Eğitimci Başak Yaşar’ın sunuculuğunu yaptığığı proğram saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.
"Saygıdeğer müdürüm kıymetli şube müdürüm, değerli öğretmen arkadaşlarım, heyecanınızı anlıyorum, paylaşıyorum hepiniz hoş geldiniz diyorum." diyerek açılış konuşmasına başlayan Dulkadiroğlu İlçe Millî Eğitim Müdürü Hüseyin Mart, daha sonra şu ifadeleri kullandı:
SİZE YOL GÖSTERMİŞ BİR ROL MODELİNİZ VAR
"Öğretmenlik mesleği gönül mesleğidir, sizlerde gönlünüzü bu yola koydunuz hep birlikte hedefe yürüyeceğiz inşallah. Nasıl yolları aşacağız, ne gibi zorlukları geçeceğiz, aşama aşama hepsini biliyoruz. Bizde bu yollardan geçtik.
Bizim alıcımız çocuklardır, gençlerdir. Küçük bir çocuk, saçınızı taramanızdan, giydiğiniz kıyafetlerden her şeyden etkilenir, çünkü siz onun rol modelisiniz. Sınıflara girdiğiniz zaman şunu yapacaksınız. Nasıl öğrendiyseniz, öğretmeniniz size nasıl davrandıysa sizde onun gibi yapmaya çalışın. Sizin elinizden tutmuş size yol göstermiş bir rol modeliniz var. Sizden tek istediğim budur, 392 tane Dulkadiroğlu İlçemize atanmış öğretmen birer tane öğrenci kazandırsa ilçemizde en az 392 öğrenci kazandırılmış olur. İlerleyen süreçte bir gün karşınıza çıkıp hocam ben sizin öğrencinizim, ben öğretmen oldum dediğinde dünyanın en mutlu kişisi siz olursunuz. Bu mutluluk her şeye değer, sizlerden bunu istiyoruz. Siz mükâfatınızı hemen beklemeyin, sabırlı olacaksınız, bizim işimiz sabır işidir.
Bizim meslekte başarmanın bir yolu var, severek hiç yorulmuyorsunuz. Benimde meslekte 30. Yılım, öğretmen okulu mezunuyum ve öğretmen olacağım diye yola çıkmış birisiyim, inanın hiç zorlanmıyorum. Eğer zorlanırsanız sıkıntılarınız var demektir. Bu işi yapacaksanız severek yapacaksınız.
Sizlerin rahat bir şekilde görevinizi yapabilmeniz adın İl Millî Eğitim Müdürümüzün büyük katkılarıyla, barınma, ulaşım vb ihtiyaçlarınız için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunda da ekip ruhuyla çalışıyoruz, sizleri alıp, konteynerlere yerleştirmek bir ekip ruhu çalışmasıdır. Bu toplantının amacıda tanışın, kaynaşın ve ekip ruhu taşıyan içindir. Ayın 15’ini düşünmeyin o nasıl olsa geliyor, okulunuz da bir okul kültürü oluşturun.
Sizlere gelecek öğrenciler teknolojik olarak kendilerini geliştirmiş çocuklar olacaktır, onun için kendinizi devamlı yenileyin. Sizler bizim bayrağımızsınız. Bayrağı en yüksek noktalara taşıyacağınıza inanıyorum" dedi.
HAYATINIZDA İZ BIRAKAN BİR ÖĞRETMENİNİZ MUHAKKAK VARDIR
Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman ise yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
"Çiçeği burnunda, yürekli kıpır kıpır kıymetli meslektaşlarım hoş geldiniz. Kafanızda türlü türlü düşünceler var. Biz bunlarının her birini farklı zaman içerisinde çözümler üreterek yerine getireceğiz. Onun için şöyle bir derin nefes alarak, arkanıza yaslananın.
Kıymetli dostlar, en şerefli mesleğin mensubu kıymetli meslektaşlarım, göreviniz hayırlı olsun güzel bir şehre, kurtuluş meşalesinin yakıldığı, an itibariyle yaralı şehre, şairler, edipler şehrine hoş geldiniz. Edebiyatla yolu buluşturan, dondurmanın başkentine hoş geldiniz.
Bu meslek öyle güzel bir meslek ki, gönülden severek yapıldığında doyumsuz bir meslek. Hayatınızda iz bırakan bir öğretmeniniz muhakkak vardır. Olmayan var mıdır diye sorsam hiç biriniz olumsuz konuşmazsınız. Çünkü hepinizin gönlüne giren bir öğretmeniniz vardır. Allah nasip etti sizler de öğretmen oldunuz, göreve atandınız ve bundan sonra birilerinin gönlüne girme zamanı size geldi. Yine nasip oldu ve Kahramanmaraş’a atandınız.
