Maraşta Haber
Maraşta Haber

İslamda Komşu Ve Komşuluk İlişkileri

Komşu, genellikle birbirine yakın meskenlerde yaşayan kişilerin ve ailelerin her birini ifade etmektedir. Ailemizden sonra en yakın sosyal çevremizi komşularımız oluşturur. İyi ve kötü günlerimizde çevemizde her zaman birisini görmek isteriz. Darlık zamanında yardımlaşma, normal zamanlarda ziyaretleşme, sır sayılabilen halleri gizleme birbirinin hâlinden etkilenme, hatta komşunun mülkünü satın almada öncelik hakkına sahip olma (şûf’a) komşulukla […]

İslamda Komşu Ve Komşuluk İlişkileri

19 Aralık 2013 - 15:44A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Komşu, genellikle birbirine yakın meskenlerde yaşayan kişilerin ve ailelerin her birini ifade etmektedir.

Ailemizden sonra en yakın sosyal çevremizi komşularımız oluşturur. İyi ve kötü günlerimizde çevemizde her zaman birisini görmek isteriz. Darlık zamanında yardımlaşma, normal zamanlarda ziyaretleşme, sır sayılabilen halleri gizleme birbirinin hâlinden etkilenme, hatta komşunun mülkünü satın almada öncelik hakkına sahip olma (şûf’a) komşulukla ilgili bir dizi hak ve sorumlulukların kaynağını teşkil etmiştir.

 

Dinimiz İslam her konuda olduğu gibi komşuluğun önemi konusunda da çok önemli aydınlatmalarda bulunmuştur. Bu aydınlatıcı buyruklardan bir kısmı şöyledir:

 

Allah Teala Kur’ân-ı Kerim’de: “Allah’a kulluk edin, O’na hiç birşeyi ortak koşmayın .Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve mâliki bulunduğunuz kimselere iyilik edin “buyurmaktadır. (Nisa, 4/36)

 

Komşuluğun sınırı konusunda Hz. Aişe (r.anha) her cihetten kırk evin birbirine komşu olduğunu ifade etmiş; Hz. Ali (ra) ise; “Sesimizi işiten herkesin komşu olduğunu” bildirmişlerdir.

 

 Ayrıca, Komşutabiri, hiç bir ayırım yapılmadan, müslüman-kâfir, âbid-fâsık, yerli-yabancı, iyi-kötü, yakın-uzak bütün civarı içine alır.

 

Hz. Peygamber(s): “Cebrail (a.s) durmadan bana komşuya iyilik etmeyi tavsiye ederdi. Bu sıkı tavsiyeden, nerdeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacağını zannettim.” buyurmuşlardır.

 

Başka bir hadis-i şeriflerinde Resulullah(s): “Allah’a yemin olsun ki iman etmiş olamaz, Allah’a yemin olsun ki iman etmiş olamaz, Allah’a yemin olsun ki iman etmiş olamaz.” buyurmaları üzerine, “Kim ey Allah’ın Rasulü!” diye sorulunca, “Komşusu zararlarından emin olmayan kimsedir.” cevap verdiler.

 

Bir Müslümanın başkalarına zarar vermemesi ve herkese iyilik yapmaya çalışması en önemli ahlâkî görevlerindendir. Sözkonusu komşu olduğunda daha itinalı davranılması gerektiği vurgulanmış ve bu konu iman bağlamında değerlendirerek izah edilmiştir.

 

Bir komşunun diğer komşusuna yönelik zararı maddi yönden olabileceği gibi manevî yoldan da olabilir. Maddi kötülük denildiğinde onun malına, mülküne tecavüz etmekakla gelir. Onlara zarar vermek, onları kirletmek, gaspetmeye çalışmak, vey a komşuya dair fiili müdahekede bulunmaktır. Manevî kötülük ise,ırz ve namusuna tecavüz etmek, âile sırlarını çevreye yaymaktır. Özellikle komşunun namusuna göz dikmek bu halde olan birisinin günahın katlanmasına sebep olur. Bir soru üzerine Hz. Peygamber (s), Allah’a ortak koşmak ve açlık tehlikesi ile çocuk öldürmekten sonra en büyük günahın, “Komşunun hanımı ile zina etmek” olduğunu haber vermiştir. Mikdad b. Esved (r.a) bu konuda Rasûlüllah(s)’ın şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Komşusunun hanımıya zina yapanın günahı, on kadınla zina yapan kimsenin günahından daha ağırdır.”

 

Abdullah b. Ömer’in(ra) anlattığına göre, Hz. Peygamber bir savaşa çıkmıştı. Yolda: “Bu gün, komşusuna eziyet eden kimse bize savaşa katılmasın.” buyurdu. Adamın biri: “Ben komşumun duvarının dibine abdest bozmuştum.” deyince, Rasûlüllah: “Bu gün bize katılma.” buyurdu.

 

Peygamber efendimiz (s) başka bir hadislerinde de şöyle buyurmuşlardır: “’Kim Allah’a ve ahiret gününe iman ediyorsa misafirine ikram etsin, Kim Allah’a ve ahiret gününe iman ediyorsa komşusuna iyilikte bulunsun ve kim Allah’a ve ahiret gününe iman ediyorsa ya hayır söylesin veya sussun.”

