmektedir. Sağlık kontrolünden geçmemiş ve gerekli aşıları yapılmamış hayvanların yurtiçinde nakledilmeleri...

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle, ilimizde ve diğer illerde hayvan sevklerinde önemli miktarlarda artış meydana gelmektedir. Sağlık kontrolünden geçmemiş ve gerekli aşıları yapılmamış hayvanların yurtiçinde nakledilmeleri salgın hayvan hastalıklarının yayılmasında büyük rol oynamaktadır.

Bu sebeple,  kurbanlık hayvan nakilleriyle muhtemel bir hastalığın ilimize bulaşmasını önlemek için, aşağıda belirtilen hususlarda hayvan yetiştiricilerinin, hayvan nakliyeciliği yapan araç sahiplerinin ve kurbanlık alacak vatandaşlarımızın dikkat etmeleri büyük önem arz etmektedir.

5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu” gereğince; il merkezi ve ilçelerden başka il ve ilçelere yapılacak her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde, menşeine en yakın yerdeki İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesi veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden Veteriner Sağlık Raporu alınması mecburidir.

Kurbanlık hayvan satacak yetiştiricilerin mağdur olmamaları için sevk edilecek yada hayvan pazarlarında satılacak küçükbaş hayvanlara (koyun-keçi) PPR aşısının uygulanmış olması, büyükbaş hayvanların kulak küpesi ve hayvan pasaportlarının, küçükbaş hayvanların kulak küpesi ve nakil belgelerinin bulunması gerekmektedir. İlgili yönetmelik gereği küpelenmeyen ve kayıt altına alınmayan sığır, koyun ve keçilerin işletme dışına çıkarılması, nakledilmesi, pazara ve mezbahaya götürülmesi yasaklanmıştır. Küpesiz hayvanların sahipleri teşvik ve desteklemelerden de faydalanamamaktadır.

Üreticilerimizin, İl / İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri durumunda bu konularda kendilerine her türlü yardım yapılmaktadır. Belirtilen bu şartları haiz olmayan hayvanlar için kesinlikle veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecek ve hayvan pazarlarına sokulmalarına izin verilmeyecektir. Belgesiz sevk durumlarında ise 5996 sayılı kanun gereğince hayvan sahiplerine beher Büyükbaş için 383 TL, Küçükbaş için 62 TL ve nakil vasıtaları sahiplerine 1279 TL idari para cezası uygulanacak ve kulak küpesiz hayvanlar en yakın mezbahada masrafları sahibine ait olmak üzere kestirilecektir.

Vatandaşlarımızın sağlıklı kurban kesimi yapabilmesi için

a) Veteriner Sağlık Raporu veya Nakil Belgesi olmayan,

b) Küpesiz ve Büyükbaş Hayvan Pasaportu bulunmayan,

c) Çok zayıf olan,

d) Gebe olan,

e) Yeni doğum yapmış olan,

f) Yüksek ateşi olan,

g) Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan,

h) Kılları karışık ve mat halde olan,

i) Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan,

j) Salya ve gözde akıntısı bulunan,

k) Pis kokulu ishali olan,

l) Öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan

m) Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan,

n) Yara, şişlik ve ödemi olan,

o) Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olan,

Hayvanların satın alınmaması gerekmektedir.

İhsan EMİRALİOĞLU

İl Müdürü