Dedeoğlu, “Bugün Kahramanmaraş’ın Düğünü Bayramı”
Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Kahramanmaraş'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 95'inci yıl dönümü nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuştu. Dedeoğlu, konuşmasında “bugün Kahramanmaraş’ın düğünü bayramı” dedi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, doksan beş yıl önce bugün, yabancı güçlerin Anadolu'yu işgal etmeye başladıklarına işaret ederek, “Kahramanmaraş'ı ilk önce 22 Şubat 1919'da İngilizler, daha sonra 20 Ekim 1919'da da Fransızlar işgal etmişler. Fransızlar Kahramanmaraş'a çok büyük zulümler yapmışlar ama bu zulmün altından Kahramanmaraş halkı başarıyla kalkmış, şehrin müdafaasını yerine getirmiş ve Fransızlardan kurtulmayı başarmıştır.” şeklinde konuştu.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, doksan beş yıl önce Kahramanmaraş halkı tek bir yürek hâlinde "Maraş bize mezar olmadan düşmana gülzâr olmaz." diyerek yola çıktığına işaret ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu felsefeyle de Fransızlarla mücadele etmeye başlamışlar. Bağımsızlığın ilk mücadelesini Kahramanmaraş'tan Kahramanmaraş halkı yapmış. Kahramanmaraş'ımızın doksan beş yıl önceki bugünlerde kurtuluşuna ana unsur olan iki olay var. Bunlardan bir tanesi, Türk kadınına uzatılan ele, Sütçü İmam tarafından Fransızlar askerlerine sıkılan kurşun.
İkincisi, bayrak olayı. O dönemlerde cuma namazını kılmak üzere Kahramanmaraş'ımızın Ulu Camii'nde toplanan halk Kahramanmaraş Kalesi'nde dalgalanan Fransız Bayrağı'nı gördükten sonra, o zamanki hocalarımızdan Rıdvan Hoca aynen şu cümleyi kullanıyor: "Memlekette, ülkede yabancı bayrak dalgalanırken cuma namazı kılmak caiz değildir." diyor ve halk galeyana gelerek kalede bulunan Fransız Bayrağı'nı aşağıya indirerek Türk Bayrağı'nı oraya asıyor.
Nihayetinde cuma namazı kılınıyor. Bu olaydan sonra Kahramanmaraş halkı yirmi iki gün, yirmi iki gece Fransızlarla mücadele veriyor o zamanki teknolojiyle; nacaklarla, kazmalarla, küreklerle ve dolma tüfeklerle. Bu Kurtuluş Savaşı, Kahramanmaraş'ın vermiş olduğu bu mücadele dünya literatürüne geçiyor. Bu Kurtuluş Savaşı'nı verdikten sonra Fransızlar Kahramanmaraş'ı terk etmek zorunda kalıyorlar. Yine, Kahramanmaraş halkının Fransızları Kahramanmaraş'tan kovduktan sonra mücadelesi bitmiyor bugün olduğu gibi, çevre illere yardıma koşuyorlar oranın kurtuluşuna omuz vermek üzere, oraya yardım etmek üzere.
12 Şubat Kahramanmaraş'ımızın düğünüdür, bayramıdır, haklı gururudur çünkü işgal altına alınmış bir şehrin yabancı devletlerden kendi imkânlarıyla kurtuluşunun mücadelesini verdiği gündür. Bugün Kahramanmaraş'ın düğünü, bayramı dedim. Kahramanmaraş'a bu düğün, bayram hayırlı olsun.
Kahramanmaraş'ın bu düğünü, bu bayramı her zaman, her dönemde olduğu gibi büyük etkinliklerle devam etmektedir ama bakıyoruz, şu son on iki yıldan beri Kahramanmaraş'ın vermiş olduğu bu mücadeleyi, bayrak adına verilen mücadeleyi, ezan adına verilen bu mücadeleyi ve kurtarıcı adına verilen bu mücadeleyi şimdi göremiyoruz.
Bayrak var adı yok, millet var adı yok, kurtarıcı var adı yok. Dış güçlerle ve teröristlerle mücadele edilmesi gereken yerde müzakere yapılıyor. Bayrağın adı Türk Bayrağı'dır, milletin adı Türk milletidir ve kurtarıcının adı Yüce Önder Atatürk'tür.”