TEGV’den Kahramanmaraş'a Tasarım ve Beceri Atölyesi

TEGV’den Kahramanmaraş'a Tasarım ve Beceri Atölyesi
Kısa adı (TEGV) olan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında işbirliği Bilişim ve Tasarım, Beceri Atölyesi alanlarında kapasite geliştirmek üzere bir işbirliği protokolü imzalandı.[otw_shortcode_button...

Kısa adı (TEGV) olan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında işbirliği Bilişim ve Tasarım, Beceri Atölyesi alanlarında kapasite geliştirmek üzere bir işbirliği protokolü imzalandı.

[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/turkiye-egitim-gonulluleri-vakfi-ile-il-milli-egitim-mudurlugu-arasinda-isbirligi-160397h.html" size="medium" icon_type="general foundicon-star" icon_position="left" shape="square" color_class="otw-red"]Habere Ait Fotoğraf İçin Tıklayın[/otw_shortcode_button]

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğü M.Sait Kırmacı salonunda işbirliği Protokolü için Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Sait Tosyalı, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Duran Doğan, Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen,  İl Millî Eğitim Müdür Yardımcıları Önder Erdem Gökşen,Ahmet Akküncü, İl Millî Eğitim Şube Müdürleri Mustafa Bardak, İsa Çetin, Mustafa Duran, Ramazan Balkis, Onikişubat İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Süleyman Dal, Bilişim ve Tasarım, Beceri Atölyesinde gönüllü görev alacak okul yöneticileri,  Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı görevlileri katıldı.

“Sayın Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı genel müdürlüğü çalışma arkadaşları, değerli meslektaşlarım, basınımızın değerli temsilcileri, bugün Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile Milli Eğitim bakanlığımız, sonra da il milli eğitim müdürlüğümüz arasında yapılacak işbirliğini paylaşmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Öncelikle hepiniz toplantımıza hoş geldiniz, hepinize saygılarımızı sunuyoruz toplantı içeriğimiz ile ilgili kısaca birkaç bilgiyi paylaşmak isterim”  diyerek açılış konuşmasına başlayan İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Duran Doğan konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

TASARIM BECERİ ATÖLYELERİNİN 2023 YILINA KADAR KURULUMU GERÇEKLEŞECEK

“Bildiğiniz gibi Milli Eğitim Bakanlığımız 2018 Ekim ayı itibariyle vizyon belgesini hazırlayarak kamuoyuyla paylaşmıştı. Vizyon belgesinin içerisinde yapılacak olan birçok çalışma var. Bunlardan bir tanesi de Tasarım, Beceri Atölyeleri. Tasarım, Beceri Atölyeleri ile ilgili bakanlığımızın pilot çalışmaları devam ediyor.  Bununla ilgili ayrıntılar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı’nın burayla ilgili gerek okuma, matematik, sanat, fen alanında yürüttüğü çalışmalarda vardı. Bunlara ilaveten tasarım, beceri atölyesiyle de örtüşen beşinci alanı bilişim alanı olarak belirledi. Dolayısıyla bizlerde tasarım, beceri atölyelerimizle Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı’nın 5’inci alan olarak Bilişim olarak belirledik, TGEV’in belirlemiş olduğu bilişimin örtüştüğü fikrinden hareketle böyle bir işbirliğine giriştik.

Bu tasarım beceri atölyesi eğitim için önemli, her kademesi için önemli.  Hem ilkokullarımızda, hem ortaokullarımıza bu tasarım beceri atölyensin 2023 yılına kadar kurulumunu gerçekleştireceğiz. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile yaptığımız işbirliği ilköğretim öğrencilerini kapsıyor Yani 6 -14 yaş aralığında bulunan öğrencilerimiz faydalanacak. Bu çalışma hem eğitim ile ilgili, hem de ülkenin, dünyanın yaşamış olduğu dijital dönüşüm ile ilgili çok önemli süreci devreye koyacaktır. Beraberinde çocuklarımızın yaparak, yaşayarak, eğlenerek, sorgulayarak, sorarak, oynayarak öğrenme süreçlerinde devreye koyacaktır. İçinde kodlama eğitiminin olduğu, üç boyutlu yazıcıların olduğu, farklı içeriklerin, elektronik kartların, sensörlerin olduğu bu tasarım beceri atölyesi ile çocuklarımıza yaptırarak öğretmiş olacağız.

