Ülkemizde her yıl yaşanan büyük çaplı iş kazaları, ne yazık ki binlerce insanın hayatına mâl olmaktadır. Bu alanda gerekli çalışmaların ve denetimlerin yeterince yapılmaması, can kaybının hat safhaya ulaşmasına neden olmuştur. Medyanın bu konuda sessiz kalması, yaşanan kazaların sadece siyasi rekabet unsuru olarak görülmesi ve buna bağlı hatalar, ne yazık ki yaşanan yeni kazaların önünde engel oluşturamamaktadır. Yine de son zamanlara yapılan ikna edici çalışmalar ve alınan üst düzey önlemler, bu konuda bir takım gelişmelerin olduğuna işarettir. Özellikle OSGB olarak tanımlanan Ortak Sağlık Güvenlik Birimi için ayrı bir parantez açabiliriz. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, işyerlerinde kurulan ve söz konusu işyerindeki personeli güvenlik ve sağlık açısından koruma altına alan bir sistemler bütünüdür. Bu sistem, ülkemizde giderek yaygınlaşmakta ve insanların bu konuda bilinçlenmesine uygun zemin hazırlamaktadır.

Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, işyerlerinde yaşanabilecek istenmeyen kaza ve olayların en az hasarla atlatılması adına kurulan bir birimdir. Bu birimden sorumlu bir işyeri hekimi, çalışanlarla ilgili sağlık problemlerine müdahale etme yetkisine sahiptir. İşyeri hekimine tıbbi anlamda yardımcı olan en az bir sağlık personeli de Ortak Sağlık Güvenlik Birimi bünyesinde önemli bir role sahiptir. OSGB ve çalışanlar arasında sağlıklı bir iletişim kurulması adına çalışanlar arasından da ekibe en az bir kişi seçilmelidir. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından hazırlanan plan ve programların çalışanlara bildirilmesi görevi söz konusu kişiye aittir. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi bünyesinde çalışan birey, diğer çalışanlara birimin özel uygulamaları hakkında bilgiler sunar. Böylece işyerinde işyeri hekimliği alanında koordineli bir Ortak Sağlık Güvenlik Birimi hareketi oluşturulmuş olur.

OSGB, işyerlerinde başlayan ve işçilerin belirli konularda bilinçlenmesini sağlayan özel bir akım olarak tabir edilebilir. Bu akımın yaygınlık kazanmasıyla beraber işçiler, sahip oldukları haklar konusunda daha fazla bilgi ve birikime erişmiş olurlar. Yani Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, sadece işçilerin sağlığını ve güvenliğini sağlayan bir birim değil; aynı zamanda sosyal bir oluşumdur.

İşyerlerinde ve firmalarda hizmet sunan bireyler, çalıştıkları mesleki dala göre bazı hastalıklarla ya da rahatsızlıklarla karşılaşabilirler. Bu gibi durumlarda gereken testlerin işyerinde yapılmasına yönelik hazırlanan mobil sağlık hizmetleri, yapısal olarak Ortak Sağlık Güvenlik Birimi’ne benzer nitelikler taşır. Mobil sağlık hizmetleri, gerekli tıbbi tetkik ve taramaların işyerinde mobilize edilmesine yönelik hizmetlerdir. Bu hizmetlerin işyerinde verilmesi, alınacak sonuçların kesinliği ve yapılması gereken müdahalelerin aciliyeti açısından büyük önem taşımaktadır.

Mobil sağlık çalışmaları, belirli bir sağlık ekibi tarafından yürütülür. Yapılacak testlerin alanında uzman kişiler tarafından yapılması şarttır. Bu iş için çalışanlar arasından herhangi bir ekip kurulmaz. Tamamen bu alanda hizmet vermeye uygun, bu bağlamda eğitim almış kişiler tarafından verilen mobil sağlık hizmetleri, fiziksel ve biyolojik uygulamalardan meydana gelir. İşyerinde yürütülen mobil sağlık uygulamaları, ayaküstü yapılabileceği gibi belirli bir donanım eşliğinde özel olarak da yapılabilir. Fiziksel testler, daha az donanım gerektiren testlerdir. Laboratuvar testleri, fiziksel testlere nazaran daha uzun zaman ve daha çok donanım gerektiren testler olarak ifade edilebilir. Kan testi, şeker testi, böbrek fonksiyon testi ve buna benzer testler, bizzat alanında uzman çalışanlar tarafından laboratuvar ortamında gerçekleştirilir.

İşyeri hekimliği eğitimi hizmetlerinin yürütülebilmesi adına işyerinde kullanılan alanın belirli standartlara sahip olması gerekir. Bu standartların başında, kullanılacak alanda herhangi radyoaktif bir kaçağın olup olmadığı gelir. Bunun için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan gerekli izinlerin ve ruhsatın alınması şarttır.