KSÜ’de ‘Naylon Aşkı Öldürür’ Konferansı Verildi

KSÜ’de ‘Naylon Aşkı Öldürür’ Konferansı Verildi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Çevre Teknolojileri Öğrenci Topluluğunun Yrd. Doç.Dr. Yağmur Uysal başkanlığında organize ettiği ve Diyarbakır Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof.Dr....

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Çevre Teknolojileri Öğrenci Topluluğunun Yrd. Doç.Dr. Yağmur Uysal başkanlığında organize ettiği ve Diyarbakır Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. Hamdi Temel’in konuşmacı olarak katıldığı “Naylon Aşkı Öldürür” temalı konferans KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda yapıldı

KSÜ Rektör Yardımcıları Prof.Dr. İsmail Bakan, Prof.Dr. Mustafa Gül, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. M.Kemal Kıymık ile birçok akademisyen ve öğrencinin katıldığı konferansta konuşmacı Prof. Dr. Hamdi Temel çarpıcı bilgiler vererek biri birinden ilginç konulara değindi. Konuşmasına Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'ne, Mimarlık-Mühendislik Fakültesi Dekanlığı'na ve Çevre Teknolojileri Öğrenci Topluluğuna teşekkür ederek başlayan Prof. Temel: “Bu konferanstan sonra bazı konuları çok iyi bildiğinizi fakat yapmadığınızı göreceksiniz” dedi.  Prof. Temel ilgi ile dinlenen konuşmasına şöyle devam etti: “’Naylon Aşkı’ orijinal bir isim oldu. Bu isim, toplumumuzda bulunan alışveriş alışkanlığından kaynaklanmaktadır. Mesela; alışverişinizi yaptıktan sonra aldığınız ürünleri poşete koyuyoruz üstelik bir poşet yetecekken daha fazla poşet kullanıyoruz. Neden? Çünkü biz poşetleri çöp poşeti amacıyla da kullanıyoruz onun için. İşte “Naylon Aşkı” burada başlıyor. Yurtdışında ki konferanslarımızda “Sizin ülkenizde kanunlar yok mu? Neden bu kadar poşet kullanılıyor?”sorusuna maalesef cevap veremiyoruz. Baktı ki Türkiye’de buna yönelik kanunlarımız yok o zaman bizde halkımızı bilinçlendirelim dedik ve Türkiye’nin her yerinde konferanslar vermeye başladık”

SLOGANIMIZ; ‘ÇEVRE VE HAYVAN KATİLİ OLMAYALIM’

Yılda 5 Milyon ton naylon poşet üretildiğine dikkat çeken Prof. Temel: “Naylon, ABD'de ortaya çıkmış hem ucuz hem de yapılışı çok kolay bir üründür. Bunu bulan kişi şu anki halimizi görseydi, inanın keşke bulmasaydım derdi. Naylon poşet 1987 yılında Türkiye'de imal edilmeye başlandı ve hayatımızın her alanına girdi. Bakın 1 ton poşetin maliyeti 32 dolar ancak bunun geri dönüşümü 4 bin dolar. Naylon poşetler bütün alışverişlerde kullanılıyor. Önceki zamanlarda alışverişler ayda bir kez yapılır ve kalın kutular kullanılırdı. Günümüzde ise bir tane ekmek için bile bir naylon poşet kullanılıyor. Hatta Üniversite öğrencileri kantinde tek bir simit için dahi bir poşet kullanıyor. Hiç dikkat ettiniz mi? İçtiğimiz sıvıların çoğu plastik ambalaj ürünlerinde. Birçok gıda ürünleri naylon-polimerik maddeyle bizlere sunuluyor. Mesela; ayçiçeği yağı, polimerik madde ve güneş bir arada olunca belli bir süre sonra çözülmeye uğruyor. Biz bu konuda farklı firmaların pet şişelerini aldık ve inceledik. Patentli ürünler de dâhil yağın içerisinde 3 tane zararlı kimyasal madde bulduk. Daha sonra bu pet şişeleri 8 gün güneşte beklettik. Tekrar incelediğimizde zararlı kimyasal madde sayısı 5'e çıktı. Bu maddeler hem akciğerlere hem böbreklere zarar veriyor. Bu araştırmalarımızdan sonra Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız çalışma sonucu pet şişelerin üzerine son kullanma tarihi yazılması kararlaştırıldı. Naylon ürünler atıldıktan sonra güneşe maruz kalıyor ve içeriğindeki kimyasal maddeler toprağa karışıyor, oradan da bitkilere hayvanlara ve insanlara ulaşıyor. Naylon ürünlerin denize, okyanusa, akarsulara atılması hem suya hem de su diplerindeki canlılara büyük oranda zarar veriyor. Güneş ışığına maruz kalmış ürünleri asla kullanmayın. Özellikle siyah poşet çok fazla kimyasal madde içeriyor onu hiç kullanmayın. Aldığınız yiyecekleri poşete koyduktan sonra büyük oranda o maddeler içindeki ürüne de geçiyor. Türkiye plastik çöplerini Çin'e ihraç ediyor. Çinliler de o çöpleri oyuncak yaparak tekrar bizim ülkemize gönderiyor. Çocuklarımız aslında oyuncakla değil kimyasal maddelerle oynuyor. Bir uyarımda poşet çaylarla olacak. Poşet çay sıcak suda fazla bekletilmemeli hemen çıkarılmalı. Sakın Avrupa’da alışverişten sonra tercihe bağlı olarak naylon poşet veriliyor. Çevreye verdiği zarardan dolayı da alışverişinize naylon tercih ettiğiniz için vergi ödemek zorunda kalıyorsunuz. Şimdi soruyorum bu ‘Naylon aşkı’ ile bizlerin gıdamızı, havamızı, suyumuzu kısaca dünyamızı kirletmeye kimin hakkı var”  dedi.

Eski alışveriş çantalarından ve alışveriş filelerinden bahseden ve birer örnek gösteren Prof.Dr.Hamdi Temel’e konferans sonunda Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr.M.Kemal Kıymık tarafından günün anısına plaket verildi.