MEB Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt’tan Önemli Mesaj
Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt ve Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğü M.Sait Kırmacı toplantı salonunda İmam Hatip Ortaokulu ve İmam Hatip Lise müdürlerine son dönemde yapılan çalışmalarla ilgili gerekli açıklamalarda bulundular. Toplantıya İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerinin yöneticileri de katıldı.
[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/meb-mustesar-yardimcisi-muhterem-kurt-ve-din-ogretimi-genel-muduru-nazif-yilmaz-kahramanmarasta-134291h.html" size="medium" icon_type="general foundicon-star" icon_position="left" shape="square" color_class="otw-red"]Habere Ait Fotoğraf İçin Tıklayın[/otw_shortcode_button]
“Son iki senede özellikle programla ile ilgili ciddi çalışmalarımız oldu. Bizim proje okullarımız yeni devreye girdi. Burada iki tane resmi proje okulumuz var, Proje okullarımızdan pansiyondan dolayı ben sorumluyum. İmam Hatiplerden bir başka arkadaşımız sorumlu ama ortaöğretim ve temel eğitim tamamen bana bağlı. Biliyorsunuz seneye tüm programlara geçme gibi çalışmalarımız var, kitaplarımız son hızıyla yazılıyor elbette eksiklerimiz olacak, programlarda yeni güncellemeler oluyor, düzeltmeler oluyor bunlar hakkında bilgi vermek istedik.” Diyerek konuşmasına giriş yapan Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt daha sonra şu ifadelere yer verdi:
“Sınavlı okullarımız, Sınavla öğrenci alacak okullarımız hızlı bir şekilde belirleniyor, Maraş’ta da kısmen netleşti, il müdürümüz çalıştı gönderdi, ilgili genel müdür arkadaşlarda gerekli değerlendirmeyi yapıyorlar. İnşallah Nisan ayı içeresinde, ilk haftasında muhtemelen açıklayacağız. Maraş’la ilgili çalışma da ciddi bir sıkıntı görmemiştim, ben tek tek hepsine baktım, İnşallah önümüzdeki hafta da Antalya'da bir toplantıda bunları değerlendireceğiz.
Mahallinden yerleştirme bizim için çok daha önem arz ediyor. Dolayısıyla Maraş’ta böyle bir ciddi bir sıkıntı yoktu. Mevcut geri kalan öğrencimizi diğer okullarımıza, adresinin bulunduğu yere göre, Okulu'nun, Ortaokulu'nun bulduğu bulunduğu yere göre özellikle kayıt bölgeleri oluşturuldu. Onlar o alanın içindeki okullara yerleştirilecek, tabii bunun bir takım kriterleri olacak, onlar zamanla açıklayacağız. O bölgenin içinde olmak en büyük Kriter, onun dışında başvurular tercihler önemli. Tercihlerin dışında işte belki Ortaokulu'nun bitirme puanı önemli olabilecek gibi birtakım kriterlerle bu öğrencilerimizi yerleştireceğiz. Yapmak istediğimiz şey şu yani biz puanlı okullarda öğrencilerimizi ortaokuldan sonra seçerek onlara iyi bir eğitim vermek için bazı okullarda özel programlar uygulama, bu herkese açık olmalı.
Geri kalan öğrenciler de bizim öğrencilerimiz, toplumda hep birlikte yaşıyoruz insanların akademik başarısı yüksek olmayabilir, başka becerileri, başka başarıları vardır, biz bunları da tespit etmemiz gerekiyor, gerek sosyal bilimleri olsun, özellikle spor okullarımız var, Güzel Sanatlar okullarımız var, İmam Hatiplerimizin bünyesinde bu tür okullarımıza yönlendirerek çocuklarımızın diğer becerilerini de ön plana çıkarmamız gerekiyor. Bir ayrı konu ise temel eğitimde sosyal, sanatsal ve sportif faaliyetlerin de değerlendirmeye başladığını belirteyim.
