Öğretmen Yetiştirmede KSÜ-MEM İşbirliği

Öğretmen Yetiştirmede KSÜ-MEM İşbirliği
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Eğitim Fakültesi ve Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle okullarda akademik çalışma odaları açılarak Türkiye'de bir ilk gerçekleştirildi.[otw_shortcode_button...

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Eğitim Fakültesi ve Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle okullarda akademik çalışma odaları açılarak Türkiye'de bir ilk gerçekleştirildi.

[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/ksu-okullarda-akademik-calisma-odalari-aciti-156922h.html" size="medium" icon_type="general foundicon-star" icon_position="left" shape="square" color_class="otw-red"]Habere Ait Fotoğraf İçin Tıklayın[/otw_shortcode_button]

Türkiye’de ilk kez KSÜ Eğitim Fakültesinde uygulanmaya başlayan “Kuramı Uygulamaya Taşıyabilen Okuryazar Lider Öğretmen Modeli” kapsamında anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselere yönelik akademik çalışmaları daha etkin şekilde ve yerinde yürütmek amacıyla Kahramanmaraş’taki 5 okulda akademik çalışma odaları açıldı.

Şimdilik 5 pilot okulda açılan akademik çalışma odalarının sayısı ilerleyen dönemde arttırılacak. Proje kapsamında Tenzile Erdoğan Anaokulu, Mado Kadriye Kanbur İlkokulu, Şehit Öğretmenler İlkokulu, Türk Telekom Ortaokulu ve Atatürk Anadolu Lisesinde akademik çalışma odaları hazırlanarak öğretim elemanlarının kullanımına sunuldu.

Akademik çalışma odalarının tanıtım toplantısı ve açılışları KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nail Yıldırım, Eğitime Destek Platformu Başkanı ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Özdoğan, Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, akademisyen ve öğretmenlerin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Niyazi Can, “Ülkemizin 2023 eğitim vizyonunda yer alan akl-ı selim, kalb-i selim, zevk-i selim bir medeniyet inşası hedefi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olarak bizim de vizyonumuz ve misyonumuzdur.” ifadelerini kullandı.

“Köklü geçmişimizin birikimlerinden faydalanarak donanımlı bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Üniversitemizde verilen teorik eğitimi okullardaki uygulamalarla birleştirerek ‘Kuramı Uygulamaya Taşıyabilen Okuryazar Lider Öğretmen’i inşa ediyoruz. Mentor öğretmen uygulamasıyla mesleğinde başarılı öğretmenleri öğretmen adayı öğrencilerimizle buluşturarak usta-çırak ilişkisiyle geleceğin başarılı öğretmenlerini yetiştiriyoruz.” diyen Rektör Can, projenin karşılıklı deneyim paylaşımına olanak sağlaması bakımından önemli olduğunun altını çizdi.

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz ise projeyi çok önemsediklerini ve desteklediklerini belirterek öğretmen adaylarının gerçek okul ortamında öğretmenlik mesleğini öğrenmelerinin yetişmeleri açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Okullarda açılan akademik çalışma odalarında yürütülen sahaya ilişkin elde edilen bulguların eksikleri görmek açısından faydalı olacağını düşündüğünü belirten Yılmaz, Kahramanmaraş’ta uygulamaya konulan bu modelin Türkiye’ye örnek olacağını söyledi.

 KSÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nail Yıldırım ise Kuramı Uygulamaya Taşıyabilen Okuryazar Lider Öğretmen Modeli’nin önemli bileşenlerinden biri olarak kurum ve kuruluşlarla işbirliklerini güçlendirmeyi sürdürdüklerini söyledi.

Milli Eğitim camiasının modele sahip çıkıyor olmasının kendilerini motive ettiğini belirten Dekan Yıldırım, “Teori ve uygulama arasındaki kopukluğu gidererek bu alanda öncülük etmeyi hedefliyoruz.” dedi.

“Akademik çalışma odalarımız aracılığıyla 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibariyle geri dönüşleri izlemeye başlayacağız.” diyen Dekan Yıldırım, teori ve uygulamayı bu ölçüde birleştirmesi bakımından bu çalışmanın Türkiye’de ilk olduğunun altını çizdi.

Dekan Yıldırım, akademik çalışma odalarının amacını, teori-uygulama işbirliğini somutlaştırmak, KSÜ Eğitim Fakültesinde uygulanan “Kuramı Uygulamaya Taşıyabilen Okuryazar Lider Öğretmen” yetiştirme modeli kapsamında okullarda uygulanan mentorluk ve öğretmenlik uygulamalarını yerinde izlemek, eğitim alanında çalışan akademik personelin okullarda bilimsel çalışmalarını (gözlem, görüşme, uygulama) yapmalarını kolaylaştırmak, okula danışmanlık hizmetleri vermek, teori-uygulama bütünlüğünü oluşturmak, uygulama ve teorik bilginin kalitesini artırmak şeklinde özetledi.

Uygulama kapsamında KSÜ Eğitim Fakültesinde görevli öğretim elemanları, akademik çalışma odaları açılan okullarda kendi uzmanlığı çerçevesinde danışmanlık hizmetleri verecekler. Akademik çalışma odaları açılan okullarda yapılan araştırmalar ayrıca okulla paylaşılacak. Akademik çalışma odalarının teori ve uygulama sürecine etkisi araştırmayla incelenecek ve raporlaştırılacak.

Protokol konuşmalarının ardından okullar ziyaret edilerek akademik çalışma odalarının açılışı gerçekleştirildi.