Bu Kahraman şehir aynı zamanda deprem dolayısıyla yaralı bir şehirdir. Anne ve babalarını kaybetmiş yavrularımızın gönüllerini alacak olan biziz. Bizler, sadece bir öğretmen değil; yerine göre bu anne babasız yavrularımızın anne babası olacağız. Ellerinden tutup onları yeniden hayata bağlayacağız. Geriye dönüp baktığımızda eserlerimizle gurur duyacağız." dedi
125.Yıl Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Ahmet Bülbül Travma ve Psikoeğitim konusunda aşağıdaki soruların cevaplandığı bir sunum yaptı.
- Travma/Zorlayıcı Yaşam Olayları
- Zorlayıcı Yaşam Olayları Sonrasında Görülebilecek Tepkiler
- Kendimize Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
- Ne Zaman Destek Almalıyız?
- Nerelerden Destek Alabiliriz?
- Yaş Gruplarına Göre Çocuklarda Görülebilecek Tepkiler
- Zorlayıcı Yaşam Olaylarında Okulun Önemi
- Çocuklara Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Sunumunu" Hepimizin bir hikayesi var. Sizde bu hikayenin bir parçası olmak ister misiniz?" mottosuyla bitirdi.
ÇÖZÜMLER ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ.
Dulkadiroğlu Kaymakamı Dr. Fatih Çelikkaya'da konuşmasında depremle ilgili olarak çözüm üretmeye devam ediyoruz dedi.
"Değerli öğretmenlerim, kıymetli mesai arkadaşlarım sözlerime başlamadan önce hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Kahramanmaraş’ımıza ve Dulkadiroğlu ilçemize hepiniz hoş geldiniz.
Bir eğitimci olarak, bir öğretmenin eşi olarak, eğitime önem veren bir kaymakam olarak, devletimizi temsil eden bir makam olarak sizlerle tanışmaktan duymuş olduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Malumunuz 6 Şubat’ta dünya tarihinde eşi ve benzeri görülmeyen, bilim adamlarının bile anlayamadığı bir felaketle, depremle karşılaştık. Aranızda burada acıları yaşayan arkadaşlarımızın da olduğunu öğrendim, İl dışarından gelenler için yaşanan sıkıntılardan uzak kalmaları büyük bir şans. Bu sıkıntılara hem devlet olarak, hem de millet olarak göğsümüzü gerdik ve çözümler üretmeye devam ediyoruz. Bundan sonra sizlerden bu psikolojiden uzaklaşarak eğitim-öğretime odaklanmanızı rica ediyorum. Siz öğretmenlerimizin rahat etmeleri konaklamaları için konteynerlerden bir alan oluşturuldu, ilçe müdürümüz gerekli çalışmaları yapıyor. Hiçbir öğretmenimizin açıkta kalmaması için çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Okullarımızla da bakım onarım gibi fiziki çalışmalar yapılıyor."
Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı kendisininde bir öğretmen olması nedeniyle başarılı bir öğretmen olma yolunda neler yapılması gerektiğini anlattı ve peşinden “Kahramanmaraş İlinin doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri” sunumunu gerçekleştirdi.
Programın son konuşmacısı Dulkadiroğlu İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü İş Güvenliği Uzmanı Ertuğrul Tekerek 6 Mart 2023 tarihinde meydaba gelen deprem anını gösteren video görüntüleriyle başladığı konuşmasına “Afet Bölgesinde Güvenlik” konularını anlatarak sunumunu tanamladı program bitiminde topluca yemeğe geçildi.
PROJE ADI: UMUDUMSUN ÖĞRETMENİM
PROJE KOORDİNASYON BİRİMLER:
Dulkadiroğlu Kaymakamlığı
Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Dulkadiroğlu Olgunlaşma Enstitüsü
PROJENİN BAŞLATILMA GEREKÇELERİ
- Bu projenin temel ilkesi “İlçemize ataması yeni yapılan öğretmenlerin depremle ilgili uyum sürecini desteklemek, mevcut başa çıkma sistemini anlamalarını ve işe yarar yönlerini güçlendirerek duygu düzenleme çalışmaları aracılığıyla kontrolü ve yeterliği kazanmalarını sağlamak” olarak belirlenmiştir.
- Ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş ili olan 7.7’lik ve 7.6’lık depremler meydana gelmiştir. Söz konusu depremler; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elâzığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa olmak üzere 11 ilimizde yıkıcı düzeyde etkili olurken, çevre illerde de hissedilmiştir. Depremlerin büyüklüğünün çok yüksek olması, etki alanının ve tahribatının çok fazla olması nedeniyle Cumhuriyet tarihindeki en büyük depremler olarak kayda geçmişlerdir.
- Doğal bir afet olarak gerçekleşen depremin önlenemeyeceği bilinen bir gerçektir. Bu nedenle depremin maddi ve manevi tahribatını azaltmak veya ortadan kaldırmayı hedeflemek için bu konuda eğitim almış bilinçli gençler yetiştirmek depremin etkilerini azaltmakta alınabilecek en kolay ve etkin yöntemlerden biridir. Bilinçli gençler yetiştirmenin doğal yolu ise okullardaki eğitimden geçmektedir.
- Okula giden çocuklar afet sonrası psikolojik etkilere karşı daha savunmasızdır. Bu durumun depresyon, anksiyete ve stres ile önemli düzeyde ilişkili olduğu gerçekleştirilen çalışmalarda tespit edilmiştir. Dolayısıyla depremzede çocukların çevre desteğine daha çok ihtiyaç duyduğu ve çevresinden gelecek desteğin çocuğun psikolojik durumu için olumlu etkiler oluşturacağı bir gerçektir.
- Çocukların ebeveynlerinden, arkadaşlarından ve öğretmenlerinden gördükleri destek doğrultusunda daha düşük stres riski yaşadıkları bulgularını gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Doğal afetlerde de çocuk ve ergenlerin travmatik durumlarını önlemede ebeveyn ve öğretmen desteği etkili olmaktadır. Bu doğrultuda depremzede öğrencilere öğretmenler tarafından verilen konuşma, rehberlik, oyun oynama, normalleştirme ve psikososyal desteklerin çocukların psikolojik sağlıkları üzerinde olumlu yönde pozitif etkileri olacağı düşünülmektedir.
- Deprem konusundaki teorik bilgi olan doğal bir afet olduğu, yerkabuğunun yapısı, önlem alındığında etkisinin büyük ölçüde azaltılabileceği gibi bilgiler yine eğitim yolu ile aktarılmalıdır. Teorik bilginin yanında bireylerde deprem sonrası ortaya çıkabilecek fiziksel veya psikolojik etkilerinin çözümlenmesi de yine verilecek olan eğitimlerle sağlanabilmektedir. Eğitimin doğru ve etkin verilebilmesindeki en önemli faktör ise öğretmendir. Dolayısıyla öğretmenlerin deprem konusundaki eğitimi ve donanımı güçlü olmalıdır.
- Bir toplumun gelişebilmesi için toplumu oluşturan bireylerin nitel özelliklerinin geliştirilmesi zorunludur. Bu zorunluluk, toplumsal kurallara uyum sağlayabilme mesleki yeterlilikleri artırma ve kişisel gelişimin gereği olarak bilgi, tutum ve davranışlarda ilerlemeyi gerektirir. Bireylerin gelişimlerini sağlamanın yolu, eğitim olanaklarının artırılması ile mümkün olmaktadır.
- Öğretmenlik dinamik bir meslek olduğu için öğretmenlerin güncel değişim ve gelişmelerle kendisini, niteliklerini geliştirmeleri beklenmektedir. Eğitim çalışmalarına katılım sağlayan öğretmenlerin, eğitim çalışmaları ile mesleki gelişim sağlamaları ve öğrencilerin başarılarına pozitif katkı sağladığına dikkat edildiğinde, öğretmenlerin hizmet içi eğitime olan davranışlarının tespit edilmesi, ortaya çıkarılması önemli olmaktadır.
- Bu açıdan düşünüldüğünde İlçemize ataması yeni yapılan öğretmenlerin depremle ilgili uyum sürecini desteklemek, mevcut başa çıkma sistemini anlamalarını ve işe yarar yönlerini güçlendirerek duygu düzenleme çalışmaları aracılığıyla kontrolü ve yeterliği kazanmalarını sağlamak amacıyla “” projesi hazırlanmıştır.
PROJENİN AMAÇLARI
- İlçemize yeni atanan öğretmenlerin depremden sonra ilimizdeki yaşam şartlarına ve iş hayatına uyum sürecini desteklemektir.
- Öğretmenlerin oluşabilecek bir kriz durumu öncesine hazırlıklı olmalarını, kriz anında ve sonrasında mevcut başa çıkma sistemini anlamalarını sağlamaktır.
