Çiftçilere Aflatoksin Konusunda Eğitim Veriliyor

Çiftçilere Aflatoksin Konusunda Eğitim Veriliyor
Tar-Gel Projesi kapsamında köylerde görev yapan Ziraat Mühendisleri tarafından çiftçilerimiz aflatoksin konusunda bilgilendiriliyor.Tar-Gel Projesi kapsamında Kahramanmaraş Merkez köylerde görev yapan Ziraat Mühendisleri Ebru AYBEK,...

Tar-Gel Projesi kapsamında köylerde görev yapan Ziraat Mühendisleri tarafından çiftçilerimiz aflatoksin konusunda bilgilendiriliyor.

Tar-Gel Projesi kapsamında Kahramanmaraş Merkez köylerde görev yapan Ziraat Mühendisleri Ebru AYBEK, Serkan BANDIRMA, Yavuz ULUTAŞ, Nüzhet TAŞKIRAN tarafından Abbaslar, Çiğli, Nevruzlu, Tevekkeli köylerinde kırmızı biber tarımı ile uğraşan çiftçilere eğitim verildi.

Toplantıda çiftçilere  Maraş biberinde aflatoksinin önlenmesi için alınması gereken tedbirler ve  yapılması gereken işlemler  anlatıldı.

MARAŞ BİBERİ  İLİMİZ İÇİN ÖNEMLİ

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU, köylerde görev yapan Tar-Gel personelleri ile sürekli çiftçilere yönelik, birçok tarımsal konuda eğitim ve yayım çalışmaları yapmaktayız diyerek,

‘’Kahramanmaraşımızın Dünya çapında tanınmış ürünlerinden biride kırmızı biberdir ve Türkiye'nin her tarafında aranılan özelliklere sahiptir. İlin iklim ve arazi yapısı, bol soğuk su kaynaklarının olmasından dolayı Türkiye'nin en iyi kırmızı acı biberi Kahramanmaraş ve çevre illerde yetiştirilir. Acı kırmızı Maraş biberi başta rengi olmak üzere aroması ve acılık oranı ile dünyanın en kaliteli ve aranan biberi durumundadır. Kırmızı biber baharat olmasının yanısıra beslenmede de son derece önemli bir gıda maddesidir. Maraş biberinin ilimiz için önemi çok büyüktür.İlimizin bazı merkez köyleri, Türkoğlu ve köyleri,Pazarcık ve köylerinde yoğun şekilde Maraş biberi tarımı yapılmaktadır. Çok sayıda çiftçi ailesinin geçimi biber yetiştiriciliğine bağlıdır.Dolayısıyla istihdam açısından  Kahramanmaraş ekonomisine katkısı büyüktür.Ülkemizdeki kırmızı pul biber üretiminin %75-80'i Kahramanmaraş ve çevre illerde üretilmektedir.Ülkemizde yetiştirilen kırmızı biberlerin en kalitelisi Kahramanmaraş ve çevre illerde üretilmektedir.Üretilen biberlerin kalitesinin yüksek ve aranan biber olması nedeniyle her zaman pazar bulma şansı yüksektir.Bu nedenle ekonomiye katkısı süreklilik arz eden bir özelliğe sahiptir.İlimiz genelinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzden kayıt numarası almış 65 adet fabrika faaliyet göstermektedir’ dedi.

BİBERLERDE AFLATOKSİN OLUŞMASI NASIL ÖNLENEBİLİR

* Biberin neminin küfün gelişmesini fırsat tanımayacak kadar çok kısa sürede kurumasını sağlamak

* Biberi ikiye, üçe parçalayıp çekirdek evini çıkartarak kurutma; normalde 10-15 gün olan kuruma süresini 3-4 güne indirmektedir. Bu yöntemle, birinci günün sonunda nem oranı, artık Aflatoksin in gelişemeyeceği bir düzeye düşmektedir. Bu nedenle bu şekilde kurutmak sorunu önemli ölçüde azaltabilecektir.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA