Maraşta Haber
Maraşta Haber

Kahramanmaraş Belediyesi’nden Kesilen Ağaçlar için Açıklama

Son günlerde ulusal ve yerel medya organlarında, Mezarlıklar Müdürlüğü bünyesinde yürütülen “Yeni Mezarlık Alanı” projesi ile ilgili Kahramanmaraş Belediyesi bir basın bildiri yayınladı. Yayınlanan bildiriyi aynen kamuoyuna sunuyoruz: BASIN BİLDİRİSİ: KAHRAMANMARAŞ’IN GELECEK 500 YILLIK MEZARLIK ALANI İHTİYACINI KARŞILAYACAK OLAN “YENİ MEZARLIK ALANI” PROJESİ. Son günlerde ulusal ve yerel medya organlarında, Mezarlıklar Müdürlüğü bünyesinde yürütülen “Yeni […]

Kahramanmaraş Belediyesi’nden Kesilen Ağaçlar için Açıklama

17 Ocak 2014 - 21:43A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Son günlerde ulusal ve yerel medya organlarında, Mezarlıklar Müdürlüğü bünyesinde yürütülen “Yeni Mezarlık Alanı” projesi ile ilgili Kahramanmaraş Belediyesi bir basın bildiri yayınladı.

Yayınlanan bildiriyi aynen kamuoyuna sunuyoruz:

BASIN BİLDİRİSİ:

KAHRAMANMARAŞ’IN GELECEK 500 YILLIK MEZARLIK ALANI İHTİYACINI KARŞILAYACAK OLAN “YENİ MEZARLIK ALANI” PROJESİ.

Son günlerde ulusal ve yerel medya organlarında, Mezarlıklar Müdürlüğü bünyesinde yürütülen “Yeni Mezarlık Alanı” projesi ile ilgili Kahramanmaraş Belediyesi aleyhine çıkan haberler ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

İslam kültüründe ve geleneğimizde mezarlıklar “Bir gün bende burada yatacağım. Bu dünyada yaptıklarımın hesabı bana mutlaka sorulacak!” düşüncesiyle şehir merkezlerinde yapılmıştır. Her gün mezarlığa bakarak, ruhunu diri tutmaya çalışan bir insan, geçici olarak yaşadığı dünyada yanlışlar yapmaktan korkar. Geçtiğimiz yıllarda mevcut Şeyhadil Mezarlığı’nda bu geleneği sürdürerek,  “Her canlı ölümü tadacaktır!” gibi levhaları asmamızın sebebi de budur.

Öncelikle belirtmek isteriz ki, şehrimizin gelecek 500 yıllık mezarlık alanı ihtiyacını karşılayacak olan bir projeyi bahane ederek, 11 yıllık hizmet süreci boyunca kişi başına düşen yeşil alan miktarını 1,2 m2’den 8 m2’ye çıkaran, Cumhuriyet tarihinde yapılan parkların 5 katını 11 yıl içerisinde yaparak, şehrin dört bir yanına yüzlerce park, mesire alanları ile donatan, on binlerce ağaç diken, mevcut parkların tümünü yeniden düzenleyen bir kurumu yeşil düşmanı gösterip, çevre katliamı yapmakla suçlayanları hemşehrilerimizin vicdanına havale ediyoruz.

Mezarlıklar Müdürlüğü’müz bünyesinde hizmet veren Şeyhadil Mezarlığında boş yer kalmadığından, şehrimizin mezarlık alanı ihtiyacını uzun yıllar karşılayabilecek yeni bir mezarlık alanı ihdas etmek zaruret haline gelmişti. Bu amaçla, günden güne gelişen ve nüfus yoğunluğu hızlı bir şekilde artan şehrimizin mezarlık alanı ihtiyacına çözüm olması için, Maliye Hazinesi mülkiyetinde olan, ilimiz Merkez Hasancıklı Mahallesi 118 ada 196 parselde bulunan, Orman Bölge Müdürlüğü tasarrufundaki 468 Dönüm alanın, Orman Bölge Müdürlüğü ile yapılan yazışmalar neticesinde Yeni Mezarlık Alanı olarak kullanılması için Belediyemize tahsisi sağlanmıştır.

“Mezarlık Yerlerinin İnşası İle Cenaze Nakil Ve Defin işlemleri Hakkında Yönetmelik” in 6. maddesine istinaden, söz konusu yeni mezarlık alanının, mezarlık olarak kullanımının uygun olup olmadığını kararlaştırmak için oluşturulan İL UMUMİ HIFZISSIHHA KURULU, 27.04.2012 günü toplanmış ve kurul üyelerinin oylamaları sonucunda,  İlimiz Merkez Hasancıklı Mahallesi 118 ada ve 196 nolu parselde bulunan toplam 46,8 hektarlık alanın mezarlık yeri olarak planlanmasına oy birliği ile karar verilmiştir.

