Hakikat Ve Doğruluk
Evrende süre gelen süreç içindeki değişikliklerin tümüne değişim denir. Evrendeki her şey değişim içindedir. Değişimi, doğada, bitkilerde, hayvanlarda, yeryüzü ve gökyüzü olaylarında, insan ve insan davranışlarında izliyoruz. Doğadaki değişim fiziksel olarak, Bitkilerdeki değişim iklime ve bulunduğu doğaya göre, hayvanlar bulundukları ortam ve insan ilişkilerine göre, insanlar ise yetiştikleri aile ortamı, toplum yapısı, içinde bulundukları örgütler ve dünya görüşlerine göre değişime uğrarlar
İnsanların fiziksel değişimleri, doğum-büyüme-gelişme-yaşlanma, dış görünüşlerindeki değişim, kıyafetlerinde, saç modellerinde işlerinde değişim mevki makam değişimi yetki değişimi vb., davranışlardaki değişim ise farklı etkiler altında toplumdan topluma değişik tarzda karşımıza çıkar. İnsandan insana değişim süreleri uzun ya da kısa olabilir. Ancak her zaman iyi yönde değişim beklemek, yaratmak gerekir. Değişimden amaç daha huzurlu, sevgi dolu olmak, insanlık yararına karşılık beklemeden hizmet etmektir. Evrende her şey değişime uğradığına göre değişime uğramayan bir şey var mı? Evet, değişmeyen tek gerçek Hakikat’tir. Her şey değişime tabidir, fakat Hakikat her zaman Hakikat’tir. Hiçbir zaman değişime uğramaz. Hakikat ebedidir. Hakikat kaynaktır, besleyendir, devam ettirendir ve yok edendir. Hakikati temel al ve dürüstlüğü uygula. Ancak o zaman Huzur ve Sevgi içinizden tezahür edecektir. Hakikat yolunda oldukça, Hakikat sizi koruyacaktır. Böylece hiçbir şeyden korkmanız gerekmeyecektir. Her zaman Hakikat yolunda olunuz. Bu yol, huzura, erdeme ve refaha götürür. Böyle bir hakikati aramalısınız ve dürüstlüğü uygulamalısınız.
Değişimde Hakikat’in rolü nedir? Hakikat’e bağlı kaldığımız müddetçe değişim iyi ve doğru yönde olacaktır. İnsanlar amacına uygun değişimi nasıl yapmalıdırlar? Her gün, bir önceki günden daha iyi ve doğru davranışlarda bulunarak.
Hakikate inancımızın ilk adımı, önce kendimize karşı samimi, dürüst olmamızdır. Daha sonra çevremizdeki insanlara karşı ön yargılı olmamalıyız (insanları dışlayıcı, aşağılayıcı, ötekileştirici ve insanlarda sınıf oluşturucu davranışlardan) art niyet beslememeliyiz. Hakikat yolunda çaba göstermeliyiz ve bunun sürekli olmasını sürdürmeliyiz.
Yaşantımızı insani değerler üzerine kurmalıyız. Değişmeyen bir tek gerçeğin olduğuna, sevgi ve doğru davranışla iç huzuru bulacağımıza, şiddetten kaçınarak tüm canlıları incitmeyeceğimize inanmalıyız. Ve tüm yaşantımızı karşılık beklemeden insanlığa hizmet etmek üzerine kurmalıyız. Değerleri uygulayarak yaşayan insanlar, topluma örnek olurlar. Başkalarına ve topluma önderlik yapmaya doğal olarak hak kazanırlar. Aksi halde, önderlik gerçek olmaz, örnek olmayan insalara önderlik hiç yakışmaz. Bunun için önder olmayı istemeden önce tüm değerlerde insanlara örnek olma çabasını gösterin. Diğer insanlar sizde bu çabayı görünce zaten sizi doğal olarak önder seçeceklerdir.
Örnek kişinin iyi davranışlar içinde olması gerekir. İyi davranış içinde olmak ne demektir? Düşünce, söz ve davranış’ın uyum içinde olmasının önemi nedir ? Evde ve okulda nasıl örnek bir insan olabiliriz? Toplumun güvenliğini sağlamak için yasalar yapılmıştır. Bizler her şart altında bu yasalara ve kurallara uyarak toplumda örnek kişiler olmalıyız .
Uygulama, sözlerden daha gür ses çıkarır. Uygula ve kanıtla. Uygulamaya koymadığınız şeyin hiçbir faydası yoktur. Günümüzde insanların dilden her şeyi söyleyip uygulamaya gelince farklılık göstermeleri inanılırlık açısından güven kaybetmelerine sebep olmaktadır. İnsanlar arasında güven kaybı olduğu zaman toplumlar erimeye ve yozlaşmaya mahkûmdurlar. Tohum nasılsa fide de öyle olur. Yiyecek nasılsa geğirmekte öyle olur. Eylem nasılsa sonuçta öyle olur. Lider nasılsa halk da öyle olur. Eğer bir önder, topluma açık bir bahçede bir meyve koparırsa, millet geride kök bırakmaz.
Liderler iyi ve işlerinin ehli olurlarsa, bütün dünya pürüzsüz idare edilir. Fakat maalesef, bugün dünya iyi liderlikten yoksun olduğu için bu acı durumlara düşmüştür. Eğitim, politika, maneviyat vs. gibi bütün alanlarda iyi liderler olmalıdır. Fakat günümüzde herhangi bir alanda pek nadiren iyi bir lidere rastlıyoruz. Her nereye bakarsanız, insan çalışmalarının para hırsı ile kirlendiğini görürsünüz. Her şey ticarete dönüştü. Latif hakikatin farkında olma yüceliğine erdemli davranışlar ve destekleyici uygulamalar sonucu erişilebilir.
Doğru Davranış, duygularını ve yaşam gücünü Hakikat’e yöneltecektir. Böylece iyi bir önder ve örnek bir kişilik olabileceksin. Gerçek fedakârlık, bu insani değerlerin günlük hayatımızda devamlı olarak uygulanmasında yatar. Yaşamımız sırasıyla Hakikat, Doğru Davranış, İç Huzur ve Sevgi'yi takip eden devamlı bir yolculuk olmalıdır. Bu değerler kalbimizin içine işlemeli ve bedenimizin her hücresine akmalıdır.
Bu engin dünyada her nereye bakarsanız bakın, sevgiden daha kıymetli ve daha güçlü itici bir kuvvet bulamazsınız. Kökleşmiş bencillik ve kişisel çıkarcılık, insanın aklını çelmekte ve onu yanlış yollara sevk etmektedir. İnsanlar bu dünyevi heveslerinin uğruna farklı düşünen insanları ötekileştirmemeli aksine daha fazla kucaklamalı ve hakikatten ve doğruluktan yana tavır koymalıdırlar. Bencillikten kurtulduğunuz vakit, içinizde insanlık çiçek açacak ve gizli olan güçler ortaya çıkacaktır. Zekâ gücünüz meydana çıkacaktır. İnsan, kişisel çıkarların üstüne çıkarak fedakârlık ruhu içinde başkalarına yardım etmelidir. İşte ancak o zaman, o insana gerçek bir insan denebilir; sadece eğitim insanı insan yapmaz. Yani kısacası insanları ötekileştirmemeli farklı düşünenleri dışlamamalı insanı insan olduğu için sevmeli cenabı Allahlın bize vermiş olduğu bu nimetleri hakikat ve doğruluk yolunda kullanmalıyız.