Maraşta Haber
Maraşta Haber

Belge Kitap: “Kanlı Oyun-Maraş Olaylarının Perde Arkası”

Maraş olayları hakkında yüzlerce yazı yazıldı. Fakat hiçbiri aydınlatıcı ve derli toplu değil. Bilsen Başaran’a ait “Maraş’tan Bir Haber Geldi” (Günizi Yayıncılık) adlı bir kitap mevcut. Bu kitap olaylara sol görüş ve etnik cepheden bakıyor, objektif değil. Belgelerle ve mahkeme kararlarıyla bağlantı kurulmadan sadece hissî bakışla yazılmış. Bazı zümre ve gruplarca “Kanlı Maraş katliamı” olarak […]

Belge Kitap: “Kanlı Oyun-Maraş Olaylarının Perde Arkası”

18 Ekim 2014 - 8:55A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Maraş olayları hakkında yüzlerce yazı yazıldı. Fakat hiçbiri aydınlatıcı ve derli toplu değil. Bilsen Başaran’a ait “Maraş’tan Bir Haber Geldi” (Günizi Yayıncılık) adlı bir kitap mevcut. Bu kitap olaylara sol görüş ve etnik cepheden bakıyor, objektif değil. Belgelerle ve mahkeme kararlarıyla bağlantı kurulmadan sadece hissî bakışla yazılmış.

Bazı zümre ve gruplarca “Kanlı Maraş katliamı” olarak yaftalanan olayların perde arkasını, yâni iç ve dış odakların darbeye gerekçe olarak tezgahladıkları bu “Kanlı oyun” u sadece bir kitap bütün açıklığıyla, bütün objektifliğiyle, sayısız mahkeme belgeleriyle ve olaylar sırasında görevli olan mülkî ve askerî yetkililerin ifadeleriyle, en çok da onlarca “sağ” ve “sol” görüşlü mahkeme sanıklarının ifade ve şahitlikleriyle aydınlığa kavuşturuyor ve gerçekleri gün yüzüne çıkartıyor.

Bu kitabın adı “Kanlı Oyun / Maraş Olaylarının Perde Arkası” dır. “Kitap Neşriyat Dağıtım Yayınları” tarafından genişletilmiş 3. baskı olarak neşredilmiş. Maraş olayları hakkında kaynak niteliğinde olan bu kitabın yazarı olayların bizzat şahidi olan, siyasî görüşlerinden dolayı iftiraya uğrayan, işkenceler gören ve devrin basını tarafından “Maraş katliamının bir numaralı sanığı” olarak yaftalanan Ökkeş Şendiller’dir.

Elimize ulaşan adı geçen kitabı yeniden okuyunca iç ve dış odakların kanlı oyununu, darbeci generallerin Alevîlik ve Sünnîlik üzerinden kardeşi kardeşe kırdırmayı plânladıklarını ve böylece darbe yoluyla yönetime el koymayı düşündüklerini daha sarahatle öğrendim.

Bu kanlı oyun neticesinde yüzlerce insanın zayi olduğunu, binlerce insanın yaralandığını, bir o kadar ev ve işyerinin tahrip olduğunu belirtelim. Sanık olarak mağdur olan insanların dramı ve devlet eliyle gördükleri haksız muameleleri yine bu kitaptan dehşet içinde öğreniyoruz.

Ayrıca târihi misyonuyla ve Millî Mücadele’deki kahramanlığıyla tanınan Şehr-i Maraş halkının nâmına sol görüşlü ve kötü niyetli iç ve dış dünya basınınca yapılan lekelemelerin, karalamaların iç yüzünü bilmek için bu kitaba müracaat etmek gerek.

Adı geçen kitap geniş bir kaynakçaya sahip olup 16 bölümden oluşmaktadır. 1-Kahramanmaraş  / 2- Olaylar Öncesi / 3- Olaylar / 4- Soruşturma ve Tutuklamalar / 5- Adana Mapushanesi (Yusufiye) / 6- Yargılama Süreci / 7- Ne Dediler / 8- Olaylarda Yabancı Parmağı / 9- Hürriyetle Başlayan Mücadele / 10- Sermayesi Kin Olanlar /11- 11 Nisan Esnaf Eylemleri / 12-Ecevit’in Kasasından Çıkan Gizli Belgeler / 13- 12 Eylül Sonrası Teröre Kısa Bir Bakış / 14- Kahramanmaraş’ta 32 Yıl Sonra Anma ve Yaşananlar / 15- 12 Eylül Darbecileri Yargılanacak mı? / 16- Hrant Dink Dâvası ve Şartlanmış Medyanın Son Saldırıları / Kaynakça.

