OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜNÜ TANIYOR MUYUZ?
Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsünü ziyaret ederek, kurum müdiresi Mutlu ASLANTÜRK'ün misafiri ve kurumla ilgili bilgi sahibi olduk. Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsünü tanıtma adına bu bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.
Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Mutlu ASLANTÜRK kimdir?
Ankara Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Eğitimi Bölümünden 1995 yılında mezun oldum. Aynı yıl Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda öğretmenlik görevine başladım. Uzman öğretmenim.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Eğitim Bilimleri Enstitüsünde yüksek lisansımı tamamladım. Çeşitli bilimsel makalelerim yayınlanmış olup kongre sunumu çalışmalarım vardır.
2017 yılında Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsüne kurucu müdür olarak, takiben Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsüne müdür olarak atandım.
Evli ve iki çocuk annesiyim.
[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/kahramanmaras-olgunlasma-enstitusunu-tanitiyoruz-153191h.html" size="medium" icon_type="general foundicon-star" icon_position="left" shape="square" color_class="otw-red"]Habere Ait Fotoğraflara Tıklayın[/otw_shortcode_button]
Olgunlaşma Enstitüleri Hakkında
Kültürel değerlerimizi özellikle de geleneksel el sanatlarımızı ve giyim kültürümüzü araştıran, asıllarını koruyarak yeni ürünler hazırlayan, bu ürünleri arşivleyerek gelecek kuşaklara aktaran, bunların ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılmasını sağlayan, teknolojik gelişmelere uyumlu sektörde yer alacak nitelikli iş gücü yetiştiren, eğitim ve öğretimin yanı sıra araştırma, tanıtım, pazarlama, tasarım ve üretim süreçlerinin tümünü bir arada gerçekleştiren olgunlaşma enstitüleri eğitim sistemimiz içinde saygın bir yere sahiptir.
Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü nerede hizmet veriyor?
Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü kuruluş çalışmaları 27 Kasım 2017 tarihinde başlamıştır.
Enstitü binası olan Dedeoğlu Konağı: Kurtuluş Mahallesinde yer alan kent dokusunu oluşturan bir sivil mimarlık örneğidir. Yapının yapım yılına dair kesin bir bilgi içeren kitabe bulunmamasına karşın bulundurduğu mimari özelliklerden, yapı malzemelerinden ve yapım tekniğinden yapım yılının 1900 ‘lü yılların başına dayandığı anlaşılmaktadır. Bitişik nizamda inşa edilmiş 3 kısımdan oluşan 3 katlı bir yapıdır. Osmanlı geleneksel konut mimarisinin tipik özelliklerini yansıtan konak dış sofalı köşklü ve eyvanlı plan tipine sahiptir. Yapı iki sokağa ve avluya cephe vermektedir. Sokağa ve avluya açılan pencerelerle aydınlatılmaktadır. Karma yapım tekniği ile inşa edilmiştir. Zemin ve birinci katın sokağa cephe veren kısımları kaba yontu taş duvarlıdır.
2011 yılında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmiş ve 2017 yılında Olgunlaşma Enstitüsü olarak kullanılmak üzere Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edilmiştir.
Bu Bina Yeterli mi?
Çalışma alanlarımızın tamamını faaliyete geçirmek için binamız yeterli alana sahip değil. Daha geniş ve kapsamlı bina için ihtiyaç talebimizi Valiliğimize ve İl Milli eğitim Müdürlüğümüze ilettik. Talebimiz gerçekleşir ise başka olgunlaşma enstitülerinde olduğu gibi tarihi binayı müze ve misafir ağırlama için kullanmayı planlıyoruz.
Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü ‘nü tanıtır mısınız?
Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü, Kahramanmaraş bölgesi kültürü ve geleneksel el sanatları konusunda araştırma, geliştirme, arşivleme çalışmaları yapabilen, elde edilen verileri yenilikçi yaklaşımlar ile sentezleyebilen, sanatsal düşünceyi ürüne dönüştürebilen, yapılan çalışmaları ulusal ve uluslararası düzeyde duyurabilen nitelikli meslek elemanlarını topluma kazandırmak vizyonu ile kültür mirasımıza sahip çıkmak için; araştıran, geliştiren, arşivleyen, geleneksel formlara güncel yorumlar yapabilen, girişimci bireyler yetiştirerek kadim kültürel değerlerimizin ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımını sağlamak adına hizmet vermek misyonu ile çalışmaktadır.
Aktif Atölyelerimiz:
Giyim Üretim Teknolojisi / Moda Tasarımı
Yiyecek İçecek Hizmetleri
Ayakkabı Ve Saraciye Teknolojisi
Bakırcılık
Aba Dokuma
Sanatsal Mozaik
Dekoratif El Sanatları
Maraş İşi
Sanayi Nakışı
3 Boyutlu Tasarım
Geleneksel Türk El Sanatları
Yöresel Çalışma Alanları - Maraş İşi (Sim Sırma)İnce SaraciyeAğaç OymacılığıAbacılıkMaraş BurmasıYemenicilik (Edik)
Ne tür eğitim uygulamaları var?
Olgunlaşma Enstitülerinde iki tür eğitim uygulaması var. Olgunlaşma Enstitüsü 2 Yıllık Meslek Lisesi Denklik Programı ve E- Yaygın Mesleki Teknik Kurslar.
Faaliyetleriniz nelerdir?
1)- GastroAntep Fuarında Stand Faaliyeti
2)- 3.Uluslararası Tekstil Zirvesi: KMTSO ve DOĞAKA Ortaklığı ile düzenlenen 2018 yılı 3. Uluslararası Tekstil Zirvesi gala gecesinde Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü de yerini aldı.
Olgunlaşma Enstitüsün´de yeni teknolojiler ile yapılan nakışlar ile süslenen kıyafetler robot şovları eşliğinde sunuldu.
Salon girişindeki fuayede geleneksel Maraş işi teknikleri hakkında work shop yaptığımız standımız izleyicilerin beğenisine mazhar olurken göz kamaştıran eserlerimizde dikkatleri üzerine topladı.
Organizasyon davetiye ve vinillerinin üzerinde fon olarak kullanılan defile sonunda Mehmetçik Vakfı yararına açık artırma ile 50.000 TL ye satılan "Gelenekten Geleceğe Kahramanmaraş´ ta Maraş İşi" isimli tablo büyük beğeni toplarken misafirlere sunulan " Maraş işi ay yıldızlı kravat mendilleri" de gönülleri aldı
3)- Şire Etkinliği: Kahramanmaraş Valiliğimizin himayelerinde Büyükşehir Belediyemiz, Dulkadiroğlu Belediyemiz, Tarım İl Müdürlüğümüz, Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitümüz ve Sütçü İmam Üniversitesi işbirliği ile düzenlediğimiz "Şire Etkinliği" yöremizin geleneğini geleceğe taşımada bir ilk oldu.
4)- Semerciliğin Tanıtım Etkinliği : Yöresel ve kültürel değerlerimizi güncel hayatın içinde yaşar hale getirme misyonu ile çalışan Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarımızdan semercilik mesleğine günlük hayatımızda kullandığımız bazı eşyalarda yaşatmaya çalışmak üzere bir beceri kursu projesi başlattı. Kursiyerler minyatür semerler üreterek bu semerleri kumbara ve kalemlik vb. ev eşyalarına dönüştürülmüştür.
5)- Tarım Fuarı Stand Faaliyeti: 15.000 km²‘lik yüzölçümü ile Türkiye’nin 11. İli Kahramanmaraş, önemli bir fuara ev sahipliği yapıyor. Kahramanmaraş'ın tarıma dayalı olan kültürel yapısını gelecek nesillere aktarmak amacı ile hazırladığımız kitre bebek sergimiz ile biz de fuardayız.
6)- Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü: 25 Kasım etkinliğindeki standımıza emeği geçen tüm personelimize ve standımıza teveccüh gösteren tüm ziyaretçilere teşekkürlerimiz ile.
