Nazik Ağyar Leblebici Mozaik Sanatını Anlattı
Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi tarafından gerçekleştirilen “Ustalar Kursiyerlerle Buluşuyor” projesinin bu hafta ki konuğu KSÜ-El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Nazik Ağyar Leblebici oldu. Ağyar, Mozaik Sanatı Workshop ve Mozaik sanatı üzerine söyleşi gerçekleştirdi.
[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/onikisubat-hemden-ustalar-kursiyerlerle-bulusuyor-gerceklesti-170152h.html" size="medium" icon_type="general foundicon-star" icon_position="left" shape="square"]HABERE AİT FOTOĞRAFLAR[/otw_shortcode_button]
Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi giriş salonunda ki programa İl Millî Eğitim Müdür Yardımcıları Sıddık Şirikçi, Ahmet Sarıtürk, İl Millî Eğitim Şube Müdürü Ramazan Paksoy, kurum müdürü Mehmet Bülbül, TEMA Kahramanmaraş Şube başkanı Abdurrahman Akpolat, kurum müdür yardımcıları ve kursiyerler katıldı.
Sütçü İmam Üniversitesi'nde görev yapan, farklı kurumlarda da dönem dönem, Milli Eğitim'de resim öğretmenliği, Halk Eğitim'de Tezhip, Ebru, Minyatür dallarında yine aynı şekilde Kültür Bakanlığı'na bağlı olarak çok sayıda dersler ve kurslar yürüten Nazik Ağyar Leblebici bu kez Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezinde bulunan kursiyerlere bilgisini paylaştı.
“ Sanatsal Mozaik Süsleme Nedir, Nasıl Yapılır? bunu şöyle tarif edebilirim.
Esasında mozaik tarihte o dönemin villalarının girişlerinde kullanılan bir yer döşemesi bir dekorasyon sahası, bu dekorasyon alanı, renkli taşlar ve çakıl taşlarını kırarak yer zemininde ki harcın yüzeyine yapıştırılarak yapılan bir tasvir sanatı.
Aslında orijinal hali böyle fakat biz bunu günümüzde sanatsal mozaik olarak adlandırdığımız yine bir betimleme bir tasvir konuda yine taşları kırarak fakat harcın üzerine değil de tutkalla file ve sert yüzeye tutturularak yapıştırılarak yapılan bir süsleme tarzı diyebiliriz.” Diyerek söyleşine başlayan Nazik Ağyar Leblebici daha sonra şöyle devam etti:
“Mozaik sanatının aslı böyle ama bu sanat günümüzde bir tasvir üzerine yine taşları kırarak fakat harcın üzerine değil de tutkalla file ve sert yüzeye tutturularak yapıştırılarak yapılan bir süsleme tarzı olarak adlandırılıyor. Günümüzdeki yapılan mozaikleri yapmak için öncelikli olarak bir desen belirliyoruz. Bu desenin üzerine sentetik file geriyoruz. Taşları tek tek kerpetenle kırarak filenin üzerine tutkalla yapıştırıyoruz Bu işlemi yaparken de zeminde var olan desenin şekline, formuna göre yapıştırma işlemini yapıyoruz. Çalışmayı tamamen taşlarla yapıştırıp tamamladıktan sonra en son taşların en üst yüzeyini zımparayla parlatıyoruz. Böylelikle taşların kırmaktan dolayı oluşan küçük kesme izlerini kaybediyoruz en doğal görünümü yakalamaya çalışarak çalışmamızda uygun görülen yere montajlıyoruz.”
Nazik Ağyar Leblebici günümüz mozaik sanatında kullanılan malzemeler ve yapmış olduğu çalışmalardan örnekler gösterdikten sonra kursiyerlerle birlikte yeni bir mozaik çalışmasının uygulamasını gösterdi. Çalışmaya İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Sıddık Şirikçi ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Bülbül’de eşlik etti.