Bahse konu alan için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün görüşü alınmış olup bölgenin %10-18 eğime sahip olduğu yamaç arazi topoğrafik pozisyonunda olup tarımsal üretim söz konusu olmadığı beyan edilmiştir. Defin yapılabilmesi için eğimli bölgelerde dolgu ve seki çalışmaları yapılması gerektiğinden bazı ağaçların kesilmesi uygun görülmüştür.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’ nca mezarlık yapılması uygun görülen alanda, iş makinaları ile mezar yerlerinin düzenlenmesi, yol, alt ve üst vs. yapı çalışmalarının başlatılabilmesi için, kesilmesi zorunlu olan ağaçların kesimi konusunda; Orman İşletme Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Belediyesi arasında imzalanan “Kesin İzin Taahhüt Senedi’nin” 6. Maddesinde; “İzin sahasındaki ağaçların kesilmesi gerektiğinde bu ağaçlar mahalli orman idaresince usulüne uygun damgalandıktan sonra kesilecek ve değerlendirilecektir. İzinsiz ağaç kesilmesi, izin sahası içinde de olsa 6831 sayılı Orman Kanununa göre suç sayılır. İzin sahası içerisindeki tali ürünler orman idaresince usulüne göre değerlendirilir” denildiğinden dolayı, Orman İşletme Müdürlüğü’ne 10.07.2013 tarihinde yazılı olarak müracaat edilerek çalışma alanındaki kesilmesi gereken ağaçların ve çalılıkların kesilmesi istenmiştir.

Bunun üzerine, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan sayım ve damgalama sonucunda, yeni mezarlık alanı proje çalışmaları gereği zarurete binaen yapılması gereken işlemler Orman İşletme Müdürlüğü personelleri tarafından usulüne uygun olarak yapılmış ve kesimi yapılan ağaçlar, imzalanan taahhüt senedi gereğince Orman İşletme Müdürlüğü tarafından değerlendirilmiştir. Daha önce de, bu bölgede Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kendi çalışma disiplinleri içerisinde her yıl belirli oranlarda sürekli olarak seyrekleştirme çalışması yapılmaktadır.

Kahramanmaraş Belediyesi Meclisi tarafından ŞEYH ALI SEZAI EFENDI MEZARLIĞI adı verilen yeni mezarlık alanında, alt yapı, defin alanı ve üst yapı proje çalışmalarının tamamlanmasının ardından, mezarlık alanına uygun topraklı ehrami servi dikilmesi hususunda Orman İşletme Müdürlüğü’ne yazılı olarak müracaat edilerek bilgi verilmiştir.

Orman İşletme Müdürlüğü’nün Kahramanmaraş Belediyesi’ne tahsis ettiği alan, sadece mezarlık alanını değil, aynı zamanda Kılavuzlu Rekreasyon Alanı Projesi ile birlikte 1.700 dönümlük bir alanı da kapsamaktadır. Yeni Mezarlık Alanı ile birlikte ilimizi cazibe merkezi yapacak Türkiye’nin en güzel rekreasyon alanlarından biri olacak olan Kılavuzlu Rekreasyon Alanı’nın Avam Projeleri hazırlanmış olup uygulama proje ihalesine çıkılacaktır.

Kahramanmaraş Belediyesi’nin yeşile vermiş olduğu değer yapmış olduğu parklar ve yeşil alan çalışmaları ile tüm hemşehrilerimiz tarafından çok iyi bilinmesine rağmen, çeşitli basın yayın kuruluşlarınca yeşil ve çevre düşmanı olarak sunulması tarafımızca manidar bulunmaktadır. Kamuoyuna saygıyla sunarız.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

Saçaklızade İlkokulu’nun “We Grow With Love”isimli etwinning projesi Saçaklızade İlkokulu̵...

Kahramanmaraş Onikişubat Saçaklızade İlkokulu 4.sınıf öğretm...

Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kahramanmaraş’ı Tekrar Ayağa Kaldıracağız” Başkan Fırat Görgel: “Çok...

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu kadim...

Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası verilişinin 99. yıl dönümü coşkuyla kutlandı Kahramanmaraş’a İst...

Trabzon Caddesinde, yıkılan Valilik binası bahçesindeki  Ata...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