7)- Görünürlük Faaliyetleri
8)- Sevgi Çöreği: Maraş mutfağının vazgeçilmez tadı "Maraş çöreği" pişirmek üzere yapabilecekleri sınırlı olsa da yürekleri kocaman misafirler geldi bize. Bu kadim şehrin kültürü geniş bir mozaiktir.
9)- Geçmişin Özünde ve Kadının İzinde : Şehrimizin seçkin alış veriş merkezlerinden birinde gerçekleştirdiğimiz Kahraman Kentin Olgunlaşma Enstitüsü sergimiz
10)- Ritüeli Olan Yemekler Etkinliği: “Geleneksel gıda hazırlama teknikleri” kursu etkinlikleri kapsamında ritüeli olan yemekler etkinliğinin “lohusa ritüeli ve diş hediği ”.
Aktif Projeler
Puşide Projesi: Cumhurbaşkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür Turizm Bakanlığının ortak yürüttüğü 11 Olgunlaşma Enstitüsünde uyguladığı “Maraş İşi” nakış tekniğiyle türbe örtülerinin yenilenmesine yönelik proje çalışmalarımız.
Bağbozumu Projesi: Şire ürünlerinin üretim aşamalarının tanıtımının yapılması ve gelecek nesillere aktarımına katkı sağlanması amacı ile bir internet sitesi oluşturulması ve bir kitap hazırlanması.
Kırkyamada Kırk Maraş Projesi: Yerel ve Kültürel değerlerimizin tanıtılması için sanatsal çalışmalar yapılması hedeflenmektedir. Kırkyama Tekniği ile tablolar projenin çıktısı olarak gerçekleşecektir.
Esma Günleri: Müftülüğümüzden görevlendirilerek üzerinde çalıştığımız esmanın faziletlerini bize anlatan vaize hanım eşliğinde, kültürümüzün ve inancımızın, Osmanlının mirası olan Hüsn-ü Hat sanatı ve bu sanatta kullanılan teknik ve üsluplar ile öğretilmesi, Türk – İslam Sanatının gelecek kuşaklara taşınmasına katkı sağlanması.
Aba Ede: Unutulmaya yüz tutmuş aba dokumacılığın gelecek nesillere aktarılması için güncel kıyafet tasarımlarında kullanılması.
Germenicia : Kazı bölgesinde ikamet eden yerli halka Germenicia antik kenti ile barışıklık kazandırmak ve istihdamı desteklemek amacıyla sanatsal mozaik alanın da mesleki yeterlilik kursları açmak.
Planlanan Projeler
Zerreden Kürreye: Kahramanmaraş filesi İşleme sanatının seçkin bir uygulamasıdır. Kişilerin duygu düşünce ve yaşam tarzlarını yansıtan ince bir biçim ve renk anlayışı ile titiz bir işçilik kaygısı ile geçmişten günümüze köprü vazifesi gören sanat dalımızın tanıtımı amacı ile hazırlanan projemizdir.
Doğadan Sanata: Kahramanmaraş yöresi çiçeklerinin dantel ve oya teknikleri ile üç boyutlu olarak hazırlanması yoluyla tanıtımına katkı sunmak için hazırlanan projemiz.
Maraş Gülü: Mahalli kurtuluş bayramına ait kültürel değerlerin tespit edilip gelecek kuşaklara aktarılması için çalışan kurumumuz aktif çalışma süresinin ilk mahalli kurtuluş bayramında “Maraş Gülü” isimli üç günlük bir proje çalışması planlamaktadır.
Şifalı Gömlek: Türk tarihinin çeşitli dönemlerinde kullanılan hükümdar, yönetici, din adamlarının normal kıyafetlerinin altına giydikleri nazara ve her türlü kötülüğe karşı koruduğuna şifa verdiğine inanılan üzerinde ayet ve geometrik şekil ve süslemelerin bulunduğu gömleklerin replika ürün çalışmaları yapmak için hazırlanan projedir.
Mutlu ASLANTÜRK
Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü