Avrupa Birliği, Dış İlişkiler Ve Proje Koordinasyon Merkezi Proje Öncesi İstişare Ve Tanışma Toplantısı Yapıldı

Avrupa Birliği, Dış İlişkiler Ve Proje Koordinasyon Merkezi Proje Öncesi İstişare Ve Tanışma Toplantısı Yapıldı
Kahramanmaraş Valiliği AB, Dış İlişkiler ve Proje Koordinasyon Merkezi’nin koordinasyonunda ve Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü katkılarıyla, 2013 yılında Ulusal Ajans Hayat Boyu Öğrenme Programlarında projesi kabul...

Kahramanmaraş Valiliği AB, Dış İlişkiler ve Proje Koordinasyon Merkezi’nin koordinasyonunda ve Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü katkılarıyla, 2013 yılında Ulusal Ajans Hayat Boyu Öğrenme Programlarında projesi kabul edilen kurumlarla Proje Öncesi İstişare ve Tanışma toplantısı 02 Ekim 2013 Çarşamba günü saat 10.00’da Valilik Fikret Kiraz Toplantı Salonunda yapıldı.

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından koordine edilen Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programları 2013 yılı kazanan projelerinin listesi geçtiğimiz aylarda açıklanmış, Hayatboyu Öğrenme Programlarında ilimizde LdV Hareketlilik, Comenius, Regio, HİE (Hizmet İçi Eğitim), Okul Ortaklıkları, Grundtvig Öğrenme Ortaklıkları gibi farklı proje çeşitlerinden 20 asıl ve 2 yedek olmak üzere toplam 22 adet proje kabul edilmiştir.

Kahramanmaraş Valiliği AB, Dış İlişkiler ve Proje Koordinasyon Merkezi tarafından tertip edilen toplantıda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan yaptığı konuşmada şu bilgileri verdi;

“Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı kısa adıyla Ulusal Ajans tarafından koordine edilen Hayat Boyu Öğrenme ve Gençlik Programları’ndan 2013 yılında kazanan projelerin listesi yayınlanmıştı.

ana

Hayat Boyu Öğrenme’yi üç ana başlıkta değerlendiriyoruz. Grundtvig Programı, bilginin sürekli yenilenmesi neticesinde oluşan ihtiyaçları karşılamak ve yetişkin kişilere hayatları boyunca ihtiyaç duydukları bilgi ve imkanları sunarak, istihdam imkanlarını arttırmak suretiyle yetişkin eğitimini içermektedir.

Dini geleneğimizde “Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz.” prensibince Hayat Boyu Öğrenme zaten hayatımızın bir parçasıdır. Hatta, dinimizin ilk emri “Oku”’dur. İlmin ve bilginin sınırı yoktur. Herkes hayatın her safhasında kendini yenilemek ve yeni bilgiler öğrenmek durumundadır.

Comenius; okul eğitiminde kaliteyi arttırmayı, Avrupa boyutunu güçlendirmeyi hedefleyen bir Hayat Boyu Öğrenme Programı’dır. Avrupa vatandaşı olma yolunda öğrencilerin kişisel gelişimleri için gerekli olan dil çeşitliği ve temel becerileri edinmelerini sağlamak.

LDV (Leonardo Da Vinci) Avrupa Birliğine üye ve aday ülkelerin mesleki eğitime yönelik politikalarını desteklemek, mesleki eğitimde kalitenin geliştirilmesini, beceri ve yeteneklerin arttırılması ve yeniliklerin teşvik edilmesini hedefler.

İlimizde 22 proje kabul edilmiş olup, bunlardan 5’i hizmet içi eğitimdir. Bu 22 projenin 16’sı Milli Eğitim Müdürlüğü ve okullarımızın hazırladığı projedir. Bu kadar çok projenin listede yer alması ve kurumumuz ve bağlı kuruluşlarca gerçekleştiriliyor olması bizler için gurur vericidir.

1

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün hazırladığı “Mutlu Aile Cüzdanı” adı altında biri Grundtvig, diğeri; “Okullarda Çevre Bilincinin Geliştirilmesi” adı altından Comenius Hayat Boyu Öğrenme programıdır.         Bu program kapsamında İtalya, Portekiz, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve İsviçre ülkeleri arasında hareketlilik sağlanacaktır.

İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı kurum ve okullarımızı dahil ettiğimizde 2013 yılı için 490 bin Euro’nun üzerinde bir AB Fonu’nun İlimize girdisini sağlamış olacağız. AB Fonları’na Ülkemizin de dahil olduğu ve katkı yaptığı düşünüldüğünde hibe fonlarından azami derecede faydalanmamız gerektiği aşikardır.

Devletimizin ve Milletimizin emanet olarak fonlara aktardığı kaynakların yeniden Ülkemizde dönmesi, İlimizde katma değer sağlamasını bir görev addederek daha fazla bütçenin İlimize kazandırılması hususunda proje çalışmaları devam etmektedir.

Bu proje çalışmasında emeği geçen mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” Dedi.

İl AB Daimi Temas Noktası Vali Yardımcısı Dr. Erkan Bulgan ise “toplantının hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Türkiye- AB ilişkilerine değinerek tam üyeliğin gerçekleşmesi durumunda bundan her iki tarafın da birtakım kazanımları olacağını söyledi. Ayrıca AB mali yardımlarının tarım, eğitim, sanayi olmak üzere birçok alanda mevcut olduğunu belirterek, bu mali yardımları alabilmek için hazırlanan projelerin önemine vurgu yaptı.Akabinde Kahramanmaraş Valiliği AB, Dış İlişkiler ve Proje Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Tayfur Can, merkez olarak bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, merkeze ait web sitesinin ve içerisindeki modüllerin etkin bir şekilde kullanılmasının önemine ve kurumlar arası işbirliğine vurgu yaptı.

Projesi kabul edilen kurumlara projeleri boyunca teknik destek sağlanabilmesi, proje faaliyetlerinin kamuoyu ile paylaşılabilmesi, olası idari ve mali hataların önlenilebilmesi ve şehrimizde proje yapmak isteyen kurum ve kuruluşları teşvik etmek amacıyla düzenlenen toplantının bundan sonraki kısmında, projesi kabul edilen kurumların temsilcileri kendi projeleri hakkında kısa bir sunumlar yaptılar. Soru cevap bölümü ile devam eden toplantıda Kahramanmaraş Valiliği AB, Dış İlişkiler ve Proje Koordinasyon Merkezi personeli Sinan El, Kürşat Çiftçi, Emrah Tekin ve Serpil Çelik katılımcıların sorularını cevapladı.

VLK_2250