 

Bu hadis-i şerifte ve daha önce geçen hadis-i şeriflerde Resulullah’ın(s)  komşuya iyi davranmayı imanla ilişkilendirmesi, konunun önemine binaendir. Ayrıca “İman etmiş olmaz.” cümlesinin anlamı kâmil anlamda iman etmiş olmaz; imanı kamel mertebesine ulaşamaz demektir. Bu ifade “kâfir olur.” anlamında değildir. Alimler böyle kimseler için: “Hiç azap görmeden cennete girmek gibi, mü’minin mazhar olacağı bir mükafatla mükafatlanmaz.” demişlerdir.

 

Komşusunun, kendisinde karşı ne gibi hakları bulunduğunu soran bir sahabeye Hz. Peygamber (s) şu cevabı vermiştir: “Hastalanırsa ziyaretine gidersin, vefat ederse cenazesine iştirak edersin. Senden borç isterse borç verirsin. Darda kalırsa yardım edersin. Başına bir felâket gelirse teselli edersin. Evinin damını onunkinden yüksek tutma ki, onun rüzgârını kesmeyesin. Ya senin ne pişirdiğini bilmesin, ya da pişirdiğinden ona da ikram et.”

 

Bu hadisler ışığında komşularımıza karşı sorumluluklarımızı şu şekilde sıralayabiliriz:

1) Komşularımıza karşı tatlı sözlü, güler yüzlü olmalı, onlarla karşılaştığımızda selamlaşmayı, hâl hatır sormayı, neş’e ve kederlerini paylaşmayı ihmal etmemeliyiz.

2) Sağlıkta hastalıkta, üzüntü ve sevinçli anlarında, düğün ve bayramlarda kendilerini ziyaret etmek,  onlardan biri vefat ederse yakınlarına başsağlığı dilemek, kendilerine destek olmak, cenazenin kaldırılmasında yardımcı olmak, dâvetlerini kabûl etmek, çocuklarını kendi çocuklarımız gibi sevmek, koruyup gözetmek de komşuluk görevlerindendir.

3)  Komşularımıza ikramda bulunmak dâ ahlâkî görevlerimizdendir. Peygamber efendimiz(s), “Ya Ebâ Zerr! Çorba pişirdiğin zaman suyunu çoğalt ve komşularını da unutma.” Diye tavsiyeside bulunmuş, ayrıca “Komşusu açken tok olarak yatan kimse bizden değildir.” buyurmuştur.

4) Fakir ve muhtaç komşuların yardımına koşmak, gerekirse onlara maddi yardımda bulunmak, ödünç para vermek, çalışabilecek durumda olanlara, geçimlerini sağlayacak bir iş sağlamak komşularının görevidir. Kimsesiz ve yaşlı komşularımızın, işlerini takip etmek, yapmak veya yaptırma da güzel bir davranıştır.

5) Komşuda olup bitenleri araştırmamak, ayıp ve kusurlarını ortaya çıkarmamak, bize karşı hatalı söz ve davranışlarda bulunmuşlarsa, onları anlayışla karşılayıp bağışlamak kendilerine dünya ve âhiret işlerinde yol gösterici olmak da komşuluk görevleri arasındadır. Kur’an-ı Kerim’de birbirinin kusurunu araştırmak ve başkasının gizli kalmış ayıplarını ortaya çıkarmaya çalışmak yasaklanmıştır.

 Günümüzde, yıllarca aynı apartmanda yaşayıp da tanışma fırsatı bulamayan bir komşuluk anlayışının İslam’ın lütfettiği bu prensipleri öğrenmeye ve uygulamaya ne kadarda ihtiyacı vardır.

 

Süleyman CEYHAN

Kahramanmaraş İl Uzman Vaizi

 

                                     

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Nezihe Öksüz MTA Lisesi “Ben Her Yerde Varım” dedi Nezihe Öksüz MTA Lisesi &...

Kahramanmaraş Onikişubat  Nezihe Öksüz Mesleki ve Teknik Ana...

Ilıca da Yerinde Dönüşüm İnşaatları Hızla Devam Ediyor Ilıca da Yerinde Dönüşüm ...

Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesinde  şifalı kaplıcasıyla ü...

Kahramanmaraş Eğitim-İş Sendikası tarafından öğretmenlere yapılan şiddet pretosto edildi. Kahramanmaraş Eğitim-İş S...

Kahramanmaraş Eğitim-İş Sendikası tarafından son dönemde  öğ...

Deprem Şehidi Asude ŞENER anısına Masa Tenisi Turnuvası Deprem Şehidi Asude ŞENER...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi  Mükrime Hatun Mesleki ve Te...

“Atasözleri ve Deyimler” Sergisine İlgi Büyük Oldu “Atasözleri ve Deyi...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesinin tercih edilen okullarında...

Kahramanmaraş’ta Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Şiddeti Lanetledi Kahramanmaraş’ta Me...

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Kahramanmaraş’ta eğitimcilere şi...

Hayırsever Şakir Kütükçü’den Aksu Anadolu Lisesine Konferans Salonu Hayırsever Şakir Kütükçü&...

Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Aksu Anadolu Lisesi’ne  hay...

” Yeteneklerimizi Keşfediyoruz” adlı sergi ilgi uyandırdı ” Yeteneklerimizi K...

Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Özel Eğitim Meslek Okulu atölyele...

Cahit Zarifoğlu İlkokulunda Kermes Etkinliği Cahit Zarifoğlu İlkokulun...

Kahramanmaraş Onikişubat Cahit Zarifoğlu İlkokulu Okul Aile ...

Nuri Pakdil Ortaokulunda “İçimizden Biri” Projesine Yoğun İlgi Nuri Pakdil Ortaokulunda ...

Bu sene Nuri Pakdil Ortaokulunda 8.si düzenlenen “İçimizden ...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