“Elveda Rumeli” Roman Oldu
Ramis Çınar’ın, Elveda Rumeli adlı romanı yayınlandı.
31 Mart vakasından sonrasında başlayıp Balkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşı sonrasındaki dönemde geniş bir ailenin hikayesini konu olan Savaş ve Ayrılık romanı ELVEDA RUMELİ, genişletilmiş 2. baskısıyla, yeni bir tasarımla, cep boy kitap konseptinde Parafiks Yayınevi tarafından yayınlandı. 1. baskısı okurlar tarafından beğeniyle karşılanan, yazılı ve görsel basında geniş yer bulan kitap, ilk olarak Ramis Çınar’ın 2. Tekirdağ Kitap Festivali’ndeki imza gününde kitapseverlerle buluştu. Kitapseverlerin büyük ilgi gösterdiği kitap, kısa süre içerisinde yakaladığı yüksek satış rakamlarıyla da dikkat çekti. Okurları için kitaplarını imzalayan Çınar, yaptığı açıklamada, “Savaş ve Ayrılık romanı ELVEDA RUMELİ okurlarımla buluşmaya devam ediyor. Büyük dedemin hayat hikayesinden esinlendiğim, yaşanmış hikayeleri konu alan bu romanım büyük ilgi gördü ve bu ilgi artarak büyüyor. Romanda Türkiye ve Balkanların tarihini yakından ilgilendiren ve çok fazla bilinmeyen olaylar anlatıldığı için okuyanlar etkilendiklerini söylüyorlar. Resmi tarih anlatımından farklı olarak edebiyatın, insanlara daha fazla dokunan bir yanı var. Ben de bu eserimi kaleme alırken, olabildiğince objektif davranmaya çalıştım. Olayları anlatırken övgü veya yergi içeren ifadeler kullanmaktan özellikle kaçındım. Bilindiği gibi Balkanlar etkin çeşitliliğin fazla olduğu, farklı inançlara mensup insanların bir arada yaşadıkları bir bölge. Bu halklar yüz yıllar boyunca barış ve huzur içerisinde yaşamışlardı. Savaşlar büyük acı ve felaketlere sebep oldu. Eğer halklar birbirleriyle diyalog içerisinde olursalar birbirlerine karşı olan önyargıları da ortadan kalkar. Bu anlamda sanat ve edebiyatın halkların birbirleriyle empati kurmalarını sağlayarak, barışa hizmet edeceğini düşünüyorum. ELVEDA RUMELİ, romanımı da bu düşüncenin sonucunda kaleme aldım,” dedi.
“Elveda Rumeli” Romanı Hakkında
İstanbul’da medrese bitirip memleketine geri dönen bir molla…
Kaybedilmiş Rumeli topraklarında tutunmaya çalışan bir aile…
Yüzyıllar boyunca barış ve kardeşlik içerisinde yaşayan Balkan halkları…
İstanbul’da hukuk ve ilahiyat tahsili görüp memleketine geri dönen Hasan, baba ocağında kendine mutlu bir hayat kurmayı hayal etmektedir. Ne var ki peş peşe gelen olaylar onun, ailesinin ve bütün Balkan coğrafyasının kaderini etkileyecektir.
Elveda Rumeli adlı romanında Rumelili kalabalık bir ailenin yaşadıklarını, dönemin hikâyesi ile birlikte ele alıyor. 1900’lü yıllarda Deliorman ve Dobruca bölgesindeki yaşam, adeta film tadında okuyuculara sunuluyor.
Aile hayatı, çiftçiler, tüccarlar, toprak ağaları, kolera yıllarında hac yolculukları, surre alayları, komitacılar, köy baskınları, Balkan Savaşları, esaret, esir kampları, salgın hastalıklar, göçler ve göç etmeyip geride kalanlar…
Mutlukların, sevincin, hüznün, acıların, hasret ve ayrılıkların, yaşanmış hikâyesi…
Savaş ve zulme karşı, barış ve kardeşliğin çağrısı…
Çağlayan Çevik’in Kitap Hakkında Yazısı
Hürriyet Gazetesi yazarlarından Çağlayan Çevik, kitabı şu cümlelerle okurlarına tavsiye etti:
Balkan Savaşları’nın 100. yılı içerisindeyiz. İyi bir ‘Elveda Rumeli’ romanından söz etmeli, adı ‘Savaş ve Ayrılık’. Geçen yıllarda televizyonlarda yayınlanan diziyle bir alakasının olmadığını hemen belirtmeliyim. Osmanlı İmparatorluğu için tam anlamıyla sonun başlangıcı, Balkan Savaşları ile olmuştu. Asırlardır Osmanlı tebaası olan insanlar, bir sabah Bulgaristan, Yunanistan sınırı içinde olduklarını öğrenmişlerdi. Sonra göç etmek zorunda kalıp, eski vatanlarında muhacir olarak adlandırıldılar... Akrabalarının yarısı yolda hayata veda etmişti, kalanın durumu içler acısı. Savaşlar ayrılıkları doğurmuş ve onanmayacak yaralar açmıştı. Ramis Çınar, tüm bunları ve daha fazlasını kahramanı Hasan üzerinden ‘Savaş ve Ayrılık’ romanında anlatıyor. İstanbul’da medrese eğitimi aldıktan sonra memleketine dönen Hasan, bir süre sonra bir ömre sığmayacak şeye şahit olur... Balkan Savaşları, esir kampları, I. Dünya Savaşı, salgın hastalıklar, göç yolları, ölümler ve bunlar arasında yaşanmaya çalışılan, yeniden kurulmaya çalışılan hayatlar. Gerçeklerden hareket eden, iyi yazılmış bir roman...
Ramis Çınar Kimdir?
9 Ocak 1983 doğumlu Ramis Çınar, ilk, orta ve lise öğrenimini Çorlu'da tamamladı. 2004 yılında Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden mezun olan Çınar, satın alma, halkla ilişkiler ve basınla ilgili alanlarda çalıştı. “Söylenmemiş Sözler” adlı romanıyla 2009 yılında edebiyat dünyasına adım atan Çınar, Ekim 2012'de "Savaş ve Ayrılık" adlı romanını kitapseverlerle buluşturdu.
Eser Adı: Elveda Rumeli & Savaş ve Ayrılık Romanı
Yazar: Ramis Çınar
Yayınevi: Parafiks
Elveda Rumeli Tanıtım Filmi: