Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen METEK Projesi kapsamında ‘Daha İyi Bir Okul Yarışması’ yapıldı.

Yarışma; mesleki ve teknik eğitim veren liselerde öğrencilerin kendi bakış açılarıyla ideal bir meslek teknik okulunu tasvir etmelerini ve düşüncelerini kamuoyu ve yetkililerle paylaşma imkanı oluşturmayı amaçlıyor. Yarışmayla öğrencilerin yaratıcı fikirlerini ortaya çıkararak kamuoyunun dikkatini mesleki ve teknik eğitimin önemine çekmek hedeflenmekteydi.

Afşin Turgay Ciner Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Ramazan Aslaner Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünde yapılan bu yarışmada Türkiye birincisi olarak Afşin’e döndü.

Şampiyon öğrenci projesini Basın Mensuplarına anlattı.

Öğrenci Ramazan Aslaner, “Biz Meslek Lisesi öğrencileri son teknolojiyi öğrenebilseydik ve kullanabilseydik; iş adamları bizleri şirketlerine almak için yarışacak, ailelerimiz karşılaştığı her problemde çözüm için bizlere başvuracak ve belki de ileride kuracağımız şirketlerimizle ülke sanayisine çağlar atlatacaktık. Bunun için düşlediğim bir Meslek Lisesi modeli: TEKNOLOJİ LİSESİ. Ben son teknolojiyi öğrenmek istiyorum. Bizleri eğitecek olan da öğretmenlerimiz olduğuna göre; öncelikle onların alanları ile ilgili son teknolojiyi uygulamalı olarak bilmesi gerekir. Bunun için benim bir önerim var; TEKNO ÖĞRETMEN. Şimdi bizler işyerlerinde stajyer öğrenci olarak gönderiliyoruz. Asıl bizi eğiten öğretmenler staja gitmeli .Buprojede öğretmenler bir yılda en az iki defa son teknolojiyi kullanan sanayi kurumlarında iki hafta stajyer olarak çalışmalı ve o kurumdan öğrendikleri ve alacakları eğitim materyalleri ile bizlere son teknolojiyi uygulamaya yönelik eğitim vermeliler. Eğer o kurumlar öğretmenimize deney setleri de verirlerse ne güzel olur “dedi.

Aslaner projesi ile ilgili konuşmasına şöyle devam etti,

“Bizler Türkçe ’deki noktalama işaretleri gibi teknoloji ürünlerini öğrenmek istemiyoruz. Onlarla yaşamak istiyoruz. Bu ürünleri günlük hayatta biz veya yakınlarımız kullanmalı ve hayatı kolaylaştırmalıyız. Buna da ben bir isim uydurdum, TEKNO ÖĞRENCİ. Bu projede teknoloji piyasasına yeni ürünler sokan firmalar, o ürünün alanı ile alakalı Meslek Lisesi öğrencilerine ürünü en az %50 indirimle tedarik etmeli, ayrıca ürünlerin tanıtım ve kullanımı için öğrencilere bir personel ile teknik destek sağlamalı. Ailelerimiz için belki masraflı olacak ama teknoloji hiçbir zaman ucuz olmuyor. Ayrıca isteyen öğrenciler bu ürünleri alır. Kendi okulumdan bildiğim kadarıyla Meslek Liselerinin büyük kısmı son teknoloji ile donanımlı değil. Son teknolojiyi takip edecek Teknoloji Liseleri son teknoloji ile donatılmış olmalı. Bunun içinde bir önerim var; TEKNO OKUL. Bunun çok masraflı olacağının farkındayım. Çözüm yolu; bulunduğu yerlerdeki devlet kurumları elektrik, metal, tesisat gibi işlerini taşeron olarak Meslek Liselerine yaptırmalılar. Bu sayede kazanılacak ücretler sadece okula ve okulda da sadece Laboratuvarların geliştirilmesine harcanmalı. İşte benim projem TEKNOLOJİ LİSELERİ Öğretmenin, Öğrenci ve Okulun son teknolojiyi takip edebilmesi ile olur ancak. Bu üçayaktan bir tanesi eksik olsa masa ayakta duramayacaktır. Üçü birden olursa tohum toprağa atılmış kısa sürede de bire kırk veren başaklar gibi Meslek Liseleri ülkemize çağlar atlatacaktır. “dedi.