Ben çalışmamızın işbirliğimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum, hepinize tekrar hoş geldiniz diyorum sözü sayın genel müdürümüze bırakıyorum” dedi.

İMKÂNLARA ULAŞAMAYAN ÇOCUKLARIMIZA İMKÂN SUNMAYA ÇALIŞIYORUZ.

“Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı adına hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” diye sözlerine başlayan TGEV Genel Müdürü Sait Tosyalı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın kısa bir tanıtımını yaparak misyon ve vizyonlarının ise çağdaş, evrensel değerlere bağlı, nitelikli, donanımlı, soran, araştıran, hoşgörülü farklılıklara saygılı çocuklar yetiştirebilmek, aynen Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nde ifade edildiği gibi. Bu maksatla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Genelde sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı bölgelerdeki imkânlara ulaşamayan çocuklarımıza imkan sunmaya çalışıyoruz. 24 yıllık bir kurum olarak ta bugüne kadar 3 milyona kadar çocuğumuza ulaşmışız. Geçtiğimiz yıl 190 binden fazla çocuğumuz birimlerimize geldi. Türkiye’nin 71 noktasındayız. Bunlardan bir tanesi de Kahramanmaraş’ta. Dolayısıyla çocuklarımıza matematik, fen, sanat, okuma ve son olarak Google’nin desteğiyle başlattığımız bilişim alanlarında etkinlikler veriyoruz. Değişik fiziki imkânlarımız var ama genelde çocuk dostu renkli mekânlar, çocuklarımızın severek geldikleri, eğlenerek, oynayarak geldikleri mekânlarımız var. Bu eğitimler özel eğitim almış gönüllülerimiz tarafından veriliyor. 60-70 gönüllümüz geçtiğimiz yıl bin 800 Kahramanmaraşlı çocuğumuza eğitim verdiler.  Türkiye genelinde 9 bin gönüllümüz var

Geçtiğimiz yıl bakanımızı ziyaret ettiğimizde aslında 2023 Eğitim Vizyonu belgesinin bizim çalışmalarımızla örtüştüğünü gördük. Aynı şekilde tasarım ve beceri atölyelerinin de o belgenin birçok yerinde ifade edildiğini gördük. Buda bizi ayrı bir heyecanlandırdı. Çünkü o belge çıktığında bizim ilk tasarım ve beceri atölyemizin son hazırlıkları yapılmak üzereydi. Nitekim 20 Kasım’da da Tekirdağ’da ilk atölyemizi açtık. Dolayısıyla bu yıl sonuna kadar Türkiye’nin değişik bölgelerinde yeni atölyelerimiz açılımlarına devam edecek. Bunlardan heyecan duyduğumuz farklı bir model var ki Kahramanmaraş’a bu hizmetimizi sunmayı planlıyoruz. Ateş böceği dediğimiz tırımız, bunlar mobil araçlardır. Şu an tadilat ve imalat çalışmaları başladı. İnşallah Ekim ayında hep birlikte açılışını yaparız. Tamamen özel maksatlı tematik dediğimiz tasarı ve beceri atölyesi etkinliğini vermek üzere tasarlanıyor.”

Konuşmalardan sonra el sıkışılarak işbirliğine adım adıldı.  Bu kapsamda Kahramanmaraş il milli eğitim müdürlüğü ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı arasında gi planlanan İşbirliği kapsamında TEGV’in mobil öğrenim birimi olan ve tasarım beceri atölyesi olarak dizayn edilmekte olan Ateşböceği tırı Ekim ayında Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek ilköğretim okulu bahçesinde çocuklarla buluşacak. Yine bu işbirliği kapsamında Kahramanmaraş milli eğitim müdürlüğüne bağlı okullarda çalışan ve TEGV gönüllüsü olmak isteyen öğretmenler, TEGV eğitmenlerinden kodlama becerilerini geliştiren fiziksel ve  dijital kodlama etkinliklerinden oluşan  bilişim etkinliği eğitimi alacak ve bu içeriği bilgisayar donanımı olan okullarda uygulayabileceklerdir.