Hayvan Yetiştiricileri, Nakliyecileri ve Celeplere Hayvan Refahı Eğitimi Düzenlendi

Hayvan Yetiştiricileri, Nakliyecileri ve Celeplere Hayvan Refahı Eğitimi Düzenlendi
İl Gıda Tarım ve hayvancılık müdürlüğü tarafından hayvan yetiştiricileri, Nakliyecileri ve celeplere hayvan refahı eğitimi verildi.Bakanlığımız “Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği" ve “Canlı...

İl Gıda Tarım ve hayvancılık müdürlüğü tarafından hayvan yetiştiricileri, Nakliyecileri ve celeplere hayvan refahı eğitimi verildi.

Bakanlığımız “Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği" ve “Canlı Hayvan Ticareti Yapan Satıcıların Çalışma  ve Denetlenmesi  ile İlgili  Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’ yürürlüğe koymuştur.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Yönetmelik hükümleri gereğince nakliyecilerin, sürücülerin, nakliyeye eşik eden bakıcıların, hayvan satıcılarına İl Müdürlüğümüzde eğitim verilmiştir. Eğitimlere İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli Veteriner Hekimler ile Nakliyeci, Sürücü ve Bakıcı için müracaat eden 152 vatandaşımız katılmışlardır.

Eğitimin konusu olan yönetmeliklerin genel amacının hayvan hastalıklarının yayılmasını engellemek ve hayvan hareketlerini kontrol altına almak ve hayvanların nakilleri sırasındaki refahının sağlanması olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Şu görüşlere yer verildi:

Bu yönetmelik ile hayvan nakilleri, 8 saate kadar olan kısa ve 8 saati aşan yolculuklar olarak ikiye ayrılmıştır. Süresi sekiz saati aşan uzun yolculuklarda, hayvanlar araçtan indirilip bindirildikten sonra yolculuğa devam edilmekte ve Uzun yolculuklarda, yolculuk kütüğü tutulması gerekmektedir. Yolculuk kütüğünde nakil planı, çıkış yeri, varış yeri, nakliye şirketi beyanı ve karşılaşılan olağan dışı olaylara ilişkin raporlar yer almaktadır. Yönetmelikte  nakil aracı türüne, nakli yapılacak hayvanların yaşına, vücut ağırlığına ve büyüklüğüne göre sağlanması gereken asgari alan büyüklükleri tanımlanmıştır.

Canlı hayvan ticareti yapan satıcıların kayıt altına alınması ile ilgili mevzuat çerçevesinde, doğrudan yada dolaylı olarak sığır cinsi hayvanlar ile koyun keçi türü hayvanların alım satımını yapan satıcıların belirli bir eğitimden geçirilerek teknik, hijyenik ve sağlıklı şartlarda çalışmaları sağlanmakta ve satıcılar hayvan hastalıklarının yayılmasını engellemek amacıyla kayıt altına alınmaktadır. Hayvanların nakilleri sırasında refahı ve korunması yönetmeliği’ne göre, nakil sırasında hayvanlara refakat eden bakıcılar ve nakil araçlarının sürücülerine eğitim verildikten sonra yeterlilik belgesi, nakliyecilere yetki belgesi, hayvan naklinde kullanılan araçlara onay belgesi verilerek veri tabanına kaydedilmektedir.

Bu bağlamda, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki sağlığı, Gıda ve Yem kanunu kapsamında hazırlanan  “Hayvanların nakilleri sırasında refahı ve korunması yönetmeliği’’ 24.12.2011 tarih ve 28152 sayılı resmi Gazete’de, “Canlı Hayvan Ticareti yapan satıcıların çalışma ve denetlenmesi ile ilgili usul ve esaslar hakkında yönetmelik” 18.01.2012 tarih ve 28177 sayılı resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yönetmeliklerde nakliyecilerin, sürücülerin, nakliyeye eşlik eden bakıcıların, hayvan satıcılarının eğitime tabi tutularak sertifikalandırılması ve kayıt altına alınması, ayrıca hayvan refahına uygun nakil araçlarının onaylanmasına dair hükümler yer almaktadır.

Başvurularda;

A-Canlı Hayvan ticareti  ( alım-satım) yapanlar (celepler) için Çalışma İzin Belgesi başvuru  şartları ve istenen belgeler:

1-Dilekçe

2-Çalışma izni alacak  satıcı şirket adına alım-satım  yapacaksa şirketin  kuruluşunu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi’nin  fotokopisi

3-Satıcının kayıtlı olduğu meslek odasınca  verilen kimlik kartı  fotokopisi,

4-Satıcıların iş ile ilgili  bağlantılı olarak kullandıkları işletmeler  kendilerine ait  değilse  işletme   sahipleri ile yaptıkları   kira sözleşmeleri ile işletme tescil belgesi,

B-Sürücü/Bakıcı  Yeterlilik Belgesi İçin Müracaatlarda;

1-Dilekçe

2-T.C.Kimlik numarası beyanı

3-Sürücü yeterlilik  belgesi için başvuranların  sürücü belgelerinin  fotokopisi,

C-Nakliyeci Yetki Belgesi İçin Müracaatlarda;

1-Dilekçe,

2-Yeterli  personel teçhizat ve çalışma  prosedürlerine sahip olduklarını gösterir belgeler,

3-Kişilerin,iş yeri merkezlerinin ya da temsilciliklerinin  başvuru  yapıldığı ilin idari sınırları içerisinde  bulunduğunu   gösterir belge,

4- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca verilmiş  taşımacılık  yetki belgesine sahip olması,

5-Son 3 yılda hayvanların korunması ile ilgili herhangi bir kanun ihlalinin olmaması,

1 OCAK 2014 TARİHİNDEN İTİBAREN SEVK İŞLEMLERİ

1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yapılacak nakillerde   Veteriner Sağlık Raporu düzenlenirken nakliyecilerden aşağıda belirtilen belgelerin  fotokopileri  istenecektir.

Nakliyecilerden:

-Çalışma izin belgesi

-Yetki belgesi

-Yeterlilik belgesi

-Nakliyeci beyanı ( ayrılış yeri, tarihi, saati, planlanan varış yeri ve tahmini yolculuk süresini içeren beyan ve iletişim bilgileri)65 km.ye

KADAR YAPILACAK NAKİLLERDE ÇALIŞMA İZİN BELGESİ DIŞINDA BELGE İSTENMEZ.

ÇALIŞMA İZİN BELGESİ OLMAYAN HAYVAN SAHİPLERİ, SATIN ALDIKLARI HAYVANLARI SATIN  ALMALARINDAN İTİBAREN KOYUN KEÇİ TÜRÜ HAYVANLAR İÇİN 29, SIĞIR CİNSİ HAYVANLAR İÇİN HAYVANLAR İÇİN 30 GÜN GEÇMEDEN  TEKRAR SATAMAZ. VETERİNER SAĞLIK RAPORU DA ALAMAZ.

İhsan EMİRALİOĞLU

İl Müdürü