Göksun’da çiftçi ve müteşebbislere yönelik TKDK bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Göksun Kaymakamlığı ve Göksun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü organizesiyle çiftçi ve müteşebbislere yönelik TKDK 12. proje çağrı dönemi hakkında bilgilendirme toplantısı Göksun İlçe Müdürlüğü toplantı salonunda Göksun Kaymakamı Ali Hamza PEHLİVAN, TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha USLU, Göksun MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet GÜRBÜZ, Göksun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Mesut KIRAÇ, Göksun Tarımını ve Kamu Kurumlarını Geliştirme Derneği Başkanı Bahadır BOLAT, İlçe Müdürlüğü Personelleri, serbest veteriner hekimler, çiftçiler ve müteşebbislerin katılımıyla yapıldı.
Göksun Kaymakamı Ali Hamza PEHLİVAN yaptığı konuşmada ;” En temel düşüncelerimizden birisi ,bu yapılan toplantıları sadece konuşma ve değerlendirme aşamasında bırakmadan somut yatırımlara vesile olmak, uygulanabilir adımlara dönüştürmektir. Geçtiğimiz yıl yaptığımız toplantılarda da bunu vurgulamıştık. Bu bağlamda gerek hayvancılık alanında, gerekse meyvecilik konusunda önemli mesafeler kat ettik. Bu çalışmaların artarak devam etmesini arzulamaktayız. Bu gün ki toplantımız vesilesiyle TKDK'nın 12. başvuru çağrı ilanı kapsamında sunulan imkânları en iyi şekilde değerlendirmeyi ve ilçemize yeni yatırımlar kazandırmayı hedeflemekteyiz. Geçtiğimiz yıl TKDK kapsamında 2 proje başarıyla uygulandı ve toplamda 1 milyon TL civarında hibe desteği alındı. Ayrıca 2 proje'de sözleşme aşamasına gelmiş durumda. İnşallah bu sene daha fazla projeyi hayata geçiririz. Somut projeler uygulandıkça bizlerde çok mutlu oluyor, heyecanla yeni yatırımların hayata geçmesi hususunda hep birlikte daha yoğun çalışalım istiyoruz.' dedi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İlçe Müdürümüz Ahmet Mesut KIRAÇ ise 2013 yılında yapılan bu toplantılar sayesinde Bakanlık ve AB kaynaklı destekler hakkında eksik bilgi sahibi olan çiftçilerimizin bilgilendirilmesi ile iki adet modern hayvancılık tesisi yatırımının gerçekleştiği, bu dönemde de TKDK hibe destek kapsamının genişlediğini ve bu desteklerin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. TKDK 12. Başvuru çağrı ilanında sadece tarımsal hibelerin bulunmadığını, kırsal turizm ve yöresel ürünler başlığı altında restoran, pastane, otel gibi tesislerinde desteklendiğini belirtti. Göksun’un coğrafi konumunun gerek tarımsal gerekse turizm yatırımları açısından birçok avantaj sağladığını belirten Kıraç, Göksun’un ulaşım kolaylığının, temiz havasının ve serin ikliminin hem tarım hem de turizm alanında çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini ve yakın gelecekte Göksun’un modern tarım ve turizm işletmeleri ile bölgede çok önemli bir cazibe merkezi haline dönüşeceğini söyledi.
TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ömer Süha USLU ise yaptığı konuşmada, Türkiye genelinde kurumun hibe dağıttığı 42 il içerisinde Kahramanmaraş’ın 8. sırda yer aldığını söyledi. Ülke genelinde tarım ve hayvancılık alanında öncü olan iller arasında yer almaktan dolayı mutlu olduklarını dile getiren Uslu, şöyle konuştu:”Kurum olarak ilk sözleşmesinin imzalandığı 2012 yılının Mart ayından beri 90 proje sözleşmesi imzaladık. Bunlardan 60 tanesi makine ekipman alımı, 30 tanesi ise ağırlıklı yatırım projeleridir. İki yıl içinde imzalanan projelerde 70 tanesi tamamlandı. Bu projelere ödenen hibe desteği ise 20 milyon lira. İmzalanan sözleşmelerin yatırımcı sermayesi ile yatırım bedeli ise 63 milyon liradır. Bu gün itibari ile iki yılda geldiğimiz noktada ilimize 63 milyon liralık yatırım kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Nüfusu, tarımsal potansiyeli, iş gücü, sanayisi bizimle emsal olan iller içinde çok şükür ön sırada yer alıyoruz ve bu hepimizin başarısı.” 10 Şubat- 10 Mart tarihleri arasında yeni projelerin başvurularını alacaklarını ve 2016 yılı sonuna kadar kurum olarak hibe dağıtmaya devam edeceklerini belirtti.
Toplantıda TKDK faaliyetleri anlatılarak çiftçi ve müteşebbislere, yapılan desteklemeler hakkında bilgi verildi.