4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu Sona Erdi
İki yılda bir düzenlenen Geleneksel Gıdalar Sempozyumu’nun dördüncüsü, Çukurova Üniversitesi’nin (ÇÜ) ev sahipliğinde 3 gün süren yoğun katılımla tamamlandı.
ÇÜ Gıda Mühendisliği Bölümü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Gıda Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası işbirliğinde düzenlenen sempozyuma, birçok üniversiteden akademisyenler, kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Daha önce iki kez Van’da ve bir kez de Konya’da gerçekleştirilen sempozyum öncesinde Mithat Özsan Amfi fuayesinde açılan stantlarda Adanalı markalar, ürünlerini ve teknolojilerini tanıttı. Farklı illerden ve üniversitelerden gelen yaklaşık 600 katılımcıya aynı zamanda Adana’nın tanıtımı da yapıldı.
Prof. Dr. Kibar: “Geleneksel Gıdalar, Toplumların Yeme Kültürünü Yansıtıyor.”
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sempozyumun açılış konuşmasını yapan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, gıdaların ulusal kimliklerin yaşatılmasında ve ülkelerin tanıtımında önemli bir yer tuttuğuna vurgu yaptı. Geleneksel gıdaların, toplumların hem yeme alışkanlıklarını hem de kültürel özelliklerini nesiller boyunca aktardığını ifade eden Prof. Dr. Kibar, turizm sektörünün gelişmesine paralel olarak geleneksel gıdalara olan ilginin de giderek arttığını belirtti.
Sempozyuma Destek Verenlere Plaket Takdim Edildi
4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, konuşmaların ardından, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Tunç Sipahi’nin “Anadolu’da Gıda Kültürünün 3500 Yıllık Geçmişi” adlı konferansı ve Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Elemanlarından oluşan “Academic Quartet” sanatçılarının mini konseriyle devam etti. Sempozyumun açılış töreni, sempozyuma destek veren kuruluşlara, konuşmacılara ve Academic Quartet ekibine teşekkür plaketinin takdimiyle sona erdi.
Sempozyumda 6 Oturum Gerçekleştirildi
Sempozyumda, “Geleneksel Gıdalar ve Sağlık”, “Geleneksel Gıdalar ve Gıda Güvenliği”, “Geleneksel Gıdalarda İzlenebilirlik ve Pazarlama”, “Geleneksel Gıdalar ve Coğrafi İşaretleme”, “Geleneksel Gıdalar Politikalar ve Kırsal Kalkınma” ile “Geleneksel Gıdalar Teknolojisi” konu başlıkları altında 6 oturum gerçekleştirildi. Ayrıca Mithat Özsan Amfisi Fuaye kısmında da 3 oturumda toplam 428 poster bildiri katılımcılara sunuldu.
Geleneksel Gıdaların tüm yönleriyle tartışıldığı ve bildirilerin sunulduğu sempozyumun kapanış konuşmasını yapan Erzurum Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Çakmakçı, Çukurova Üniversitesi’nin köklü bir üniversite olduğunu belirterek, 6 oturumda 4’er bildiriden 24’ü sözlü, 428 poster bildirinin başarılı şekilde sunulduğunu söyledi. Katılımcılar da tek tek söz alarak sempozyumu değerlendirip, gelecek programlarda görmek istedikleri konu önerini sundu.
Sempozyum Başkanı ÇÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Erginkaya ise, tüm katılımcılara ve Çukurova üniversitesi yönetimine teşekkür etti. Sempozyum toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Kastabala, Kartepe ve Anavarza’yı da Gezdiler
4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu’nun son gününde katılımcılar, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftliği’nde yapılan üretim bantlarını gezerek bilgi aldı. Ardından da, Kastabala, Kartepe ve Anavarza antik kentlerini ziyaret etti.