“Erasmus+youth projesi kapsamında Gemiciler Kültür Dayanışma derneğinin ortaklarından olan Romanya grubu Kahramanmaraş’ta ziyaretler ve proje çalışmalarını sürdürüyor.

‘Surviving and Save Lives’   ‘ Hayatta kalanlar ve kurtarma’ adlı projeyi uygulayacak Romanyalı 6 kişilik grup, ilimizde ki 12 kişilik genç birlikte, deprem bilincini geliştirme. Acil kurtarma ile ilgili farkındalık oluşturma, Depremin bir gerçek olduğu ve bu gerçekle yaşamanın gerektirdiğini, hayatta kalma yollarını öğrenmemiz şart olduğunu vurgulayacaklar.

14 gün ilimizde kalacak misafirler ilk günden itibaren çalışmalara başladılar. Projenin açılışında AB katılım süreci, Ülkemizde iyi yöndeki gelişmeler, Türk insanının Avrupa’ya yapacağı katkılar konusunda gerek dernek başkanı Gökhan GEMCİ, gerekse proje uzmanı ve bu projenin koordinatörlüğünü üstlenen eğitimci Mehmet Fatih BAŞKAN yaptıkları konuşmalarla misafir proje üyeleriyle tanıştılar ve çalışmalar hakkında bilgiler aktardılar. Kahramanmaraş turizmine katkı amacıyla tarihi konaklarımız,  Kahramanmaraş Kalesi, Abdulhamithan Camii,  Ulu Camii, Taş Köprü, Çokran Köyü, Mağaralar vb yerleri gezdirildi. Bu gezilere KADAK yöneticilerinden Sait Kılıçsallayan ve arkadaşları da eşlik etti.

Geçtiğimiz akşam bir araya gelen proje çalışanları sunu eşliğinde ülkeleri ile ilgili tanıtım yaptılar. Mahalli yemekler karşılıklı olarak hazırlandı ve birlikte yendi. Mahalli halkoyunları oynandı, dostluklar pekiştirildi.

Romanyalı grup, Kahramanmaraş’ta bulunacağı süre içerisinde aşama aşama deprem ve kurtarma ile ilgili etkinlikler düzenleyip bir dizi tatbikatlara katılıp KADAK, AFAD, AKMOD, İtfaiye, İbrahim Çalık Anadolu Lisesi, Dulkadiroğlu Mesleki Eğitim Merkezi, Sütçü İmam Üniversitesi ile işbirliğiyle etkinlikler yapacaklardır.