Osmangazi İlk ve Ortaokulunda Okullar Hayat Oluyor
Okullar Hayat Olsun Projesi kapsamında, öğretmen ve velilere, algılama açısından çoklu zeka türleri anlatıldı.
Osmangazi İlk ve Ortaokulunda, Kişisel Gelişim Uzmanı Psikoterapist Hifa Nesrin Saçmalı, Görsel, İşitsel ve Dokunsal Zeka’ya sahip kişilik tiplerinin özelliklerini anlattı.
Okul Salonunda yapılan Toplantıya Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Akküncü, Şube Müdürleri Eyüp Karataş ve Enver Gökşen’in yanı sıra Okul Müdürleri Mustafa Paksoy, Mustafa Hatipoğlu, Ali Çınar, Okul Aile Birliği Başkanı Müge Abacı’da izledi.
Etkinliğin açılış konuşmasını Okul Müdürü Ökkeş Turaç, başarıda öğretmen ve veli faktörünün bilinçli olmasına dikkat çekti. Konuşmacı Saçmalı şunları söyledi; “ İnsanların dünyayı algılama biçimlerini, iletişim tarzlarını, sevgiyi ifade etme biçimlerini tespit edebilmemiz için kişilerin Temsil Sistemlerini çok iyi bilmeliyiz
İnsanlar dünyayı beş duyularıyla algılarlar. Fakat öğrenme, düşünme ve karar verme konusunda Birbirlerinden çok farklıdırlar. Bunlar Görsel, İşitsel ve Dokunsal Zeka olarak sınıflandırıyoruz.
GÖRSELZEKAYA SAHİP OLANLARIN ÖZELLİKLERİ
Her üç zeka türünün özelliklerini anlatan Saçmalı, görsel zekaya sahip olanların, anlatılanları zihinlerinde canlandırarak düşünürken, hızlı ve göğüs üstünden nefes aldıklarını, göz harekatlarının yukarıda olduğunu
Güçlü yanlarının; Resimlerle veya sözcüklerle düşünmeye yatkındırlar okumaya düşkündürler. Yüzleri iyi hatırlarlar. Raporların veya bir olayın anlatılmasındansa yazılı olarak verilmesini tercih ederler. Bir şeylerin görüntüsüne veya konumuna duyarlıdırlar
Liste yapmayı severler. Planlı ve programlı olurlar. Zayıf Yanları ise:” Ders anlatılırken not alamazlarsa huzursuz olurlar. İsimleri hatırlamakta zorlanırlar. Görsel materyallere dayanmayan uzun anlatımlara tahammül edemeyebilirler. Plansızlığa, programsızlığa tahammül edemeyebilirler.
Yazarken renkli kalemler kullanmalı ve okurken önemli konuların altını renkli kalemler ile çizmelidir. Ders dinlerken not alması ise çok mühimdir. Öğrenmeleri gereken materyalleri kendi planlamalı ve organize etmeli. Planlama ve organize etme, öğrenmeyi kolaylaştırmaktır.
Kısa notları bilgisayarda yazar ve yazdırır böylece görsel malzemeler kazanır. Grafikler ve diğer görsel materyaller üretebilir. Panolar hazırlayabilir. Videokasetler ayrıca görseller için çok yararlı olur.
İŞİTSELLER KONUŞMAKTAN ZEVK ALIYOR
İşitsel zekaya sahip olan öğrencilerin ise, Sesin tonuna önem verir ve kullanılan kelimelere odaklanırlar. Konuşmaktan zevk alırlar ve sözlerinin kesilmesinden hiç hoşlanmazlar. En iyi okuyarak öğrenirler,
Bunların güçlü yanları; İşittiklerini hatırlarlar, Yazarken konuşabilirler. İyi bîr hatip olabilirler. Müzik hatırlamalarını kolaylaştırır.
Gürültülü ortamlarda konsantre olamazlar
Dersin ahenkli ve melodik bir ses ile anlatılmasını isterler.
Okumaktansa dinlemeyi tercih ederler
İsimleri hatırlarlar
Bu öğrencilere, çalışma grupları oluşturulmalı ve o gruplarla çalışılmalı yada bir çalışma arkadaşı bulunmalı. Kaset çalar kullanmalı.
Bellekte tutulması gereken bilgiler (Tarih, isimler, yer adları) için çeşitli melodiler yapılması öğrenmeyi kolaylaştırır. Bu melodilerin komik, saçma ya da çılgınca olması öğrenmelerini kolaylaştırır. Kendilerinin bu şarkıları yapması daha da önemlidir.
Önemli konular ve talimatları yüksek sesle okumalı/tekrarlamalı.
Problemleri çözerken aklından geçenleri (o sırada yalnız da olsa) sesli anlatırsa anlamak anlamayı kolaylaştırır.
DOKUNSALLAR DUYGUSAL OLUYOR
Kişisel Gelişim Uzmanı Psikoterapist Hifa Nesrin Saçmalı, dokunsal zekaya sahip olan çocukların duygusal olduklarını belirterek, bunlar olaylara hissel açıdan bakan kişilerdir.
Görsellerle konuşurken kendilerini ayrı dünyadan gelmiş gibi hissederler.
Dokunduklarını hatırlarlar
Güçlü yanları:Taklit ederek ve deneyerek öğrenirler.
Rahat giyinmeyi severler.
Hareketi içeren etkinlikleri severler. Laboratuar ortamlarında çok başarıdırlar.
Zayıf yanları: Çok iyi işitemeyebilirler. Ya da işittiklerinden anlam çıkarmakta zorlanırlar,
Vücutları ile karşılık verirler (atarlar, iterler, vururlar).
Kendi stilinde sunulmazsa sunulan bilgileri algılamakta yavaş kalabilirler.
Farkında olmadan insanlara dokunmaya yatkındırlar (özellikle konuşurken).
Ön sıralara oturmalı, yazım kurallarını göz ününe almadan
sürekli işittiklerini hatırlatacak kısa notlar tutmalı, şema ya da çizimler yapmalı.
Çalışırken elinde kitap ya da kartlarla ileri geri yürümeli yüksek sesle okumalı. Çalışırken hareket etmesi kısıtlanmamalı.
Kondisyon bisikletleri okunanı anlamada yardımcı olmaktadır.
Çalışırken kendi istediği, yerde ve şekilde çalışmasına izin verilmeli.
Bir şeyler anlatacağı zaman elini kolunu kullanmasına izin verilmeli.
Ders dinlerken hareket etmelerine ya da bir şeyle oynamasına izin verilmelidir. Kalem çevirebilir, Lego ile oynayabilir.
Ellerini kullanabileceği çalışmalar yapmalı; (Lego, oyun hamuru, kil).
Bilgisayar ile: Özellikle model inşa edebileceği, parçaları söküp takabileceği, parçaları oradan oraya götürebileceği yazılımlar hazırlamalı ve bunları kullanarak konular bilgisine sunulmalıdır. Dedi, programdan sonra karşılıklı sorularla öğretmenlerin zihnindeki sorular cevaplandı.