KSÜ’de Türkiye-AB İlişkilerinde Sağlık Politikaları Konuşuldu

KSÜ’de Türkiye-AB İlişkilerinde Sağlık Politikaları Konuşuldu
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İktisadi ve İdare Bilimler Fakültesi (İİBF) Sağlık Yönetimi Bölümü tarafından organize edilen ve Panel Başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof.Dr.İsmail.Bakan’ın yaptığı,...

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İktisadi ve İdare Bilimler Fakültesi (İİBF) Sağlık Yönetimi Bölümü tarafından organize edilen ve Panel Başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof.Dr.İsmail.Bakan’ın yaptığı, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Beril Dedeoğlu, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Eser Karakaş, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hasan Hüseyin Yıldırım ve Kahramanmaraş Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr.Kamil Türkmen’in katıldığı panelde Senem Ayşe Konferans salonu doldu, taştı, keyifli geçen program uzadıkça uzadı.

KSÜ Avşar Yerleşkesi Semen Ayşe Konferans Salonundaki programın açılış konuşmasını yapan KSÜ Rektörü Prof.Dr.Mehmet Fatih Karaaslan misafirlerine ‘Hoş geldiniz’ diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “ Öncelikle böyle güzel bir panelde sizleri burada ağırlamaktan son derece mutluyuz. Sağlık hepimizin bildiği gibi vazgeçilemeyecek varlıklarımızdan biri. Bunu Kanuni Sultan Süleyman en güzel şekilde özetleyerek ‘Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’ demiştir. Bunu ne yazık ki sağlığımızı kaybettiğimiz zaman anlıyoruz. Sayın davetliler biliyorsunuz sağlığın söz konusu olduğu yerde sağlık politikalarının da olması gerek. Son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sağlık alanında hepimizin çok iyi bildiği dikkate değer gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmeler sayesinde kamu ve özel sektörde ortaya çıkan rekabet daha iyi sağlık hizmeti verilmesinin artmasına vesile olmuştur. Bu gelişmeler içerisinde kamu hastanelerinde sağlık hizmetlerinin maliyetlerinin düşürülmesi, yenilik ve kalitenin yükseltilmesi önem kazanmış olup serbest piyasa koşullarında rekabet edebilir bir hastane anlayışı ön plana geçmektedir. Yani biz hem güvenilir sağlık hizmeti vermek zorundayız, hem de sağlık hizmeti veren diğer kurumlarla rekabet edebilir konumda olmalıyız. Sağlık alanındaki gelişmeleri Türkiye AB ekseninde değerlendirmek ve ilgili kişi ve kuruluşların daha etkin karar vermelerine katkı sağlamak açısından bu panelin önemli olacağını düşünüyor, birbirinden değerli konuklarımıza hoş geldiniz diyor, emeği geçenlere teşekkür ediyor şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Beril Dedeoğlu ise ‘AB Nereye Gidiyor’ temalı konuşmasına başlarken, Kahramanmaraş’a davet edildiğinde çok heyecanlandığını dile getirerek: “ Gittiğimiz her yerde bize önce şu soru soruldu ‘Hocam bizi AB’ye alacaklar mı?’ yıllar içerisinde bu sorunun şekli değişti ve ‘Hocam biz AB’ye girebilecek miyiz?’  oldu inanın bu sorunun cevabını bende bilmiyorum” dedi. AB’yi önce iki tekerlekli bir bisiklete benzeten ardından da kömürlü bir trene benzeten Prof.Dr. Beril Dedeoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Önde bir lokomotif var ve bu lokomotife bağlı vagonları. Vagonların her birinin ayrı bir görevi var, ancak hepsinin ortak görevi lokomotifin yürümesine neden olan kömürü de beraberinde taşımaları, lokomotife her dönem bir vagon takılıyor bu lokomotif bu vagonları daha ne kadar taşır bilmiyorum ama lokomotifin bir an önce kendisini yenilemesi ve elektrikli trene dönmesi gerek” dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Eser Karakaş ise Kahramanmaraş’a daha öncede geldiğini ve Kahramanmaraş’ı sevdiğini söyleyerek şunları konuştu; “Ben iktisatçıyım, benim derdim Türkiye’nin hızlı büyümesidir. Türkiye’nin önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde ortalama büyümesinin yüzde 6 olması gerek, yıllık 2-3 büyüme göz boyamadır. Türkiye her yıl yüzde 10-15 tasarruf etmekle de bu yüzde 6 rakamına asla ulaşamaz. O zaman ne yapacak dışarıdan sermaye çekecek bunun içinde önce yasalarını uluslar arası yasalara çevirmek zorunda. Oysa biz hala Kenan Evren’in yapmış olduğu yasalar ile yönetiliyoruz. Soruyorum size AB bu yasalar ile bizleri içine alır mı? Bizim bu büyümeyi yakalamak için yapmamız gereken ise AB fonlarında biriken yılda 4 trilyon dolardan en az 50 milyar dolarını ülkemize çekmek, bunu başaramazsak başarısız oluruz” dedi.

Hacettepe Üniversitesin Öğretim Üyesi  Doç.Dr. Hasan Hüseyin Yıldırım ise slayt gösterisi ile yapmış olduğu sunumda AB’nin ilk başta yola ekonomik ve siyasi birliktelik yapmak için çıktığını ancak yolda giderken sosyal politika unsurlarını da bünyesine kattığını dile getirerek Türkiye’nin Sağlık turizmine yönelmesinin gerekliliğine de dikkat çekti. Doç.Dr. Yıldırım: “Türkiye’nin şu an Sağlık turizminden kazandığı para 5 milyar dolar, ancak 2023’te ki hedefimiz 20 milyar dolar” dedi.

Son olarak yine slayt eşliğinde konuşan Kahramanmaraş Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr.Kamil Türkmen ise Sağlık Bakanlığının Sağlıkta dönüşüm yaparken insan odaklı olarak çalıştığını ve bunun sonucunda yapılan anketlerden yüzde 80-85 oranında vatandaş menmuniyeti çıktığını dile getirerek: “Sağlıkta dönüşümün ana unsurları şunlardır: 1- Planlayıcı ve denetleyici bir sağlık bakanlığı, 2-Herkesi aynı çatı altında toplayan genel sağlık sigortası,  3- Yaygın erişimi kolay güler yüzlü sağlık hizmeti, 4-Etkili ve kademeli sevk zinciri, 5- İdari mali özerkliğe sahip sağlık işletmeleri” dedi.

Saat 14.00’te başlayan ve soru cevap kısmı ile devam eden panel, saat 17.00’de sona erdi. Panel sonunda Prof.Dr. Beril Dedeoğlu ile Prof.Dr. Eser Karakaş’a Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İsmail Bakan tarafından, Doç.Dr.Hasan Hüseyin Yıldırım ile Dr.Kamil Türkmen’e Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Doç.Dr. Abdullah Soysal tarafından günün anısına birer plaket verildi.