- Süreçte öğretmenlerin işe yarar yönlerini güçlendirmek ve duygu düzenleme çalışmaları aracılığıyla kontrolü ve yeterliği kazandırmaktır.
PROJENİN HEDEFLERİ
- Öğretmenlerin eğitimi ve donanımı güçlü, güncel değişim ve gelişmeleri takip eden bir yaklaşımla öğretmenlik mesleğine başlamalarını desteklemektir.
PROJENİN HEDEF KİTLESİ
- İlçemize ataması yeni yapılan 392 öğretmendir.
PROJE YÜRÜTME EKİBİ
DULKADİROĞLU İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ HÜSEYİN MART
DULKADİROĞLU İLÇE MİLLİ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRÜ BEKİR AKÇİN
DULKADİROĞLU İLÇE MİLLİ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRÜ HACI YAŞIK
DULKADİROĞLU İLÇE MİLLİ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRÜ YAKUP SALTALI
DULKADİROĞLU İLÇE MİLLİ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRÜ RAMAZAN YILDIZ
DULKADİROĞLU İLÇE MİLLİ EĞİTİM ÖZEL BÜRO PERSONELİ BAŞAK YAŞAR
DULKADİROĞLU İLÇE MİLLİ EĞİTİM İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI ERTUĞRUL TEKEREK
KAHRAMANMARAŞ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ SEYDİHAN KÜÇÜKDAĞLI
125.YIL ÖZEL EĞİTİM MESLEK OKULU MÜDÜRÜ AHMET BÜLBÜL
PROJENİN BÜTÇESİ
- Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından karşılanacaktır.
PROJENİN İŞLEYİŞİ, FAALİYETLER VE ÇALIŞMA TAKVİMİ
- “Umudumsun Öğretmenim” projesi Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Dulkadiroğlu Kaymakamlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Dulkadiroğlu Olgunlaşma Enstitüsü ile koordinasyon sağlanarak hazırlanacaktır.
- Proje içeriği ve program akışı projeye katılacak yeni atanan öğretmenlerin sayısı dikkate alınarak projede koordinasyon sağlanan birimlerin katkıları ile ortak bir şekilde oluşturulacaktır.
- Projenin gerçekleşeceği mekân olan Dulkadiroğlu Olgunlaşma Enstitüsü ile gerekli koordinasyon sağlanacaktır. Konferans salonu, yemek salonu, ses ve görüntü düzenini sağlamak açısından proje öncesinde kontrol edilip ihtiyaç duyulan düzenlemeler yapılacaktır.
- Proje 31/08/2023 ve 01/09/2023 tarihlerinde olmak üzere öğretmenlerin iki ayrı grup halinde olacak şekilde Olgunlaşma Enstitüsü’ndeki programa katılımı ile gerçekleşecektir.
Saat Faaliyet
09:30-11:00
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı
Dulkadiroğlu Kaymakamı Dr. Fatih ÇELİKKAYA’nın konuşmaları
Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin MART’ın konuşmaları
125.Yıl Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü-Ahmet BÜLBÜL: Psikososyal Destek Programı
-Travma/Zorlayıcı Yaşam Olayları
-Zorlayıcı Yaşam Olayları Sonrasında Görülebilecek Tepkiler
-Kendimize Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
-Ne Zaman Destek Almalıyız?
-Nerelerden Destek Alabiliriz?
-Yaş Gruplarına Göre Çocuklarda Görülebilecek Tepkiler
-Zorlayıcı Yaşam Olaylarında Okulun Önemi
-Çocuklara Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
11:00-11:15 Ara dinlenme
11:15-12:30 Kahramanmaraş İl Kültür Ve Turizm Müdürü-Seydihan KÜÇÜKDAĞLI; Kahramanmaraş İlimizin Doğal, Tarihi ve Kültürel Zenginlikleri
Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim İş Güvenliği Uzmanı- Ertuğrul TEKEREK: Afet Bölgesinde Güvenlik
-Deprem Öncesi Hazırlıklar
-Deprem Anı Doğru Davranış Şekli
-Deprem sonrası Yapılması Gerekenler
-Afet Bölgesinde Doğru Davranış Şekilleri
12:30 Yemek Programı
ÇALIŞMA TAKVİMİ
SIRA FAALİYET(LER) TARİH
1 PROJENİN DUYURULMASI 23/08/2023
2 PROJENİN BAŞLANGIÇ - BİTİŞ TARİHLERİ 23/08/2023-01/09/2023
3 PROJE UYGULAMA ZAMANI 31/08/2023-01/09/2023
4 PROJE RAPORU HAZIRLANMASI 08/09/2023