Kitabın önsözünü merhum Muhsin Yazıcıoğlu yazmış:

“Kahramanmaraş ve benzeri olayları tertipleyenlerin gayesi; Müslüman Türk’ün elindeki son vatan toprağını bölmek ve milletimizi parçalamaktır. (…) 1980 darbesinin lideri Kenan Evren, emperyalist dış basınla ve yerli işbirlikçileri ile kol kola girerek hedef saptırıp, milletimizi yanıltmaya gayret etmiştir. İşte bunun için olayların önüne çekilmek istenen kirli perdeyi indirmek ve gelecek nesillere gerçekleri aktarmak çok daha önemli hâle gelmiştir. Değerli kardeşim Ökkeş Şendiller bu değerli çalışması ile hainlerin çirkin maskesini yüzlerinden bir bir indirmiş ve hazırladığı belge kitapla ‘işte gerçekler’ diyerek doğruları gelecek nesillere aktarmıştır. Duyarlılığı, titiz çalışması, topladığı kıymetli belgeleri ve olayları objektif bir üslûpla değerlendirmiş ve perdeyi aralamıştır. (…) Bu eserle kamuoyu tarafından bilinmeyen ve yanlış değerlendirilen birçok gerçek, gün yüzüne çıkartılmış ve iftiracıların suratlarına bir şamar gibi çarpılmıştır.”

Maraş olayları mâlûmdur ki 19 Aralık 1978 tarihinde sağ görüşlülerin üzerine bir sinemada bomba atılmasıyla başlıyor. Birkaç kahvehâne silahla taranıyor. 21 Aralık 1978 tarihinde sol görüşlü iki öğretmen fraksiyon çatışmasından dolayı yine sol örgütlerce öldürülüyor.

22 Aralık Cuma günü Ulu Câmii’de başlayan olaylar üç gün boyunca sürüyor. Belgeler ispat edilen bu kanlı oyun Amerikan ekseninde bir askerî darbeye hazırlık gayesiyle Türkiye’deki Kontgrerilla ve CİA işbirliğiyle yapılıyor ve Marksist- Ermeni örgütler de bu kanlı oyunda taşeron olarak kullanılıyor.

Kötü niyetli iç ve dış derin odakların provokasyonlarıyla başlayan Maraş olayları, üzerinden otuz altı yıl geçmesine rağmen hâlâ üstündeki karanlık perde kaldırılmış değil.

Öyle ki, kardeşi kardeşe kırdırmayı, mezhep kavgası altında Türkiye’de iç savaş çıkartmayı gaye edinen derin ve darbeci güçlerin bu olaylardaki dahli ve hain oyunları deşifre edilmiş ve bu alçakça fiillerinden dolayı da yargılanmış değiller.

Kanlı oyunda kimler nasıl yer almış? Olayların evveliyatında neler var? Adana Sıkıyönetim Mahkemesi’nin bu yöndeki kararlarıyla ve sayısız belgelerle dolu bu kitabın arka kapağındaki şu notlar olayların kanlı bir oyun şeklinde tezgahlandığını kestirmeden ipuçlarını veriyor.

Dolayısıyla bu meseleyi hakkıyla bilmek isteyenlerin ve mesuliyet hissedenlerin Ökkeş Şendiller tarafından emek sarf edilerek yazılmış bu kitabı okuması gerektiği kanaatindeyim:

“1-1972 yılında meydana gelen Sandık Cinayeti faillerinden Devrimci Halkın Birliği Örgütü lideri Ermeni asıllı Garbis Altınoğlu (Altınyan)’nun Kahramanmaraş olaylarının tertipçilerinden olduğunu ve bu davadan idam cezası ile cezalandırıldığını Adana Sıkıyönetim Sıkıyönetim Komutanlığı (2) Nolu As. Mahkeme 1984 /109 Sayılı Karar) 1991 infaz yasasından faydalanarak tahliye olduğunu v bu olaylarda çatışmalara katılıp kimliği tesbit edilemeyen 7 sünnetsiz militanın öldüğünü biliyor muydunuz?”

“2- Olayların çıkmasına sebep olan iki sol görüşlü öğretmenin fraksiyon çatışması sebebi ile Devrim Savaşçıları (DHKP-C) DEV-SAVAŞ) örgütü tarafından öldürüldüğünü… Örgüt militanlarının Adana 1. Nolu Askerî Mahkemesi tarafından idam cezasına mahkum edildiğini….”

“3-Türkiye Devrimci Komünist Partisi / Halkın Kurtuluşu (TDKP/HK) Kahramanmaraş olaylarında cenaze töreni ve diğer çatışmalara katıldığını ve etkin rol üstlendiğini….”

“4-PKK-Apocular… örgütünün Kahramanmaraş olaylarında etkin rol üstlenerek çatışmalara girdiklerini… Birçok militanın bu yüzden idam cezası aldığını….”

“5- Bu olaylar sebebiyle yargılanan Ökkeş Şendiller (Kenger) Adana Sıkıyönetim (1) Nolu As. Mahkemesi’nin 08.08. 1980 /520 Sayılı Kararı ile beraat ettiğini…”

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Şehit Ahmet Gülbahar Ortaokulu (ŞAGO) Matematik Yarışması Sonuçlandı Şehit Ahmet Gülbahar Orta...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Şehit Ahmet Gülbahar Ortaoku...

Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriy...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nis...

Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, 23 Nisa...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