Temel eğitimde 81 ilde 162 okulda pilot uygulamamız yapılıyor, Şubat'tan sonra da sistem açacağız tüm ortaokullar bunlara girişleri yapacak İnşallah bunu ortaöğretime de uygulayacağız. Dolayısıyla çocuklarımızın gerek okulda gerek Okul dışında yaptıkları tüm çalışmalar sistemde. Önceden dosya tutuyorduk sarı dosyalar hatırlıyorsunuz çocukla ilgili her şeyi yazıyorduk, şimdi buna benzer bir sistemle çocuğun yaptığı her türlü çalışmayı notları dışındaki çalışmaları bu sisteme girerek biz ileriye dönük olarak üniversiteye kadar belki bu işleri takip etme, hatta bunları değerlendirme, becerilerine göre yönlendirme, öğrencilerin farklı okullarda eğitime gibi çalışmalar içerisine gireceğiz yoğun bir çalışma içerisindeyiz bakanlık çok yoğun çalışıyor gerçekten gündemimiz çok yoğun ders kitapları çok önemli 138 tane ortaöğretimdeki ders kitabı hazırlıyoruz 59 tane temel eğitimde ders kitabı basıyoruz 90 küsur tane güzel sanatlar ve diğer okullarda yaklaşık olarak nereden baksan 370 civarında kitap hazırlayıp bu sene sizlerin hizmetine sunacağız inşallah programlarımız da ufak tefek arkadaşlardan gelen dönütleri değerlendiriyoruz onlarla ilgili çalışmalarımız olacak proje okullarımız ilan edilecek nisanda. Sınav yapacağız, sınav sorularını ilan ettik.
Artık şunu istiyoruz yani öğrendiğini ezberleyen ve bunu sorgulayan bir sınav sistemi değil öğrenciyi bilgiye, başka bilgilere, konulara transfer edebilen, daha doğrusu Matematiksel ve Sözel, Sayısal ve sözel üst becerinin önünü açan bir sınav yapacağız.
Yapacağımız sınavda sorularımız zor değil, her öğrencinin çözebileceği, türden ancak zamanı iyi kullananlar başarılı olacak. Biz ortaokul sonrası öğrendikleriyle, o çocuğun üstünü örten bir sınav yani bir yarışma sınavı yapıyoruz. Bu sınava herkes girmek zorunda değil, bu sınavda zamanla yarışabilen en çok avantajlı olanlar, kitap okuyan, düşünen, sosyal hayatı olan çocuklar çok daha başarılı olacak.
Dolayısıyla çocukları kurs alarak 3 gün, 5 gün, 1 ay, 2 ay kurs vererek bu beceriyi veremezsiniz. Ne gerekiyor? Okul gerekiyor, okul süreci gerekiyor 3 sene 4 senelik bir süreç, düşünme becerisini öğreten, kitap okuma alışkanlığı kazandıran öğrencilerimiz buralarda göreceksiniz başarılı olacaklar. Çünkü zamanla yarışacaklar, baktıklarında soruya ne istediğini görebilecekler. Bu anlamda da kaliteli sorular yazdık, kamuoyundan da hiçbir sıkıntı gelmediğini düşünüyoruz, inşallah Haziran’ın 2’sinde bu sınavlar gerçekleşecek, diğer öğrencilerimizle birlikte de eğitim sistemimize devam edeceğiz.
Politikamız şu; Ortaokullarla liseleri eşleştirmek, her ortaokulun bir lisesi olsun istiyoruz." dedi.
"Şu an Türkiye de bin 484 İmam Hatip Lisesi, 3 bin 166 İmam hatip Ortaokulu olmak üzere toplam 4 bin 650 okulumuz var. İmam Hatip Ortaokulu, İmam Hatip Lisesi ve Açıköğretim de olmak üzere toplam 1 milyon 345 bin toplam öğrencimiz var. Maraş’ımız da da çok güzel gelişmeler oluyor, şu an Türkiye de konuşulan şey okullarımızın daha güzel bir hale sokulması. Eskiye nazaran güzel binalarımız var, öğrencilerimiz var, imkanlarımız var artık yeni çalışmalar yapmamız lazım." dyerek konuşmasına başlayan Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz İmam Hatip okullarının genel durum hakkında bilgi verdi.
"Okul müdürleri olarak, Genel müdürlüğümüzün Web sitesini takip ettiğinizi düşünüyorum. Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüz web sitemizi takip ettiğinizde, buradaki etkinlik ve önemli konulardan faydalanabilirsiniz" diyen Yılmaz İmama hatip okullarının vizyono, hedefi, İmam Hatip Okulları için İyi Örnek çalışmaları ve kalite takip sistemini de anlatarak "Amacımız çocuklarımızı kendi kültürümüzle yetiştirebilmektir "dedi.