Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın!

Kahramanmaraş-Onikişubat Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2013 Eylül ayından itibaren yürüttüğü Avrupa Birliği Leonardo Da Vinci ortaklık projesi’nin finalini Tarihi ve kültürel dokusu sebebiyle “Kocabaş Konağı Kültür Evi”nde yaptı.

Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin projesi, İtalya Gerace’den bir belediyenin, Perugia’dan bir eğitim merkezinin, Çek Cumhuriyeti’nden Prag’da bir eğitim merkezinin ve Romanya’dan Ramnicu Valcea’da bir meslek lisesinin ortak olduğu ve bu ülkelerde yapılan toplantı ve çalıştaylarla toplamda 96 kişinin yararlandığı bir projedir. Giyim üretim teknolojileri bölümü tarafından yürütülen “ Giysi tasarımında ortak desenler” isimli bu ortak çalışmada, ortak ülkelerin geçmişten günümüze giysi örnekleri incelenmiş, bu giysilerin oluşturulmasına etki eden sosyal, tarihi ve kültürel olgulara bakılmış ve proje çıktısı olarak giysiler kumaşlarına, renklerine ve stillerine göre üç ana kategoriye ayrılmıştır. Hazırlanmakta olan bir katalogda bu incelemeler derlenip, tüm farklılıklara rağmen sahip olunan ortak paydalar da eklenerek proje web sitesinde yayınlanacaktır.

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın!

   5 farklı ülkede düzenlenen toplantılarda, ülkeler ve kurumlar tanıtılmış, defileler düzenlenmiş, seçilen konu başlıklarında hazırlanan materyaller İngilizce olarak sunulmuş, giyim üretim fabrika ve atölyeleri gezilmiş, yerel kültürler tanıtılmış ve şehir gezileri düzenlenmiştir. Bu toplantılara ülkemizden toplamda 12 öğretmen ve öğrenci katılmıştır. Her bir katılımcının Proje katılım sertifikası aldığı ve tüm masraflarının Avrupa Birliği proje bütçesinden karşılandığı bu yurtdışı hareketliliklerle öğretmen ve öğrencilerimiz hayatlarında paha biçilemez tecrübeler edinmiştir.

   Projenin final toplantısı Kahramanmaraş’ta yapılmıştır. Tarihi ve kültürel dokusu sebebiyle “Kocabaş Konağı Kültür Evi” etkinlik mekanı olarak seçilmiştir. Sabah saatlerinde yöresel kahvaltıyla başlayan program, yöresel halk oyunları ekibimizin gösterisiyle devam etmiştir. Yöresel kahvaltımızı oldukça zengin olarak değerlendiren misafirlerimiz, kahvaltı kültürümüze hayran kalmışlardır. Tüm ürünlerin taze ve ev yapımı olması da ayrıca iştahlarını kabartmış, bol bol resim çekerek arkadaşları ve aileleriyle de bu eşsiz deneyimlerini paylaşmışlardır. Halk oyunları ekibimizin gösterisinden sonra, yöresel oyun havaları eşliğinde hep birlikte dans etmiş ve yöresel dans figürlerimizi çok eğlenceli bulmuşlardır.

   Sonrasında Mutlu Aslantürk ve Naciye Büyükçelik isimli öğretmenler tarafından hazırlanan geleneksel kıyafet defilesi sunulmuştur. Projeye katılan öğrencilerden Sebiha Çam, Dilara Özdemir ve Fatma Kendir’in mankenliğini yaptığı defile büyük ilgi görmüştür. Her biri el emeği göz nuru olan kıyafetler, Osmanlı’dan bu yana kültürümüzün eşsiz birer parçasını Avrupalı misafirlerimize göstermiştir.

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın!

   Toplantı odasında devam eden etkinlikte, M. Fatih Başkan tarafından açılış ve teşekkür konuşması yapılmış, Proje çalışmaları derlenerek, Nurcihan Gök Eren tarafından sunulmuş, misafirlerimize Şahin Göktaş tarafından katılım sertifikaları verilmiştir. Misafirlerimize ayrıca şehrimizi ve bizleri hatırlatacak bakır lokumluklar ile nazar boncukları hediye edilmiş, ziyaretleri süresince kullanabilecekleri şehrimizi tanıtan broşürler, haritalar ve albümler verilmiştir.

  Yöresel yemekler ve kebapların sunulduğu öğle yemeğinde, ekşili çorba, içli köfte, sömelek köfte, mimbar ve kuru dolmaları, çiğköfte, tandır ve karışık kebap sunulmuştur. Tüm yemeklerimizin bol baharatlı oluşu misafirlerimizin alışık olduğu bir lezzet olmayışına rağmen özellikle içli köftemize ve kebabımıza hayran olmuşlardır. Türk yoğurdunun lezzetini eşsiz olarak tanımlayan misafirlerimiz, nar ekşili zengin salatamıza da ayrıca bayılmışlardır. Biz Türklerin damak tadımıza verdiğimiz değeri yücelmiş ve çok şanslı olduğumuzu ifade etmişlerdir.

  Öğleden sonra okulda, giyim üretim teknolojisi bölümü tarafından hazırlanan, yıl boyunca yapılan çalışmaların sergilendiği yıl sonu sergisi gezilmiş, bölüm şefi Nermin Anatürk, bölümü ve öğrenci çalışmalarını misafirlerimize anlatmıştır. Okul müdürü Şahin Göktaş, okul hakkında genel bilgilendirme yapmış, misafirlerimize kolonya ve çikolata ikram etmiştir.

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın!

  Yapılan şehir turunda, Abdulhamithan Camii, Teras, Mahmut Arif Paşa Etnografik Kültür Evi, Maraş Kalesi ve tarihi Kapalıçarşı gezilmiştir.Başlarda şehrimize gelme konusunda güvenlikleri açısından endişe duyan ortaklarımız, buraya geldiklerinde insanımızın misafirperver ve sıcakkanlı oluşundan, iklimimiz ve doğamızın eşsizliğinden, yöresel kültürümüzün çeşitliliğinden çok etkilenmişlerdir. Özellikle Suriyeli mültecilerin varlığından korkan misafirlerimiz, çarşı pazarda onlarla karşılaştıklarında, aslında onların da çaresiz kurbanlar olduğunu anlamış ve onlara yurdumuzu açtığımız için bizi kutlamışlardır.

   Bu kısa ziyaretleri süresince karşılıklı kültür etkileşimlerinde bulunulmuş ve misafirlerimiz gelecekte bizlerle yeniden çalışmak isteğiyle mutlu bir şekilde ilimizden ayrılmışlardır. Kendi ülkelerinde bizleri en iyi şekilde anlatacaklarına söz veren misafirlerimiz, emeği geçen herkese teşekkür etmiştir.