Kahramanmaraş Bertiz’de Şıra Zamanı

Kahramanmaraş Bertiz’de Şıra Zamanı
 Sonbaharın gelmesi ile birlikte İlimiz Kahramanmaraş'ta bağ bozumu ve dolayısı ile üzüm şırasının değişik şekillerde işlenmesi ile sucuk, samsa, pestil gibi ürünlerin sezonu açılmış oldu.EFSANE MEYVE VE SAĞLIK İKSİRİ...

 Sonbaharın gelmesi ile birlikte İlimiz Kahramanmaraş'ta bağ bozumu ve dolayısı ile üzüm şırasının değişik şekillerde işlenmesi ile sucuk, samsa, pestil gibi ürünlerin sezonu açılmış oldu.

EFSANE MEYVE VE SAĞLIK İKSİRİ ÜZÜMDEN ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN ÜRETİMİ ARTIYOR

Özellikle Bertiz yöresinde üretilen kabarcık üzümünün öncelikle şıraya işlenmesi ve ardından elde edilecek ürünün özelliklerine göre farklı hazırlama yöntemleri ile adeta sağlık iksirine dönüşen ürünler, öncelikle evlerin erzak depolarında sonrasında ise kuruyemiş ve çerezcilerin raflarında yerini alıyor.

 

Yöresel olarak halkın damak zevkine hitap eden ve büyük bir beğeni ile tüketilen beyaz ve kara sucuk, samsa, pestil, bastık, kırma ve mükemmel içecek ravanda  tüketilmek üzere bütün görselliği ile tüketicilerin iştahını kabartıyor. Şıra ürünlerine artan talep üzerine bölgede küçük aile işletmeciliğinden yavaş yavaş fabrikasyon üretime geçilmeye başlanmıştır.

Ülkemizin değişik yörelerinde benzer ürünler üretiliyor. Ancak İlimize özgü Bertiz Kabarcığı ve Maraş -18(Kemallı veya Kalaycı Aşısı) ceviz çeşidi ile buluşan üzüm şırası mükemmel bir lezzete ve görsel şölene dönüşüyor. Tabiî ki maharetli köylü kadınlarımızın da emeklerini göz ardı etmemek gerekir.

Yöresel olarak uzun kış gecelerinde ikram tabaklarının vazgeçilmezi, ilkokul çocuklarının beslenme çantalarının en kral yiyeceği, yaşlılarımızın ceplerindeki kıymetli şekerlemesi gibi çeşitli şekillerde tanımlayabileceğimiz yöresel şıra ürünlerimiz İlimizden götürülecek hediyelik paketlerin içindeki yerini almaya adaydır.

BERT¦-ZDE +ŞIRA MEVS¦-M¦- (3) BERT¦-ZDE +ŞIRA MEVS¦-M¦- (4) BERT¦-ZDE +ŞIRA MEVS¦-M¦- (7)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.